I en stor undersøkelse om den norske informasjonssikkerhetskulturen utført av Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS) kommer det frem at så mange som 72,1 prosent tror at de eksponeres for en risiko når de er på nett.

Flest frykter at PC-en deres vil bli infisert av virus (56,7 prosent), og nesten halvparten av de spurte er bekymret for at digitale dokumenter eller bilder vil bli slettet eller ødelagt.

Les også: Virusangrep: E-postlesing størst trussel

– Likevel sier nesten 15 prosent at de aldri tar backup av filer, og over 40 prosent sier de tar backup en gang i måneden eller sjeldnere. I tillegg er det ti prosent som sier at de ikke vet om de gjør det, sier Bjarte Malmedal, som er seniorrådgiver i NORSIS.

Han mener terskelen for å ta sikkerhetskopier er høy, noe som kan være en av årsakene til at mange dropper å sikre filene sine.

EKSPERTER: Bjarte Malmedal (t.v.) i Norsis, Jo Arild Tønnessen i F5 IT og Martha Eike i Datatilsynet. Foto: Norsis/Bjørnar Utseth/Åsa Mikkelsen

– Alle har ikke egne harddisker eller nettbaserte lagringsløsninger hjemme. Bruk sikkerhetskopiering i skyen hvis det er enklest for deg, men vurder hvilke dokumenter som skal være med i backupen, sier han, og legger til:

– Sikkerhetskopiering er utrolig viktig, for eksempel med tanke på kryptovirus som vi ser mye av i dag – og i tilfelle noe skjer med PC-en. Poenget er å ikke gjøre det så fryktelig vanskelig for folk.

Hans råd er å ta i bruk skybaserte tjenester, og ta backup ofte.

– Det fine med mange av skytjenestene er at det omtrent skjer helt automatisk.

Sjekk også: Slik får du orden i e-postkaoset

Datatilsynet: Vurder om tjenesten er til å stole på

Martha Eike, som er senioringeniør i Datatilsynet, er i likhet med Malmedal positiv til å lagre sikkerhetskopier av bilder og dokumenter i skyen, så lenge en tar visse forholdsregler.

Hun forklarer at de store tjenestene er opptatt av å ta vare på – og beholde ­– kundene sine, og at sikkerheten derfor ofte er godt ivaretatt.

– Likevel bør man tenke nøye over hva slags filer man laster opp i skyen, og man bør vurdere om leverandøren og tjenestens brukervilkår og personvernerklæring er til å stole på, sier Eike til Smart.

Les mer: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

Hun påpeker at filer man ikke kan miste også bør lagres lokalt, og at sensitive filer ikke nødvendigvis er trygge i skylagringstjenestene.

– Når man skal velge en skylagringstjeneste vil jeg også anbefale å bruke en leverandør som setter høye krav til kvaliteten på passordene, og at man kan aktivere tofaktorpålogging.

Flere av skytjenestene, for eksempel Dropbox, tilbyr dette. Aktiverer man tofaktorpålogging må man i tillegg til å bruke vanlig passord, taste inn en SMS-kode eller en kode fra en applikasjon.

Sikkerhetsselskap: Bruk kryptering om nødvendig

Selskapet F5 IT tilbyr en krypteringsløsning som krypterer filer i skyen, noe som blant annet kan bety at filene krever passord for å åpnes.

– Har man kryptert filene, vil det nærmest være umulig å få tilgang til informasjonen som ligger der. Selv om det nødvendigvis er tryggere, er det også noen ulemper. Når man øker sikkerheten heves terskelen for brukeren, sier Jo Arild Tønnessen, som er medeier og leder for utviklerteamet i selskapet.

Sjekk også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk

Ifølge Tønnessen er skylagring ikke mer sikkert enn de dårligste passordene vi har. Derfor anbefaler han å vurdere nøye hvilke filer man skal laste opp i skytjenestene, og om det er nødvendig å innføre ekstra sikkerhetsmekanismer.

Bruk av tofaktorpålogging er et av grepene en kan ta. Men i likhet med kryptering av filer, gjør dette brukeropplevelsen mindre smidig, påpeker Tønnessen.

– Hvor mye ekstra arbeid som skal til må en vurdere opp mot viktigheten av at andre ikke skal se innholdet. Spørsmålene man bør stille seg selv er «tåler jeg at noen andre ser disse dokumentene?» og «hvor farlig er det at filene kommer på avveie?».

Her er ekspertenes råd til sikkerhetskopiering i skyen:

• Ikke bruk det samme passordet som du bruker andre steder.

• Bruk en av de kjente tjenestene, men tenk over om du kan stole på leverandøren.

• Les brukervilkårene og personvernerklæringen.

• Sjekk om leverandøren kan bruke informasjonen du laster opp, og om informasjonen kan bli utlevert til andre.

• Dokumenter du absolutt ikke kan miste bør også lagres lokalt.

• Dokumenter som absolutt ikke bør komme på avveie bør lagres på annet vis, eller krypteres.

• Bruk en tjeneste hvor du kan aktivere tofaktorpålogging, eller en tjeneste som stiller høye krav til kvalitet på passord.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.