Annonsørinnhold

Mountainous landforms, Sky, Mountain, Ecoregion, Gesture, Travel

En klassiker er født

Flere har forsøkt å filmatisere den legendariske romanen, men få har fått det til. Før nå. Gjør deg klar for høstens vakreste film.

Produsert av Schibsted Partnerstudio for

Oregon, 1957:

Dette notatet skrev den nå verdenskjente forfatteren Frank Herbert etter å ha undersøkt en økende naturtrussel som rammet kysten av staten Oregon på femtitallet:

Sand. Nærmere bestemt massive sanddyner, i konstant bevegelse.

Ut av dette tørre, døde landskapet vokste det som skulle bli verdens mest solgte science fiction-roman frem.

Og nå er ventetiden over: Etter å ha blitt mottatt med åtte minutter stående applaus på verdenspremieren i Venezia, er Dune endelig å se på kino fra 15. september.

Sanddyner presset av jevn vind bygger seg opp til å ligne havbølger – bortsett fra at de beveger seg 20 meter i året i stedet for 20 meter i sekundet. Men disse bølgene kan være like ødeleggende som en tidevannsbølge i skadeomfang. De har til og med forårsaket dødsfall. De drukner skog, dreper korn, ødelegger innsjøer [og] fyller havner.

Arrakis

Neste stopp:

Brennhete dager, beksorte netter og en uendelig ørken er det som møter adelsfamilien Atreides idet de ankommer universets farligste planet, Arrakis.

På oppdrag for universets keiser har den mektige familien forlatt sin egen hjemplanet for å bringe fred til ørkenplaneten.

Arrakis er nemlig hjem for den viktigste ressursen i universet, kalt Melange, eller Spice. Stoffet er avgjørende for romfart, men gir også økt levetid. Og – i noen tilfeller – evnen til å se inn i fremtiden.

Det er kampen om nettopp denne ressursen som har ført til både undertrykkelse, krig og konflikt på planeten.

En konflikt som bare så vidt har begynt

Universet som lot vente på seg

Med flere mer eller mindre vellykkede forsøk på å filmatisere Frank Herberts klassiker fra 1965, er det ikke rart det er knyttet store forventninger til nyinnspillingen av Dune.

Den første filmatiseringen regnes faktisk som en av filmverdenens største flopper. En ambisiøs produksjon ble satt i gang av filmskaper Alejandro Jodorowsky allerede på midten av 70-tallet: Her skulle selveste Pink Floyd stå for musikken, og navn som Mick Jagger og Salvador Dalí skulle være å se i den 14 timer (!) lange filmen.

Etter to år med førproduksjon ble filmprosjektet skrinlagt på grunn av finansielle utfordringer. Og et par år senere, i 1977, dukket det opp et visst annet, legendarisk sci-fi-univers – tydelig inspirert av Herberts Dune.

Mye kan tyde på at Dune endelig har fått produksjonen den fortjener.

En rask titt på castingen gir stjerner i øynene: Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Zendaya, Stellan Skarsgård og Jason Momoa – for å nevne noen. Legg til regi av Denis Villeneuve og musikk signert Hans Zimmer, og en ny filmklassiker er født.

Traileren kommer med advarsel om gåsehud:

Cloud, Sky, Water, Mountain, Grey

SPILT INN I NORGE: Paul Atreides (Timothée Chalamet),  er arving til Atreides-imperiet, og frykter en usikker fremtid idet han forlater hjemplaneten Caladan. De spektakulære scenene herfra er spilt inn på Stadlandet.

Familien Atreides er ikke helt alene på ørkenplaneten. Det undertrykte Fremen-folket har holdt til her lenge og har lært å tilpasse seg det brennhete klimaet. Blant annet har de utviklet Stillsuits, som sørger for nedkjøling og hydrering av kroppen.

Krever store lerret

Dune tar opp mange spørsmål og utfordringer vi kjenner igjen fra vår egen planet. Maktkamp, kolonisering og truende naturkrefter er sentrale stikkord i denne heltefortellingen.

Ikke bare har regissør Denis Villeneuve og skuespillerne klart å gjøre dette universet troverdig – det utenomjordiske føles plutselig nært. Og med bilder og landskap som tar pusten fra en, blant annet fra Jordan, Ungarn og ikke minst Norge, er det bare å booke seter:

Dune er kanskje høstens vakreste film – og roper etter det store lerretet.

Den perfekte anledning til å gjøre comeback i kinosalen etter mange måneder med restriksjoner? Mye kan tyde på det.

Dune har premiere på kinoer over hele landet onsdag 15. september.

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)