Derfor bør du bruke mer kyllinglår: – Mørt, saftig og smakfullt

PRODUSERT AV BRAND STUDIO FOR SOLVINGE

Mange går for den tradisjonelle kyllingfileten når de lager mat og enda ikke har oppdaget lårfileten. – Passer best til alt, mener mesterkokk.

– Jeg tror jeg aldri har laget mat med lårkjøtt før. Jeg går alltid for brystfilet, sier Guro Holmene.

– Når jeg handler, velger jeg alltid kyllinglår fordi jeg synes det har bedre smak og er mer saftig, svarer ektemannen Carl Björk.

– Hæ, gjør du? Nå føler jeg meg nesten lurt. Det er derfor kyllingen alltid blir tørr når jeg lager middag, sier hun og ler.

Småbarnsfamilien står på kjøkkenet, klare til å lage middag. Datteren Charlie (4) hjelper alltid til når foreldrene lager mat. I dag skal familien teste lårkjøtt fra Hubbard, Solvinges nye hverdagskylling, for første gang.

Enkle og gode oppskrifter: Slik bruker du Hubbard-kyllingen til både helgekos og hverdagsmiddag

NY RASE: Hubbard er en mer aktiv fugl, som vokser langsommere og lever lenger. Det faller i god jord hos Dyrevernalliansen.

NY RASE: Hubbard er en mer aktiv fugl, som vokser langsommere og lever lenger. Det faller i god jord hos Dyrevernalliansen.

For å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon har Rema 1000 sammen med Norsk Kylling, skiftet ut dagens hurtigvoksende industrikylling, med en rase som vokser saktere og har en sunnere kroppsbygning.

Likevel skal ikke Hubbard selges dyrere enn resten av Solvinges produkter.

– Vi prøver å spise så lite rødt kjøtt som mulig og ha en del vegetarmåltider. Spiser vi kjøtt går det i kylling eller fisk. Jeg er veldig glad i kylling og kunne gjerne brukt det i de fleste måltider, sier Guro, som til daglig er innholdsprodusent i Brand Studio.

Se Guro og familien sin dom lenger ned i saken!

Kokkens favoritt

Nordmenn har aldri kjøpt så mye fersk kylling som nå, viser en rapport fra bransjeorganisasjonen Animalia.

Samtidig velger mange kyllingbryst fremfor lårfilet, forteller mesterkokk Bent Stiansen.

Stiansen synes det er synd at ikke flere nordmenn har oppdaget lårkjøttet.

– For mange er det en vane å kjøpe kyllingbryst, og mange tror nok at det er det eneste alternativet. Jeg velger alltid kyllinglår fordi det både er billig og har mye smak. Det er også like lett å tilberede, sier han.

Kyllinglår er favoritten til mesterkokk Bent Stiansen. 
Foto: REMA 1000

Kyllinglår er favoritten til mesterkokk Bent Stiansen.
Foto: REMA 1000

Fordi kjøttet er uten skinn og bein, kan du sette rett i gang med matlagingen.

– Kjøttet er smakfullt, mørt og saftig – som et kinderegg med tre ting. Det passer for alle og er et godt hverdagsalternativ, men du kan gjerne invitere gjester med det også.

Innfører ny og bedre kylling i Norge: – En revolusjon

POPULÆR HVERDAGSMAT: Carl, Charlie (4) og Guro forteller at de foretrekker kylling fremfor rødt kjøtt. Foto: BRAND STUDIO

Perfekt i gryteretten

Grunnen til at kjøttet er så saftig og smakfullt skyldes at det inneholder noe mer sunt fett og har en annen muskelstruktur enn den tradisjonelle kyllingfileten, forteller Stiansen.

– Hubbarden har den fordelen at den vokser litt lenger og beveger seg mer, så den får mer struktur og muskler i lårene, sier han.

Dette gjør også at kjøttet tåler tøffere og lenger varmebehandling enn den tradisjonelle kyllingfileten.
Med dét gjør Hubbard det enklere å lykkes med matlagingen.

– Jeg synes det er veldig godt i gryteretter, for eksempel mexicansk, indisk eller provencalsk kyllinggryte. Det passer også godt i ovnsbakte retter.

Tips til enkle middager med kyllinglår fra Hubbard

Er du usikker på hvordan du skal bruke kjøttet, har mesterkokken noen enkle tips.

– Strimle det opp og hurtigstek det i to minutter i smør eller solsikkeolje - så er det ferdig. Du kan også blande det med hvitløk, timian, rosmarin eller barbecue og sette det i en ildfast form i ovnen på 200 grader, så er det ferdig på fem minutter. Det er hurtig og smakfull mat.

Og har du fortsatt ikke latt deg overbevise, er Bent Stiansen klar i sin dom.

– Min personlige mening er at kyllinglår passer best til alt. Det er min hellige overbevisning.

10 spørsmål og svar om den nye Hubbard-kyllingen

MENS VI VENTER PÅ VÅREN: En varmende kyllinggryte med rotgrønnsaker passer både som hverdagsmiddag og når du får gjester. Foto: BRAND STUDIO

Både smakfull og rimelig

På menyen til familien Holmene Björk står kyllinggryte med rotgrønnsaker. Mens pappa Carl tilbereder kyllingen, kutter 4-åringen grønnsaker. Med god hjelp av den minste i familien, er middagen klar på kjappe 30 minutter.

– Jeg liker bedre lårfilet enn brystfilet fordi den er saftigere og har mer fett. Også er kjøttet mer variert, du får ofte kjøtt fra både ytter- og innerlår. Brystfileten har bra konsistens, men jeg synes den er litt kjedelig, sier Carl.

Etter å ha smakt på kyllinggryten har familien dommen klar.

– Jeg liker generelt lårfilet best. Men jeg er nok mer glad i stekt kylling enn kokt kylling, sier Carl.

– Kyllingen er skikkelig god, og bedre enn den vi vanligvis spiser, i hvert fall den jeg kjøper. Gryteretten var også rask å lage og smakfull, sier Guro.

I innføringen av den nye rasen har Rema 1000 og Norsk Kylling samarbeidet med Dyrevernalliansen - som roser dagligvarekjedens grep for å bedre dyrevelferden.

Familien, som er opptatt av dyrevelferd, synes det er bra at dagligvarekjeden bytter til en rase som lever lenger, vokser saktere og er mer aktiv.

– Vi kommer bare til å kjøpe Hubbard fremover når vi kjøper kylling, fordi den har det bedre og smakte godt. Når Dyrevernalliansen også er så positive, er det nok et bevis på at det er bedre. Og når prisen er rimelig, er det virkelig verdt det, avslutter Guro.

Derfor bytter de ut kyllingene sine: Bli kjent med Hubbard-bøndene

Oppskrift: Kyllinggryte med rotgrønnsaker

INGREDIENSER
(To voksne og to barn)

2 dl eplejuice eller eplemost
1 stk løk
2 stk gulrøtter
300 g sellerirot
1 dl fløte
1 dl hakket persille
2 ss sitron
600 g lårfilet av kylling
3 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 klype salt
1 klype pepper

Tilpass oppskriften til flere personer →

SLIK GJØR DU

Trinn 1

Del kyllingen i terninger på 2-3 cm. Kok opp vann, eplemost og salt, ha i kyllingterningene og la dem trekke i 4 minutter. Sil kraften over i en annen kjele og kok opp. Skrell grønnsakene, kutt dem i terninger på 1-2 cm og kok dem 5 minutter i kyllingkraften.

Trinn 2

Sil av kraften i en gryte og legg grønnsakene i kjelen med kokt kylling.

Trinn 3

Smelt smøret i kjelen og tilsett hvetemel. Fres i 1 minutt og spe med den varme kraften til en lys saus. Kok opp og tilsett fløte. La sausen småkoke i 3 minutter og tilsett hakket persille, sitronsaft og smak til med salt og pepper. Bland sausen med kyllingen og grønnsaker.

TIPS! Server gjerne med kokte poteter.

Se flere enkle middager du kan lage med kyllinglår fra Hubbard

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og REMA 1000/Solvinge. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør