- Når man har kjøpt en ny datamaskin føles den ut som en Formel 1-bil, men over tid føles det ut som den går tregere og tregere. Dette kan skyldes programmene man har installert, men også andre ting, ifølge Pål Fredrik Berg som er kategorisjef for Komplett PC. 

De ulike programmene tar ikke bare mye plass på PC-en din, men kan også kreve mye prosessorkraft. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert på hva de ulike programmene krever av ytelse, forteller Berg. 

– Det første som kan være greit å sjekke, er hvor mye last det er på prosessoren (Windows task manager > performance). Om 100 prosent av prosessorkapasiteten er i bruk hele tiden, er det noe «galt». Da ville jeg funnet ut hvilke programmer som stjeler mye kraft og avslutte dem. Om problemet gjentar seg, ville jeg avinstallert programmet eller forsøkt å oppdatere det. 

Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC

GODE RÅD: Pål Fredrik Berg i Komplett anbefaler deg å sjekke programmene på PC-en din. FOTO: KOMPLETT

Skru av PC-en

Da man tidligere pleide å skru av PC-en mellom hver gang man brukte den, velger mange nå å bare lukke skjermen. Men også PC-en din kan trenge et lite avbrekk.

– Å ta en omstart én til to ganger i uken vil føre til at midlertidige filer og «cache» blir tømt fra minnet, forklarer PC-eksperten.

«Cache» er er et hurtigminne som brukes som et mellomlager av data for jevnere datastrøm. Når du slår av maskinen, slettes data du ikke lenger trenger.

Tips: Slik blir du kvitt mappekaoset på pc-en din

Ta en dugnad

Eksperten anbefaler også å sjekke programmer som starter automatisk når du skrur på datamaskinen.

–  Det er ofte et problem på helt nye maskiner som kommer med fryktelig mange unødvendige og mulig skadelige programvarer. Dette kan man styre via MSconfig. Andre enkle grep er å avinstallere programmer og tillegg i nettleseren som man ikke bruker. Programmer som for eksempel «CCleaner» er nyttige verktøy som hjelper deg med å rydde opp og gjøre maskinen kjappere.

Sikkerhetsselskap om virus: E-postlesing størst trussel

Berg mener det er viktig å være kritisk til alt du installerer på PC-en din og jevnlig rydde opp i alt som ligger på maskinen. 

– Kjør «CCleaner» og anti-virusprogrammer med jevne mellomrom. Hold også Windows oppdatert hele tiden.  

«CCleaner» er et program som sjekker pc-en din for gamle filer og sletter unødvendige filer. Du kan laste ned programmet gratis her.

Mangler du anti-virusprogram? Sjekk Kompletts utvalg her

Han mener det også er viktig å tenke på hvilken nettleser du benytter til å surfe på internett med. 

– Jeg ville brukt Chrome i stedet for Internet Explorer, fordi Explorer kan legge beslag på mye systemressurser. Spesielt på eldre datamaskiner kan dette ha stor effekt på ytelsen.

Sjekk minnet og støv

Skulle fortsatt ikke tipsene ovenfor fungere, kan det i mange tilfeller hjelpe å oppgradere minnet på maskinen. 

– Å bytte minne er ofte en veldig enkel prosess som er gjort på noen få minutter. Ved å bruke «minnevelgeren» på Komplett finner man frem til minne som passer til maskinen din. 

Sjekk ut Komplett sin minnevelger her.

Berg forteller at mange tror en bærbar datamaskin ikke trenger noen form for vedlikehold. Det stemmer imidlertid ikke.

– En annen ting som kan føre til at maskinen går tregere er at kjøleribben til prosessoren blir fylt av støv. Det gjør at klokkefrekvensen på prosessoren går opp og ned hele tiden, for å unngå overoppheting, noe som gjør at den ikke kjører full hastighet når det er behov for det. Dette kan du enkelt få fikset på et PC-verksted, forteller Berg. 

Her er sjekklisten som gjør PC-en din rask igjen:

• Sjekk prosessorkapasiteten. Om 100 prosent av kapasiteten blir brukt hele tiden er det  noe som er galt.

• Avinstaller eller oppdater programmer som stjeler mye prosessorkapasitet.

• Ta en omstart av én til to ganger i uken.

• Bruk programmet «CCleaner» for å slette gamle og unødvendige filer på maskinen.

• Pass alltid på å ha et oppdatert anti-virus-program.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.