Annonsørinnhold

Og en global pandemi

Alvorlig tørke som følge av klimaendringer

40 år med konflikt

Afghanistan rammes nå av tre kriser samtidig:

Afghanistan i full kollaps:

Behovet for nødhjelp har eksplodert

De tre pågående krisene gjør situasjonen i Afghanistan verre enn noensinne. Folket sulter, millioner trenger helsehjelp og tusenvis er på flukt.

– Håpet har blitt visket ut for mange, sier Heman Nagarathnam.

Han er norsk Røde Kors sin landrepresentant i Afghanistan, og ser med egne øyne hva som skjer i landet. Akkurat nå befinner han seg i Kabul, hvor Taliban tok over makten den 15. august.

Han beskriver «ekstreme behov for helsehjelp». I tillegg har hele samfunnet gått i oppløsning.

– Mange har det vanskelig nå, fordi bankene har vært stengt og prisene øker. Samtidig har mye av den internasjonale støtten forsvunnet.Temple


Forehead, Watch, Sky, Beard, Plant, Clock, Cool

SULT: Ett av fem barn i Afghanistan står i fare for å bli underernært. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

I AFGHANISTAN NÅ: – Det er en vanskelig tid for mange her, og folk er veldig usikre på fremtiden, sier Heman Nagarathnam i Røde Kors.

Flere hjelpeorganisasjoner har trukket seg ut av Afghanistan eller stanset arbeidet. I tillegg har norske soldater – i likhet med mange andre – forlatt afghansk jord.

Røde Kors fortsetter hjelpen til menneskene i Afghanistan. De har også planer om å trappe opp innsatsen.– Røde Kors tilbyr folk helsehjelp - uavhengig av hvem som styrer. Det er ikke sånn at behovet for helsehjelp er noe mindre nå som Taliban så å si kontrollerer hele landet. Snarere tvert imot, sier Asia-ekspert i Røde Kors, Torben Bjørke-Henriksen.
Sky, Tent, Travel

EKSTREM FATTIGDOM: Flere og flere blir fattige i Afghanistan. Nå lever 72 % av befolkningen under fattigdomsgrensen.  Foto, juli 2021:  Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

22 kroner redder liv

Hjem og sykehus har blitt ødelagt. Folk har ikke tilgang på mat og vann, og det er stor usikkerhet i landet. Ingen vet hva som vil skje i morgen, de neste ukene eller årene.

– Derfor er det veldig viktig at vi fortsetter å være her for det afghanske folket, sier Nagarathnam.

Han påpeker at støtten fra norske givere er viktig.

– Det koster kun 22 norske kroner å gi medisiner og helsehjelp til en pasient på våre helseklinikker. Så penger fra giverne når veldig langt, og vi kan hjelpe mange mennesker. For folk i Afghanistan utgjør dette en stor forskjell.

Ønsker du å støtte arbeidet til Røde Kors? Du kan enten donere et engangsbeløp eller bli fast nødhjelpsgiver!
I 2020 hadde 9 millioner behov for humanitær hjelp.

I 2021 er antallet doblet til mer enn 18 millioner, og det vil trolig øke enda mer.  

De som hadde lite, blir nå enda fattigere. I 2012 levde 34 % under fattigdomsgrensen.

I 2021 er tallet 72 %.

Halvparten av alle barn under fem år står i fare for å bli underernærte.

Åpnet opp for kvinner og barn

For noen få måneder siden jobbet den norske anestesilegen Katrine Finsnes for Røde Kors på en helseklinikk i det som da var et Taliban-styrt område. Klinikken ligger midt i ørkenen,  omringet av fjellkjeder.

Tidligere tok klinikken nesten utelukkende imot soldater. Etter at Røde Kors kom inn  i bildet, begynte de også å ta imot sivile pasienter, som kvinner og barn.

Hjelpen Røde Kors ga til fødende kvinner, er noe av det Finsnes husker aller best.

– Det ble født mange babyer med keisersnitt i løpet av de tre månedene jeg var der, som trolig ikke ville overlevd uten operasjon. Det var et viktig lyspunkt.
Natural environment, Sky, Smile, Ecoregion, Bedrock, Travel

STERKE INNTRYKK: Katrine Finsnes sitter igjen med mange sterke inntrykk etter at hun jobbet for Røde Kors på en helseklinikk i Afghanistan.

ENKLE FORHOLD: Helseklinikken der Katrine Finsnes jobbet.

Mange barn med brannskader

Finsnes behandlet utallige krigsskader - spesielt fra skudd, traumer og eksplosjoner.

Hun forteller om mange triste skjebner. Noen liv stod ikke til å redde. For eksempel den ett og et halvt år gamle guttungen som kom inn med brannskader over hele kroppen.

– Han hadde fått diesel over hele kroppen. Vi skjønte fort at han mest sannsynlig ikke kom til å overleve. Men vi gjorde alt vi kunne og sørget for smertelindring.


Vil du hjelpe mennesker i nød gjennom Røde Kors? Send SMS med kodeord GAVE til 2272 (250 kr)

Dårlig vedlikehold av gamle generatorer og matlaging med åpen ild fører til at det ofte kom inn barn med brannskader på klinikken.

– Det er alltid veldig sterkt, sier Finsnes.

People in nature, Sky, Tent, Tarpaulin, Travel


Textile, Tent, Leisure


HARDT RAMMET: Koronapandemien har vært katastrofal for Afghanistan. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

ENKLE KÅR: Mange afghanske familier bor i små telt. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

Trippel krise

– Klimaendringer og koronapandemien er faktorer som er med på å forsterke krisen, forklarer Asia-ekspert Bjørke-Henriksen.  

Afghanistan er nemlig et av de mest klimautsatte landene i verden.

– Tørke rammer afghanere ekstremt hardt. Nå er det en alvorlig tørke som har lagt seg over landet. Siden mange lever av jordbruk og husdyr, har det ført til enda dypere fattigdom. Tørke fører også til alvorlig mangel på mat og rent drikkevann, sier Bjørke-Henriksen og legger til:

– Dette bidrar til at enda flere blir syke og trenger helsehjelp.

Sleeve, Orange, Gesture, Collar


People on beach, Sky, Landscape


ASIA-EKSPERT: Torben Bjørke-Henriksen er Røde Kors sin Asia-ekspert og har vært i Afghanistan flere ganger.

LANDET TØRKER UT: Nok en tørke har rammet Afghanistan i år. Foto, juli 2021: Meer Abdullah Rasikh / Afghanistan Røde Halvmåne

– Katastrofe

På toppen av dette herjer koronapandemien.

– Pandemien er en katastrofe for Afghanistan. Ikke bare fordi folk har blitt syke og dør, men også økononomisk, sier Asia-eksperten.

Spesielt helsepersonell, som det allerede er mangel på, har blitt hardt rammet av korona. Mange har mistet jobbene sine, og det er mangel på vaksiner, tester og smittevernsutstyr.

– Behovet for helsehjelp er rett og slett enormt. Det er nesten litt vanskelig å begripe. Det er utrolig viktig at folk støtter jobben Røde Kors nå gjør i Afghanistan, understreker Bjørke-Henriksen.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Røde Kors

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
Advertisement