TESTET KJØRESTIL: I to uker var familien Braarvig Harlem testpersoner til appen «Kjør Smart» for å se hvem som var familiens beste sjåfør.

TESTET KJØRESTIL: I to uker var familien Braarvig Harlem testpersoner til appen «Kjør Smart» for å se hvem som var familiens beste sjåfør. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Kjør Smart: Slik kårer du familiens beste sjåfør

Ekstrem hastighet, bråbremsing og usedvanlig høy gjennomsnittsscore. Slik gikk det da familien Braarvig Harlem testet «Kjør Smart»-appen.

Produsert av VG Partnerstudio

I to uker har familien fra Bærum testet kjørestilen sin med appen «Kjør Smart» - og «Dingsen» på plass i bilen. Men selv om de er en familie viser resultatet at de likevel har ganske så ulikt kjøremønster.

For mens sønnen Mads (30) har tilbakelagt flere lange turer, har foreldrene Arne (66) og Liv Tone (58) heller hatt flere korte turer.

– Jeg har prøvd å kjøre helt sånn som jeg kjører til daglig, og har tenkt at hvis dette skal være en bevisstgjøring, så må jeg kjøre vanlig og lære av det, sier Liv Tone, som er daglig leder i en barnehage.

Les også: Ny teknologi i forsikringsbransjen

Hun har latt appen rulle og gå i bakgrunnen og har til nå ikke sjekket resultatene underveis.

Konkurransefamilie

Sønnen Mads er kanskje den som har latt seg fascinere mest, og har prøvd opp til flere ting for å få best mulig score.

Les også: Slik kan du påvirke din egen forsikringspris

Jevn kjøring er ett av triksene for å få god score, derfor testet Mads ut hypotesen å trille ned fra Tryvann i Oslo. Bensinforbruket havnet riktignok på imponerende tre liter bensin per 100 kilometer, men den totale scoren på kjøreturen havnet likevel ikke på mer enn 52.

– Gjorde du det bare for å skulle score bra, spør Liv Tone og ler.

– Ja, selvfølgelig! Jeg hørte at pappa hadde fått 92 poeng på en kjøretur. Det hørtes jo helt sinnsykt ut. Måtte jo prøve å slå det, ler Mads.

– 92 poeng var da jeg kjørte opp på fjellet på hyttetur i forrige uke. Da vi kjørte ned igjen var scoren på 94, smiler Arne lurt.

– Det er visst best at vi ikke har visst om dette her før, for vi er konkurransefamilie «delux», sier Liv Tone.

Den høye scoren fikk Arne ganske enkelt ved at han kjørte jevnt og fint, og unngikk harde nedbremsinger og kraftig akselerering. Hvis du over tid holder en høy score beholder du året etter rabatten på 15 prosent, som du automatisk får når man blir registrert som «Kjør Smart»-sjåfør.

ULIKE: Familiebånd til tross, de tre testpersonene viste seg å ha ganske ulik kjørestil. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Kjør deg til lavere forsikring

For å finne ut hvem som er familiens beste sjåfør, har familien benyttet seg av «Dingsen» fra REMA Forsikring.

Det er en liten brikke som hver av testpersonene har fått og selv enkelt installert i bilene sine. «Dingsen» leser data fra bilens kjøresystem og sender signaler via bluetooth til mobilappen «Kjør Smart» om blant annet kjøremønster og bensinforbruk.

Les også: Dette må du betale i bilforsikring

NORMALT KJØREMØNSTER: Kunderådgiver Per Johan Edwinson i REMA Forsikring er fornøyd med familiens resultat etter to ukers prøvetid. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Konseptet «Kjør Smart» er utviklet av REMA Forsikring, og er en helt ny måte å tenke bilforsikring på. For hver kjøretur får man en poengsum mellom 0 og 100, der 100 er aller best. Over tid får man en gjennomsnittsscore, og dess bedre poengsum, dess lavere pris på forsikringen. Så om man er 20 år eller 70 år, så kan man påvirke prisen sin like mye og oppnå like mye rabatt.

– Kort fortalt er man selv med på å sette den årlige prisen på bilforsikring. I motsetning til andre forsikringsselskaper, der kundene blir plassert i en risikogruppe basert på blant annet alder og bil, kan kundene med «Kjør Smart» selv «plassere» seg i en risikogruppe, forklarer kunderådgiver Per Johan Edwinson i REMA Forsikring.

– Du har en ekstrem hastighet

I appen får du etter hvert opp en gjennomsnittsscore, men det er også mulighet til å se hvilke områder du kan bli en bedre sjåfør på. Her får du opp fire bokser for risikopunktene; hard oppbremsing, ekstrem hastighet, hard akselerasjon og nattkjøring.

Les også: Slik får du lavere forsikring på bilen din

For å få en god score bør alle disse fire boksene være grønne. Er de gule eller røde, får man en dårligere score.

VINNEREN: Far i huset gikk av med seieren med flest poeng i «Kjør Smart»-appen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

– Du har ekstrem hastighet, utbryter Mads til moren når de etter to uker skal sjekke resultatene til familien.

– Søren, dette skulle jeg ha visst litt før. Da kunne jeg ha fulgt med litt bedre på appen, sier Liv Tone.

– Eller kjørt litt bedre, spøker Mads.

På en delt andreplass ligger både Liv Tone og sønnen Mads med 77 poeng etter to uker med «Kjør Smart». De to ser overrasket på hverandre.

Den aller beste gjennomsnittsscoren var det far i huset, Arne, som stakk av med. Med sine 344 tilbakelagte kilometer, sto han igjen med en score på 92 poeng. På den aller beste turen, fikk han imponerende 97 poeng.

– Altså, jeg er jo verdens beste sjåfør, ler han stolt.

Trygge sjåfører skal ikke straffes

Edwinson i REMA Forsikring er fornøyd med de tre testerne. Ekstreme hastigheter, til tross, de er alle innenfor et normalt kjøremønster og godt innenfor gjennomsnittet.

– Produktet er ment for å gi våre kunder en bedre pris med insentiver for å kjøre tryggere og smartere. Med «Kjør Smart» kan vi prise forsikringen etter hvordan kunden faktisk kjører, og ikke bare etter «tariffen» som gir bilførere en sjablonmessig pris som gjenspeiler sjåførens alder, skader som har inntruffet på lignende biler eller antall ulykker fra området du bor i. Trygge sjåfører skal ikke straffes fordi andre kjører dårlig. Ved å være en trygg sjåfør kan man derfor påvirke prisen på forsikringen, sier kunderådgiveren.

I tillegg vil man jo også bidra til et tryggere trafikkbilde og lavere drivstofforbruk.

Sjekk hvilke pris du kan få hos REMA Forsikring her.

Les også

Slik sparte tobarnsfaren flere tusen på å bytte bilforsikring

Les også

Christoffer forsikret én bil for 30.000 - nå to for 19.000

Les også

Thomas kniver om å bli Norges beste sjåfør

Les også

Ti tips for å unngå å havne i trøbbel på reise

Les også

Slik sparte Stian over 6000 kroner på å bytte bilforsikring

trackertracker