BEST: Thomas Jacobsen bruker appen «Kjør Smart» for å bli en bedre sjåfør.
BEST: Thomas Jacobsen bruker appen «Kjør Smart» for å bli en bedre sjåfør. Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
Les hele

Thomas kniver om å bli Norges beste sjåfør

– Det er ikke særlig gøy å sitte på med meg, smiler Thomas Jacobsen (45) fra Drammen som gjør alt for å sanke poeng i appen «Kjør Smart». Trygg Trafikk er positive til tiltak som får folk til å ta bedre valg i trafikken.

Arbeidsdagen starter tidlig for Thomas Jacobsen (45) i Lier utenfor Drammen. Allerede klokken fem om morgenen står han opp for å slippe rushtrafikken på vei til jobb.

Han er en ivrig bruker av appen «Kjør Smart» som er utviklet av REMA Forsikring og som måler kjørestilen hans. For hver kjøretur får han en score på mellom 0-100 poeng, der 100 poeng er best.

Les også:

– Det som faktisk er morsomt er å se om jeg klarer å kjøre bedre for hver gang jeg sitter meg i bilen. Jeg kjører 2,5 mil hver vei til og fra jobben, og den strekningen prøver jeg hele tiden å forbedre, sier Thomas.

SIKTER MOT TOPP: Målet er å bli Norges beste sjåfør. Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
Les hele

REMA FORSIKRING

LES MER

‣ REMA Forsikring ble lansert i august 2016, og tilbyr bil-, hytte-, hus-, reise-, hund-, katt-, verdisak-, båt- og innboforsikring for hjem eller hytte.

‣ Forskjellsbehandler ikke kundene med spesialpriser til noen og ikke andre, men gir bare lave priser til alle – uten at det går utover forsikringsproduktene eller tjenestene.

‣ Selskapet straffer ikke lojale kunder med høyere priser. Du betaler samme lave prisen som vi tilbyr nye kunder år etter år, og du slipper de jevnlige forhandlingsrundene.

‣ Alle forsikringene kan kjøpes på nettet , men kundene kan også chatte eller ringe 09010 hvis de vil snakke med noen.

Appen er koblet til en brikke i bilens kjøremotor, som gir informasjon om hastighet og kjørestil. Det er om å gjøre å kjøre mest mulig jevnt og pent, uten hard nedbremsing eller mye akselerasjon, og over tid opparbeider man seg en gjennomsnittsscore.

Gjør alt for å unngå rushtrafikken

Målet er selvsagt 100 poeng, men han er nokså fornøyd med dagens 96,533 poeng også. Av alle brukerne av «Kjør Smart»-appen, ligger Thomas i dag på 22. plass.

Les også:

– Det gjelder å være så observant man klarer, se enda lenger frem i veibanen, følge med og planlegge.

MOBIL: For hver kjøretur får Thomas en score, hvor 100 poeng er best. Per i dag har han 96,533 poeng. Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
Les hele

Og nettopp derfor er det optimalt å dra til jobben så tidlig som mulig. Dess mindre trafikk, dess mer oversikt har han over veibanen, og dess mer poeng kan han klare å sanke. Det samme gjelder hjem igjen etter jobb, da setter han seg i bilen senest klokken 15:00.

Dersom han må jobbe overtid, legger han gjerne inn en treningsøkt i tillegg, bare for at klokken skal bli mest mulig før han kjører hjem igjen. Alt for å unngå rushtrafikk.

Les også:

Enkelte strekninger har han nærmest bannlyst.

– Hele Kirkeveien ned langs Majorstua, og generelt Ring 2 prøver jeg febrilsk å unngå. Faktisk, egentlig alt innenfor Oslo sentrum, ler Thomas.

BILLIGERE FORSIKRING: Ved å opprettholde en høy score i «Kjør Smart»-appen, beholder Thomas rabatten på 15 prosent på bilforsikringen.Foto: Foto: Elisabeth Sperre Alnes
Les hele

Slik kan du spare penger og bli en bedre sjåfør

LES MER

‣ Få oversikt over ditt eget kjøremønster ved å bruke appen «Kjør Smart» og «Dingsen».

‣ Kjør jevnt og unngå unødig stans.

‣ Planlegg kjøringen i forhold til rundkjøringer, trafikklys og overgangsfelt, slik at du unngår hard nedbremsing.

‣ Unngå å gasse unødvendig mye. Kjører du i nedoverbakke kan du slippe gassen helt.

‣ Kjør i høyest mulig gir, og hopp over gir når du girer opp eller ned.

‣ Unngå å kjøre på tomgang.

‣ Bli kjent med din egen bils drivstofforbruk, og unngå unødvendig kjøring med last, som skibokser og takstativ.

‣ Riktig trykk i dekkene gir bedre kjøring.

‣ Kjør ikke for tett på andre biler da det kan føre til at du må bremse unødvendig mye. Rom rundt bilen gir en jevnere kjøretur.

‣ Når det er kaldere enn +5 °C kan du spare energi ved å ha en tidsinnstilt motorvarmer.

Ny måte å tenke forsikring

Da REMA Forsikring i slutten august i fjor lanserte «Kjør Smart»-konseptet, var de som første selskap ute med en løsning som gir kundene muligheten til å påvirke prisen på bilforsikring.

Ved å velge «Kjør Smart» får man automatisk 15 prosent avslag på prisen på forsikringen. Når man har kjørt i ett år, er den gjennomsnittlige poengsummen med på å bestemme hva du skal betale videre. Kjører man bra, beholder man rabatten på 15 prosent.

Thomas forteller at han sparte nærmere 2000 kroner ved å bytte forsikring.

– Men det er konkurransen jeg har med meg selv som er det morsomste med dette. Og så innbiller jeg meg at jeg faktisk blir en bedre sjåfør, sier Thomas.

Les også:

Mange ulykker skyldes førerfeil

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen sier det er positivt at også norske forsikringselskaper nå lanserer teknologiløsninger som kan gi økt trafikksikkerhet

POSITIV: Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk er positiv til tiltak som får folk til å kjøre tryggere. Foto: Foto: Trygg Trafikk
Les hele

– Smart-forsikring kommer nå for fullt også i Norge, og vi er positive til alle tiltak som kan få folk til å ta bedre valg i trafikken. De fleste ulykker skyldes førerfeil, sier hun.

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal bli alvorlig skadet eller drept i trafikken.

Årøen mener at sjåfører som kjører med flyt, uten å gasse og bremse så hardt, har større konsentrasjon rundt kjøringen, og tenker mer over hvilke situasjoner som kan oppstå.

– Svært mange ulykker skyldes førerfeil, og om vi får sjåførene til å bli mer bevisst egen kjøring er det positivt, sier kommunikasjonssjefen.

Thomas nikker og kjenner seg igjen i beskrivelsen, selv om han også skjønner at han muligens tar konkurransen litt vel seriøst. Det er få bilturer som gjøres på impuls. Skal han på besøk til familie og venner planlegges det nøye.

– Ulempen er at man blir en fryktelig kjedelig sjåfør, ler Thomas.