Ikke bare unngår du ledninger fra alle mulige enheter rundt om i stua, men det er også enkelt å koble opp og lydkvaliteten er god. Erik Berthling Olsen, produktsjef for lydprodukter i Komplett, ser derfor ingen ulemper ved å gå over til trådløst musikkhverdag.

– Forskjellen er at alt blir trådløst og kan styres via en applikasjon i alle rom til en hver tid. Strømmestjenester og internettradio blir også enkelt tilgjengelig på alle høyttalere.

Bruk gammelt utstyr

Å kjøpe et helt nytt musikkanlegg kan fort bli dyrt. Dersom du ikke ønsker å ta hele kostnaden på en gang, kan det være mulig å velge et system som lar deg utvide etterhvert. Noen merker lar deg enkelt koble til forsterkere eller høyttalere som du allerede har fra før. På den måten trenger ikke overgangen til trådløst koste skjorta.

Fikk du med deg denne? Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

– Dette er mulig med Sonos Connect AMP, som fungerer som en forsterker i Sonos multirom-systemet, og kan drive et par med gode høyttalere. Har man en forsterker og høyttalere fra før, kan man koble til en Sonos Connect til eksisterende forsterker. Denne vil da styres i Sonos’ multirom-applikasjonen.

LYD-EKSPERT: Erik Berthling Olsen i Komplett ser ikke noen ulemper ved å gå over til trådløst. FOTO: PRIVAT

God kvalitet på lyden

Trådløse musikkanlegg operer som regel gjennom ditt trådløse nettverk. Det gjør at du fint kan ta med deg telefonen ut i et annet rom, uten at musikken slutter å spille. Anlegg som benytter bluetooth krever derimot at lydkilden er i nærheten av høyttaleren for å opprettholde kontakten. Man er derfor avhengig å hele tiden ha telefonen i nærheten av musikkanlegget.

Les også: Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren

– Lydkvaliteten på trådløse høyttalere er meget god. De fleste trådløse anlegg kjøres via wifi-signaler, men en del av dem har også Bluetooth-mulighet. De kjente merkene har gode DAC-er (en digital til analog-omformer) som gir god lydkvalitet. Wifi er å foretrekke, men bluetooth er hakk i hel, forteller Olsen. 

Enkelt å bygge ut

En annen ting man må tenke på er hvor mange høyttalere man ønsker å gå til innkjøp av, og hvor disse skal plasseres. Det er for eksempel mulig å koble til høyttalere på kjøkkenet, baderommet og soverommet, som man kan styre via telefonen. Flere av de store leverandørene tilbyr høyttalere som egner seg til ulike rom.

Nye hodetelefoner? Dette må du tenke på

– De fleste er meget tilpasningsdyktige med tanke på plassering i rommet. Når det gjelder dekning er det trådløs rekkevidde som er viktig. Innenfor husets fire vegger vil det sjeldent være noe problem, men skulle man trenge lengre rekkevidde kan man for eksempel kjøpe Sonos boost (kun i Sonos’ system), som vil gi deg vesentlig økt rekkevidde. Denne fungerer som en nettverksutvider.

Vanskelig å velge? Her er tre gode forslag

Skal du investere i et helt nytt anlegg kan det være lurt å velge et lydsystem som kan plasseres i alle rom. Det kan også være verdt å velge en leverandør som er godt innarbeidet i markedet, sånn at du unngår at de slutter å produsere flere varer mens du holder på å bygge det ut. Olsen anbefaler at man gjør et grundig forarbeid før man går til innkjøp av trådløse høyttalere.

– Her er en klar anbefaling å lese tester og reviews, som vil gi kunden en god anbefaling av hvilken type, produsent og modell som skal velges.

Sammen med Smart har Olsen satt opp tre trådløse høyttalere, for deg som syntes det er vanskelig å bestemme seg:

MARKEDSLEDEREN: Sonos tilbyr mange ulike løsninger. FOTO: PRODUSENTEN

Sonos er enkelt å sette opp og lar deg koble på flere høyttalere, sånn at du kan få musikk i hele hjemmet. Alt styres gjennom en alt-i-ett-applikasjon på telefonen, som du kan laste ned gratis i App Store eller Google Play. 

Les mer om Sonos på Kompletts hjemmesider her.

KVALITETSLYD: Bose SoundTouch 20 III Trådløs Høyttaler. FOTO: PRODUSENTEN

Bose SoundTouch fungerer både over trådløst internett og bluetooth. Gjennom noen enkle tastetrykk har du kvalitetslyd i hele hjemmet. 

Bose SoundTouch 20 III Trådløs Høyttaler, 3597 kroner. Du kan kjøpe den her.

UTFORDREREN: Yamaha MusicCast-høyttaler ISX-18D. FOTO: PRODUSENTEN

Yamaha har kommet med en stilren trådløs musikkspiller med god lyd som gjør den til en sterk utfordrer. Her får du også tilgang til klokke, DAB+ og alarm.

Yamaha MusicCast-høyttaler ISX-18D, 3290 kroner. Du kan kjøpe den her.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.