Grillet fennikel med appelsindressing 1.jpg

Derfor bør du gå for grønt på grillen

Grønnsaker er fantastiske på grillen, og smaker like godt alene, som hovedrett eller som tilbehør til kjøtt, fisk eller fugl. Og det finnes heldigvis alltid en anledning for å grille.

Nå bugner butikkene av freshe grønnsaker som passer til alle retter, og til alle formål. For de fleste er vår og sommer synonymt med å grille deilig mat ute. 

Grønnsaker på grillen er skikkelig digg, og fungerer like fint i hverdagen som når du skal kose deg litt ekstra. 

Se hvordan du griller grønnsaker her


– Jeg er hverken veganer eller vegetarianer, men liker å spise grønnsaker fordi det smaker godt! Det sier Aicha Bouhlou, matblogger, kokebokforfatter og grønnsakselsker.


MATEKSPERT: Aicha Bouhlou er kokebokforfatter og matblogger.

Perfekt til både hverdag og fest

Grillede grønnsaker smaker helt annerledes enn kokte. Når du griller blir grønnsakene søtere, og ekstra saftige, og passer perfekt som tilbehør, eller som en egen hovedrett. Her er det kun fantasien som setter grenser. 

I tillegg til at det smaker godt går det ofte fortere enn å koke eller bake dem i ovnen. Dessuten er listen av grønnsaker du kan grille lang, mener matbloggeren. 

– Nesten alt kan grilles, og alt blir godt. 


Gulrøtter, paprika, søtpotet, squash, asparges, tomat, løk, aubergine, hjertesalat, blomkål og vårløk er bare noen eksempler på råvarer som virkelig kommer til sin rett etter en runde på grillen. Under finner du tips til enkle og gode grønnsaksretter. 

Har du noen grønnsaker liggende som ser litt triste og rynkete ut er disse perfekte å slenge på grillen, tipser Bouhlou. 

– Det er nemlig slik at grilling, på samme måte som ovnsbaking av grønnsaker, lokker frem den naturlige sødmen. Nesten alt av grønnsaker blir litt søtere og mer smaksrike etter en tur på grillen, forklarer hun.  

En annen fordel er at du enkelt får i deg «fem om dagen».

Hos REMA 1000 får du alt du trenger til grillsesongen

Grillet aubergine med yoghurt og granatepler 

Grillet aubergine med yoghurt og granatepler er både sunt og enkelt! Denne vegetariske retten kan like gjerne serveres alene, eller som velsmakende tilbehør.

Se oppskrift her

– Min mor serverte de deiligste måltidene basert på grønnsaker, og hun grillet grønnsaker på kullgrillen, over en gassflamme eller i stekeovn hele året.

Det diggeste tilbehøret

Grønne retter er smakfullt og enkelt tilbehør å lage. 

Aicha henter inspirasjon fra sin multikulturelle bakgrunn. Hennes foreldre tok med seg sine rike mattradisjoner og kjærlighet til jord og selvdyrket mat da de flyttet fra Marokko til Tyskland. Og med stor lidenskap for gode råvarer klarte de å dele sin entusiasme med sine barn. 

Sulten? Se oppskrifter til det beste tilbehøret her

– De lærte oss at man ofte ikke trenger mer enn noen få grønnsaker, urter og litt krydder for å kunne skape fantastiske matopplevelser, forteller matbloggeren. 

Deilige sommersalater er skikkelig gode som tilbehør, men kan helt fint nytes som en hovedrett. Det finnes smaker og variasjoner som passer de fleste ganer og preferanser. Bland for eksempel en grønn salat med frukt eller bær, for et syrlig og friskt innslag, eller velg en krisp og mettende brokkolisalat med søte blåbær.

Brokkolisalat på grillen med blåbær, feta og spinat

Brokkolisalat har blitt en favoritt blant oss nordmenn, og passer utmerket sammen med fetaost, blåbær og spinat. Topp det hele med en deilig vinaigrette av honning, sennep og hvitvinseddik. Du får en frisk og sommerlig salat som metter like godt alene, eller som tilbehør til grillmat.

Se oppskrift her

Restemat kan bli festmat

Det er dessverre utrolig mye mat som blir kastet i norske husholdninger hver eneste dag. Men ved å bruke grønnsaker, og gjerne på grillen, får du enkelt brukt opp mat du kanskje tidligere hadde kastet. 

Grill på spyd eller i folie, og bland med det du har liggende i kjøleskapet. Grillede grønnsaker er skikkelig digg i salater og pasta, og som tilbehør til en ny middag eller på en sandwich den kommende uken.

Eksperten anbefaler for eksempel å grille aubergine eller paprika.

– Oppbevart i en tett boks med en klunk olivenolje kan grønnsakene serveres hele uken i salater, pasta, som tilbehør eller på en sandwich, foreslår hun. 

Se flere oppskrifter til grønt på grillen her

GRILL FOR HELE UKEN: Når du griller grønnsaker, grill mye! Oppbevart i en tett boks med en klunk olivenolje kan grønnsakene serveres hele uken i salater, pasta, som tilbehør eller på en sandwich.Grillet fennikel med appelsindressing

Fennikel er en spennende grønnsak som passer utmerket på grillen, og blir ekstra god med en frisk appelsindressing. Bruk den som en vegetarrett, eller som tilbehør til fisk eller kylling, eller som en del av et grillkoldtbord. Server gjerne med grillet pitabrød og/eller couscous salat og oliventapenade på siden.

Se oppskrift her

Hvordan grille grønnsaker?

Grønnsaker kan grilles på både direkte og indirekte varme. Tynne grønnsaker trenger normalt kort tid på grillen, mens større grønnsaker bør ligge lenger på svak varme. På den måten får de tid til å godgjøre seg. Trikset er å gi grønnsakene en rask omgang på direkte varme, da kommer den fine grillfargen. Til slutt fullfører du grillingen over indirekte varme.

Ønsker du enda mer smak kan du gjerne marinere og pensle grønnsakene før grilling.

Slik griller du grønnsaker steg for steg.


Grillede gulrøtter og poteter

Se oppskrift

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Rema 1000

Til toppen

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
“Advertisement”