Om du bruker mobilen mye i løpet av dagen, kjenner du helt sikkert til problemet. Ved hyppig bruk av sosiale medier, surfing og strømming av musikk, rekker ikke batteriet til leggetid.

Mange tror at alle appene man har åpne tømmer batteriet raskere, men faktum er at de fleste apper ikke bruker særlig mye strøm når de står på i bakgrunnen.

Sjekk også: Ta mobilbilder som en proff med disse eksperttipsene

Faktisk kan det gjøre vondt verre, skriver Wired. Forklaringen er at apper som allerede er åpne i bakgrunnen bruker kortere tid på å åpnes enn apper du har lukket helt igjen. Lukker du igjen apper du likevel kommer til å bruke med en gang, tappes batteriet kjappere enn om du hadde latt være.

Derfor er det bare å droppe det gamle trikset og heller gjøre dette:

1. Sjekk hvilke apper som sluker mest batteri

Til Smart forklarer mobiltelefonreperatøren Mobylife at flere apper har dårlige koder, som gjør at batteritiden blir drastisk redusert. Sjekker du hvilke apper som bruker mye batteri vil du enkelt se om noen apper særlig skiller seg ut. Apper du bruker mye vil naturlig nok toppe listen, men om apper du sjelden bruker er på listen, er det kanskje like greit å slette dem.

På iPhone: Gå til Innstillinger > Batteri. Nederst finner du hvilke apper som trekker mest batteri siste 24 timer og siste uke.

På Android: Gå til Innstillinger > Batteri. Velg batteribruk, og du vil få opp en liste som viser hvilke prosesser som bruker mest batteri.

Les også: Her er reiseappene du faktisk har bruk for

2. Skru ned lysstyrken

Mange har unødvendig høy lysstyrke på skjermen – og skjermen er noe av det som trekker aller mest batteri. Selv om de fleste smarttelefoner justerer lysstyrken automatisk, er ofte denne lysstyrken sterkere enn det du trenger. Ifølge Apple er det å skru ned lysstyrken et av de aller enkleste triksene for å forlenge batteritiden.

På iPhone: Sveip oppover fra bunnen av skjermen og juster lysstyrken.

På Android: Sveip nedover fra toppen av skjermen og juster lysstyrken.

3. Skru av Wi-Fi

Visste du at mobilen din alltid søker etter et trådløst nettverk den kan koble seg opp til? Når du ikke er hjemme eller på et sted der du vet at du er koblet til et nettverk, bør du derfor skru av Wi-Fi – som er det andre trikset Apple mener at enklest sparer batteritiden.

På iPhone: Sveip opp fra bunnen av skjermen og trykk på wi-fi-symbolet.

På Android: Sveip ned fra toppen av skjermen og trykk på wi-fi-symbolet.

4. Skru av bakgrunnsoppdatering

Automatiske oppdatering av apper kan sluke både strøm og datatrafikk om du ikke begrenser appenes tilgang, skriver nettsiden Lifehack. Ikke bare trekker det strøm når oppdateringene lastes ned, men appene vil hele tiden søke etter nye oppdateringer.

På iPhone: Gå til Innstillinger > Bakrunnsoppdatering. Skru av alle oppdateringene eller velg hvilke som ikke skal oppdateres automatisk.

På Android: Innstillinger > Databruk. Trykk på menyikonet øverst til høyre og skru av automatisk sykronisering av data.

5. Begrens pushvarsler

Flere apper sender deg pushvarsler som du egentlig ikke har bruk for. Sjekk hvilke apper som har tilgang til å sende deg varsler og skru av alle dem du ikke synes er interessante, tipser PCMag.

På iPhone: Innstillinger > Varslinger. Skru av varsler fra apper og spill som du ikke trenger.

På Android: Innstillinger > Apper. Skru av varsler fra apper som du ikke ønsker å få opp ved å huke av i boksen Vis varsler.

6. Skru av blåtann

Om du ikke bruker trådløse hodetelefoner eller kobler opp mobilen til bilen eller til en handsfree ofte, har du sjelden behov for blåtann. Som hovedregel bør du derfor ha blåtann skrudd av, så kan du heller aktivere funksjonen om det skulle være nødvendig.

På iPhone: Sveip oppover fra bunnen av skjermen og trykk på blåtann-ikonet.

På Android:  Sveip nedover fra toppen av skjermen og trykk på blåtann-ikonet.

Har du sett denne? Nå kan du endelig fjerne iPhone-appene du aldri bruker

7. Skru av stedtjenester

Stedtjenester og plassering sluker mye batteri, og er enda en funksjon som du antakeligvis ikke bruker veldig ofte. Finn ut hvilke apper som konstant henter informasjon om hvor du befinner deg, og skru av funksjonen for appene du ikke vil at skal hente din plassering, tipser Lifehacker.

Har du alltid et pil-ikon/gps-symbol ved siden av batteriprosenten selv om du ikke har en kart-app åpen? Da er det én eller flere apper som bruker stedtjenester.

På iPhone: Innstillinger > Stedtjenester. Deaktiver alle stedtjenester med bryteren, eller skru av stedtjenester manuelt for hver applikasjon.

På Android: Innstillinger > Plassering. Deaktiver alle stedtjenester med bryteren.

8. Bytt bakgrunnsbilde

Bruker du dynamisk bakgrunn, altså et bilde som beveger seg, kan du få lenger batteritid om du bytter til et vanlig stillbilde. Ifølge Reader’s Digest kan telefoner med AMOLED-skjerm også spare batteri ved å velge et helt mørkt bakgrunnsbilde. Mange av de populære Android-telefonene har slik skjerm.

På iPhone: Innstillinger > Bakgrunn

På Android: Innstillinger > Bakgrunnsbilde

9. Skru ned tiden på autolås/skjermsparer

Hvis du ofte glemmer å trykke på knappen som slår av skjermen lyser telefonen helt til skjermspareren går på. For å spare batteritiden anbefaler Dinside å endre på autolås-innstillingene som bestemmer hvor lang tid det skal gå før skjermen slår seg av, slik at du slipper å bruke unødvendig med batteri på dette.

På iPhone: Innstillinger > Autolås

På Android: Innstillinger > Skjermsparer

Er du student? Med disse grepene kan du bli mer produktiv

10. Sett mobilen i spareblussmodus

Hvis batteriet allerede er skremmende lavt og lademulighetene er langt unna, finnes det et siste triks som gjør at du får dratt ut batteritiden enda litt lenger: Sett mobilen i spareblussmodus. Da gjør telefonen automatisk nesten alle de ovenstående punktene, i tillegg til å redusere noen visuelle effekter.

På iPhone: Innstillinger > Batteri

På Android: Innstillinger > Batteri- og strømsparing

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.