Nervøs prinsesse før travdebut:
– Hva som helst kan skje

Prinsesse Märtha Louise er livredd for å falle når hesten traver i 50 kilometer i timen. Lørdag skal hun forsøke å vinne sitt første ekte travløp - i konkurranse mot noen av de beste kuskene i Norge.

Med ansiktet fullt av grus styrer prinsessen en hest på et halvt tonn gjennom skogsløypen på Bergsund gård like utenfor Hønefoss. Det gedigne treningssenteret for travhester er omkranset av digre jorder og langstrakte skogsløyper.

– Man har overraskende tett kontakt med hesten bak der, men det går fryktelig fort.

Se videoen av prinsessens reaksjon på det gamle modellbildet lengre ned i saken.

Prinsesse Märtha Louise børster støv fra pannen og hendene, mens hun smiler fra øre til øre.

– Jeg er mest redd for å hekte hjul. Jeg har fått tilbakemelding på at jeg må tørre å ligge enda tettere inntil konkurrentene, men det synes jeg er litt vanskelig.
Prinsesse Märtha Louise

Det er kun få dager til hun, sammen med erfarne kusker og topptrente hester, stiller til sitt aller første travløp – på Bjerke travbane i hovedstaden, lørdag 8. september. Tror du prinsessen vinner? Du kan spille på løpet her.

– Jeg skal virkelig gi jernet, lover prinsessen. Jeg har nemlig konkurranseinstinkt som få.

Løpet prinsessen debuterer i er en del av Klasseløpshelgen på Bjerke travbane. Les mer om Hest360-løpet og om hvordan du kan spille på prinsessen her.

DYKTIG TRENER: Trond Anderssen lærer prinsessen det hun trenger å kunne før lørdagens travløp på Bjerke travbane i Oslo.

DYKTIG TRENER: Trond Anderssen lærer prinsessen det hun trenger å kunne før lørdagens travløp på Bjerke travbane i Oslo.

– Befriende å kunne være meg selv

Høyreiste, muskuløse travhester skritter rolig over den solfylte gårdsplassen, helt uvitende om at det sitter en ekte prinsesse like ved.

– Jeg slet mye med identitet som tenåring. Å være i stallen var redningen for meg, det var et fristed. Hestene bryr seg jo ikke om at jeg er en prinsesse.
Prinsesse Märtha Louise

Selv er hun usikker på når hesteinteressen oppstod. En dag hadde hun bare bestemt seg for å begynne å ri.

– Min far red som ung, og han hadde flere venner som både drev med og holdt hest. Det var kanskje litt på grunn av ham at jeg ble interessert i sporten.

I dag deler hun hesteinteressen med sine tre døtre.

– Jeg er så glad for å dele lidenskapen min med barna mine. Noe av det aller beste jeg vet er å være i stallen med dem.
Prinsesse Märtha Louise

Den første hesten hun red var den hvite ponnyen, Shah, minnes hun. Og fra å være en hestegal, ponnyridende tenåring, ble Prinsesse Märtha Louise raskt en av Norges beste sprangryttere.

I flere år konkurrerte hun på landslaget, frem til hun la opp i 2000. I fjor høst gjorde hun comeback på hesteryggen under Oslo Horse Show. Nå står debuten som kusk for tur.

Det hele startet som en utfordring fra makker Geir Kamsvåg i den nyoppstartede Youtube-kanalen Hest360, som de to driver sammen. Ville prinsessen tørre å prøve seg som kusk på ordentlig? Og ville hun klare eksamen og få amatørlisensen som kreves for å få delta i travløp?

For to uker siden bestod hun både den teoretiske og den praktiske eksamen med glans. Nå er hun «skikkelig nervøs» i forkant av ildprøven på Bjerke travbane førstkommende lørdag.

Klikk på kupongen under for å være med å spille på prinsessen.

– Jeg håper virkelig det kommer folk og heier på meg, sier prinsessen, mens hun klør gårdshunden Leah bak øret.

Hvilken plassering tror du Prinsesse Märtha Louise havner på i lørdagens travløp? Slik spiller du på Hest360-løpet

Imponerende ferdigheter

–Du er utrolig flink til nybegynner å være. Du har kjempegod kontakt med hesten og en imponerende tøyleføring, oppmuntrer Norges beste kvinnelige travkusk, Kristine Kvasnes. Hun blir prinsessens eneste kvinnelige konkurrent på Bjerke travbane på lørdag.

Vil du se prinsessens debut på Bjerke travbane? Les mer her

– Det om er ekstra gøy med trav er at det ikke finnes dame- og herreklasser. Her konkurrerer alle mot hverandre, og det er selvsagt ekstra stas å slå gutta, sier Kvasnes, som har en rekke seire bak seg på travbanen.

Skal dele ut stipend

– Det var helt tilfeldig at vi kom på ideen med Hest360-løpet, men det kom som en følge av at Prinsesse Märtha Louise og jeg ble invitert til Biri og utfordret til duell i trav. Som en «straff» for at hun tapte måtte hun trene mer, og sammen med Norsk Rikstoto fikk vi til et fantastisk treningsopplegg som nå har utviklet seg til å bli et ordentlig travløp, forteller Geir Kamsvåg, markedsansvarlig i Hest360.

– Målet vårt er å samle hestesporten, øke oppmerksomheten, komme med nyheter og bidra til økt rekruttering i hestesporten, sier han.

Det er også etablert et eget fond som overskuddet fra Hest360-løpet vil gå til. Fra det fondet vil det deles ut stipender til utøvere innen hestesport i Norge.

– Vi verdsetter Hest360s initiativ rundt fokus på hesten og alle former for hestesport. Det ligger stor verdi i å se all hestesport i sammenheng, dele erfaringer og kompetanse på tvers av ulike hestesportgrener, legger Morten Tønnessen i Norsk Rikstoto til.

Begge håper de at den tøffe prinsessen får en stor heiagjeng på tribunene 8. september.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Rikstoto. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.