MORO: Oliver Dahl (9) og Alba Ørbeck-Nilssen (8) spiller de velkjente karakterene i filmen om «Karsten og Petra».
MORO: Oliver Dahl (9) og Alba Ørbeck-Nilssen (8) spiller de velkjente karakterene i filmen om «Karsten og Petra». Foto: VG Partnerstudio
Les hele

«Karsten og Petras» tips til morsomme ting du kan gjøre med barna

Vanskelig å aktivisere ungene? Med disse tipsene kan du være sikker på at barna får en super helg med masse moro.

Oliver Dahl (9) fra Brumunddal, og Alba Ørbeck-Nilssen (8) fra Asker – bedre kjent som «Karsten og Petra» – har begynt i henholdsvis tredje og fjerde klasse.

Filmstjernene omtaler seg selv som bestevenner etter å ha spilt i tre filmer sammen. Årets film om de to på skattejakt er spilt inn på Hvaler i Østfold. Som vanlig med de to kosedyrene som fast inventar, Frøken Kanin og Løveungen.

De unge skuespillerne er blitt godt vant med både filmsett og pugging av replikker, og er samstemte når de skal beskrive hva som var det beste med filminnspillingen.

– Det var å se mange forskjellige dyr. Brennmaneter og krabber!

Alba og Oliver synes de ligner litt på sine berømte karakterer.

– Jeg føler meg litt som Petra fordi hun liker dyr veldig godt, og det gjør jeg og, sier Alba.

ELSKER FRI: Alba sammen med mamma, Anniken Ørbeck-Nilssen, og lillebror Noah. Oliver Dahl poserer sammen med mamma, Emmy Jensen. Gjengen hadde det gøy på stranda der barna fikk utfolde seg med morsomme aktiviteter.Foto: VG Partnerstudio
Les hele

– Det gjør jeg og, men Karsten er litt redd for brennmaneter, men jeg er jo ikke det, fortsetter Oliver.

Alba og Oliver bor et stykke fra hverandre, men når de først treffes har de det gøy sammen, og er flinke til å finne på morsomme leker. Da de møttes i sommer var det fysisk aktivitet, samspill og kreativitet som sto i fokus.

– Det er viktig at barn får leke litt av hvert, mener Oliver.

Her er de morsomste aktivitetene barnestjernene vet om:

FLYR HØYT: Alba og Oliver koste seg med å sende opp dragen høyt til værs.
Les hele

Drageflyvning:

Her får ungene brukt masse energi, og må lære seg å jobbe sammen. En holder i dragen, mens den andre løper foran. Du kan selvsagt kjøpe ferdige drager, men det krever ikke så mange materialer å lage en hjemme. Bruk tykke sugerør til rammen, og så kan en plastpose, stoff eller tynt papir være selve dragen. La barna dekorere og bruke fantasien sin.

– Drageflyvning var det morsomste vi gjorde i dag, sier Oliver.

HOPPENDE GLAD: De unge filmstjernene koser seg sammen.
Les hele

Hoppe paradis:

En lek som aldri går av moten! Finn frem kritt i forskjellige farger så barna kan bli kreative med tegninger og paradiset. Alba og Oliver delte på oppgaven og lagde hver sine firkanter som de fargela.

– Det er gøy å prøve å hinke, og så er det gøy å tegne på bakken og ikke bare på ark. Og når vi har gått så kan andre bruke paradiset, sier Oliver.

Badminton:

Alba og Oliver syntes det er gøy med badminton, og gir hverandre tips underveis til hvordan man blir flinkere. Som å vente til et vindkast er over, og hvordan man bør holde prosjektilet for raskere fart.

– Hold tuppen ned når du slår, sier Oliver til Alba. Når de etter hvert blir lei av å slå mot hverandre, er det morsomt å se hvor høyt man kan slå opp i lufta. Barn er flinke til å finne på nye morsomme leker og rekorder med settet, så her kan de holde på en lang stund.

GODT OG GØY: Barna syntes det var kult å lage egen appelsinjuice, som de selvsagt delte etterpå.
Les hele

Lag en salgsbod:

Hvorfor ikke la barna lage en liten salgsbod til inntekt for et godt formål? Ungene kan være med å lage salgsplakat med pris på saft, vafler eller kaffe. Det er gøy å se at ting de har laget blir solgt, og så lærer de seg litt om penger og veksling også. Alba og Oliver prøvde seg på hjemmelaget appelsinjuice, som gikk ned i en fei.

Såpebobler:

– Se på alle fargene i boblene! Og se hvor mange flere bobler jeg får når jeg snurrer rundt i stedet for å blåse, sier Oliver.

PÅ EVENTYR: Lite er mer spennende enn å gå på skattejakt. Lag et rebusløp for de minste!
Les hele

De unge skuespillerne gjør det til en lek å se hvor mange bobler de kan lage. Såpebobler er enkelt å lage hjemme med oppvaskmiddel, vann og glycerin som fås kjøpt på apoteket. Sistnevnte gjør boblene sterkere, men er ikke nødvendig.

Gå på skattejakt:

Barn elsker å gå på skattejakt! Lag gåter og et orienteringsløp som fører barna fra sted til sted på jakt etter den skjulte skatten. Brenn gjerne litt av kantene på arkene for morsom sjørøver-effekt. Her er det bare fantasien som setter grenser, og ungene lærer seg å bruke den logiske sansen. Oliver og Alba fant til slutt det lille skrinet med sjokolademynter.

– Skattejakt er gøy, men sjokoladen var smelta. De voksne må passe på at sjokoladen ikke ligger i sola, råder Oliver.

KOMMER KRABBENDE: Å lokke til seg krabber er vel den morsomste "ventingen" for barn. Alba og Oliver har denne aktiviteten som en av sine favoritter.
Les hele

Krabbefiske:

Hvem har vel ikke krabbefiske som et av sine beste barndomsminner?

– Dette er gøy, sier Alba.

– Krabbefisking er det mest morsomme jeg vet om, istemmer Oliver.

Snøre, klype og blåskjell er det eneste som trengs for å aktivisere barna ved sjøkanten, og samtidig en fin mulighet for dem til å studere livet i havet. Bare husk å sette krabbene ut igjen!

Se «Karsten og Petra på skattejakt» på kino:

En tur på kino er alltid morsomt for de små, og i disse dager kan du se den nye «Karsten og Petra»-filmen der vennene er på skattejakt, etter å ha funnet en boks som morfar gravde ned da han var liten. Det fører dem ut på nye eventyr med kosedyrene sine. Alba og Oliver lover at ungene vil kose seg med den nye filmen.

– Den er morsom og barna kommer til å le mange ganger, sier de.

GULLMYNTER: Barnestjernene syntes det var stas å åpne skrinet etter sjørøverjakten, selv om Oliver allerede hadde gjettet at den var fylt med sjokolademynter.
Les hele

Bygge sandslott:

Barna kan gjerne holde på i timevis med sandslottbygging. Former, bøtter og spade setter kreativiteten i sving hos de minste. Alba og Oliver lagde seg en kake med sand og vann, og samarbeidet godt om «pyntingen».

Hoppe tau:

Nye rekorder skal settes. Hvem kan holde på lengst? Hvem hopper høyest? Raskest? Kan de hoppe på likt? Kan de dele tauet? Barns fantasi har ingen grenser, og tauhopping er en god måte for ungene å kanalisere et høyt energinivå på.

– Jeg liker veldig godt å hoppe tau, sier Alba.