Mesterkokken tipser: Skrei i en fei

Skrei er en fantastisk råvare som passer like godt til til hverdags som til fest! Her er to enkle oppskrifter som garantert vil falle i smak.

Skreisesongen er i gang for fullt, og akkurat som lyset vender nå skreien tilbake til Norge. Etter å ha lagt bak seg mer enn 1000 kilometer med hav, kommer nå millioner av fisk svømmende inn fra Barentshavet for å finne sin utkårede, og gyte på samme sted som den selv ble unnfanget omtrent fem år tidligere. 

– Skrei er en fantastisk råvare! Den har kritthvitt kjøtt og fast tekstur, og flaker seg nydelig etter varmebehandling, sier mesterkokk Bent Stiansen.

Visste du at … 

Når skreien er ferdig med gytingen tar fisken den lange turen nordover igjen, før den gjentar den strabasiøse kjærlighetsreisen igjen neste januar. Det er derfor vi kun har tilgang på Skrei i sesong, som normalt er mellom februar og april.

Skreien gyter fra Stadt i sør og hele veien langs norskekysten til Øst-Finnmark, men det er øyriket Lofoten og Vesterålen de fleste historisk sett har som mål. Ifølge Sjømatrådet fiskes nesten 40 prosent av skreien her. Hver dag står dedikerte fiskere opp grytidlig for å sette i gang fiske, slik at du skal få skreien slik den fortjener å bli spist; helt fersk og rett fra det iskalde havet. 

– Dersom du har et mål om å spise mer fisk, er skreien et ypperlig sted å starte. Den er mild og god på smak, og enkel å håndtere. Kombinerer du fisken med sesongens beste råvarer vil du imponere både venner og familie, tipser Stiansen.

Se flere gode skrei-tips fra Bent Stiansens her

Dette er en bildetekst

strek_tykk_speil.png
strek_tykk.png
torsk.png
cod.png

men ikke all torsk er skrei

All skrei er torsk

torsk.png
strek_tykk_speil.png

?

Torsk og skrei – hva er forskjell? 

I Norge har vi to typer torsk; kysttorsk og vandretorsk. Skreien er vandretorsk, og er sesongvare. Kysttorsken er på sin side mye mer hjemmekjær, og tilbringer gjerne hele livet i samme fjord. 

Begge kan oppleves like i smaken, men skreien er litt større og sterkere, og har bedre kondisjon. Dermed får den en litt annen kjøttstruktur, forteller kokken. 

– Men skrei og torsk kan helt fint brukes om hverandre som råvare i de samme rettene, tipser Stiansen. 

Se REMA 1000 deilige oppskrifter på skrei her

Ovnsbakt torskefilet med bacon, ertepuré, bakte cherrytomater og kokte poteter

Se oppskrift

Slik tilbereder du skrei 

Når du skal tilberede en så god råvare, gjelder det å gjøre alt så enkelt som mulig. 

Fisk er lettere å håndtere enn kjøtt. Det kan bare dampes og spises, uten at du trenger å være redd for å underbehandlet den, trygger kokken. 

Et godt tips er å tørrsalte skreien med grovt salt før den varmebehandles. Grunnen til det er at skreien er ganske løs i fiskekjøttet. Saltet gjør den bokstavlig talt fastere i fisken. La den ligge med salt i ti minutter, skyll av saltet med kaldt vann og tørk godt med tørkepapir. 

Pass også på å ha alt tilbehøret klart før skreien varmebehandles. Og husk at gjestene skal vente på skreien og ikke motsatt. Den er nemlig aller best når den er rykende fersk, sier Stiansen. 

For å gjøre jobben enklere for deg, finner du ferdig filetert fisk, uten skinn og bein, hos din nærmeste REMA 1000 forhandler.

torsk.png
cod.png

Lettlaget skrei i en fei

cod.png
torsk.png

Ovnsbakt skreifilet med baconsmør og rotmos

4 personer

700-800 g skreifilet skinn og benfri

1 ts salt

Kvernet pepper

100 g smør

250 g baconterninger

1 løk

2 ss hakket flatpersille

Rotmos:

400 gram kålrot

200 gram gulrot

200 gram potet eller søtpotet

4 ss smør

2 ts salt

Smak til med kvernet pepper

Pannedampet skrei med løk, tomat, eple og basilikum

4 personer

½ dl olivenolje

2 dl løk, hakket

2 fedd hvitløk

2 dl cherrytomater, delt i to

1 grønt eple

2 dl eplemost

Kvernet pepper

1 ts salt

700-800 g skreifilet, skinn og benfri

½ potte basilikum

Rester? Prøv denne


Med litt fantasi kan rester av skrei bli til helt nye, spennende måltider.

Visste du for eksempel at restene etter fiskemiddagen kan bli en deilig og frisk wrap? 

Wrap med torsk, revet gulrot, tomatsalsa og avokadokrem passer like godt til lunsj som til middag, og lages enkelt med råvarer du sannsynligvis allerede har i kjøleskapet. 

Se oppskrift her


Produsert av Schibsted Partnerstudio

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)