Desember er en måned full av sosiale sammenkomster, adventskos – og stress. Kan du kutte ned på sistnevnte er det plass til mer trivelig førjulstid med familie og venner.

Velger du noen gaver du ikke trenger å pakke inn og sende fysisk, sparer du porto og innpakningspapir – og best av alt: Du kan ordne alt fra sofaen hjemme.

Les også: Slik får du trådløs lyd hjemme

Ifølge en fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1, sier over halvparten at de planlegger å kjøpe julegaver på nett i år, og seks prosent sier de skal kjøpe de aller fleste gavene på nettet.

Er du blant dem? Smart hjelper deg i gang med julegaveshoppingen med fem gode gavetips:

1. Apper

GI EN APP: På iOS-enheter er det veldig enkelt å gi apper i gave. Foto: Skjermdump iPhone

I dag har de fleste av oss en smarttelefon, og nesten alle bruker mange ulike apper. Hvis gavemottakeren er en ivrig app-bruker, kan et gavekort i iTunes eller Google Play være midt i blinken.

Sjekk også: Print fine mobilbilder hjemme

Om du har sett deg ut en spesiell applikasjon, kan du til iOS-enheter velge å gi spesifikke apper i gave. Du trykker bare på ikonet øverst til høyre når du er inne i applikasjonen i App Store, så får du opp alternativet «Gi som gave».

Klikk her for å kjøpe gavekort til iTunes. Google Play-gavekort kan kjøpes i en rekke butikker og kiosker.

2. Strømmetjenester

STRØMME-GAVE: Det er ikke feil å få et abonnement til jul. Foto: AP

Mange har flere abonnementer på ulike strømmetjenester, men de færreste av oss har tilgang til alle. Et gaveabonnement på for eksempel Netflix, Spotify eller TV2 Sumo er noe flere vil sette pris på – og helt sikkert bruke en hel masse!

Nye hodetelefoner? Dette må du tenke på

De ulike tjenestene har forskjellige løsninger for gavekort, men de fleste kan man velge forskjellige lengder på eller gi ulike beløp.

3. E-bøker

E-BOKLESER: Har gavemottakeren for eksempel en Kindle, kan du gi en e-bok i gave. Husk å sjekke at du gir riktig filformat, det er nemlig ikke alle e-boklesere som kan lese alle type filer. Dette er en Amazon Kindle Oasis WiFi, som koster 3490 kroner. Foto: Produsenten

Digitale bøker er enda lettere å pakke inn enn vanlige bøker. Alt du trenger er egentlig et kort. Kjøp en e-bok til den leseglade i nettbutikken til for eksempel Norli, eller gi et abonnement på lyd- og e-bok gjennom Storytel, der man kan lytte eller lese så mange bøker man bare vil. Velg mellom tusenvis av bøker fra kjente forfattere – og du kan når som helst bytte mellom å lytte eller lese boken.

Så du denne? PlayStation VR kåret til årets julegave

Én måneds abonnement hos Storytel koster 169 kroner og tre måneder koster 507 kroner. E-bøker koster litt forskjellig, mellom omtrent 100 og 300 kroner.

4. Blomster på døra

HYGGELIG GAVE: En blomsterbukett er koselig å få i julen, og gaven kan enkelt leveres på døren. Foto: Shutterstock

Når man ikke lenger er i alderen der dorullnisser produseres, kan det være vanskelig å finne passende julegaver til besteforeldre eller perifere familiemedlemmer. Til dem man ikke møter i julen, er det aldri feil å sende blomster.

Les mer: Seks Snapchat-triks for viderekomne

Du kan gjøre det på «gamlemåten» og ringe til den lokale blomsterbutikken, eller så kan du gjøre det på den smarte måten og bestille via nettsiden til for eksempel Interflora.

5. Digitale gavekort

Gavekort på noe spesifikt, slik som allerede nevnte gavekort, passer ypperlig om man vet at mottakeren vil bruke dem. Men mer generelle gavekort kan være vel så gode gaver. De fleste vil finne noe de ønsker seg på Komplett, enten det er en ny datamaskin, trådløse høyttalere eller et nytt kamera.

Hjelp sønnen på veien mot drømme-PC-en med et gavekort hos Komplett, eller la mamma få velge selv hvilket smartarmbånd hun skal kjøpe.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.