Annonsørinnhold

Cuisine, Food

Hundretusenvis av nordmenn tar omega-3-tilskudd, men har vi egentlig behov for det?

Ved hjelp av en enkel test kan du nå sjekke omega-3-nivået ditt selv hjemme. Produktsjef i PurOmega, Rolf Wiggo Sandnes, forklarer hvorfor det er svært nyttig.

– Omtrent to millioner nordmenn tar tran eller eller omega-3-kapsler daglig. Noe som også er anbefalt av helsemyndighetene, men dette er et generelt råd uten individuell tilpasning. Mange får det de trenger gjennom kosten. Derfor mener vi at ikke alle trenger vårt produkt, eller andres omega-3 tilskudd, for den sakens skyld, sier produktsjef i PurOmega, Rolf Wiggo Sandnes. 

Derfor kan det være nyttig å sjekke om du trenger tilskuddet, og hvor mye.

Trenger du omega-3-tilskudd? Nå kan du sjekke nivået ditt hjemme.

Produktsjef i PurOmega, Rolf Wiggo Sandnes. Foto: PurOmega

Professor Christian A. Drevon, er konsulent for PurOmega. Foto: Thomas Bjellaas/ VItas

Kroppen må ha omega-3

Omega-3 er et helt nødvendig stoff som kroppen ikke lager selv. Derfor må vi alle få det gjennom kosten, tran eller omega-3-kapsler. I tillegg er det slik at det er veldig individuelt hvor mye omega-3 hver enkelt tar opp. 

– Noen kan spise en skive makrell i tomat om dagen og dermed få nok omega-3. Andre kan spise masse fet fisk som laks, ørret og sild, og allikevel ikke få nok, sier Christian A. Drevon. 

Han er lege og professor, og har i en årrekke forsket på kosthold og ernæring. Han er også konsulent for PurOmega. 

– Vi ser at en gjennomsnittlig nordmann ligger på rundt fire på den såkalte omega-3 indeksen. Denne angir andelen av fiskefettsyrene EPA og DHA i blodet, i forhold til den totalte mengden andre fettsyrer. Tallet bør være rundt åtte. Dette er spesielt viktig med tanke på å forebygge hjerte- og karsykdommer, sier Drevon. 


Test ditt Omega-3-nivå

Testkittet består av nål, et blodprøvekort, bruksanvisning og en returkonvolutt. Med den medfølgende nålen tar du en enkel blodprøve og drypper en dråpe på det vedlagte blodprøvekortet. Dette legges i spesialkonvolutten og sendes til laboratoriet. 

14 dager senere kan du logge inn med den unike koden som følger med i kittet, og se resultatene dine. Med denne informasjonen vil du også finne din anbefalte dagsdose av omega-3.

Tar testen

Nina Feyling Pedersen (48) og Joakim Halstensen (42) tror begge at de er ganske gjennomsnittlige nordmenn, når det kommer til omega-3-nivået. De har sagt seg villige til å prøve PurOmegas omega-3-testkit. 

– Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å spise sunt, og å holde meg litt i form. Jeg går en del turer og spiser fisk til middag minst én dag i uka. Også spiser jeg mye fiskepålegg, som makrell i tomat, sier Joakim Halstensen. Joakim Halstensen (42) tester Omega-3-nivået sitt, med PurOmegas testkit. FOTO: Nils Johan Halvorsen,/Schibsted Partnerstudio.

Nina Feyling Pedersen leser bruksanvisningen på testkittet nøye. Hun tørker den utvalgte fingeren med den medfølgende desinfiserende servietten, og setter et stikk. Gjennomføring av testen går knirkefritt. 

– Jeg tar mange forskjellige kosttilskudd og vitaminer hver dag, men har liksom aldri tatt tran eller omega-3. Til vanlig sørger jeg for at vi har fiskemiddag en eller to dager i uken, så jeg regner med at jeg har et ganske gjennomsnittlig omega-3-nivå, sier Nina. 

Nina Feyling Pedersen (48) forsøker å være flink til å spise fiskemiddager. FOTO: Nils Johan Halvorsen/ Schibsted Partnerstudio

Testen anbefaler omega-3

Begge testene blir så sendt til laboratoriet for analyse. Etter to uker er resultatene klare, og de er som ventet. Både Nina og Joakim har cirka halvparten så høyt omega-3-nivå som anbefalt. De er dermed helt på det norske gjennomsnittet.

– Jeg hadde trodd jeg skulle ligge lavere. Kanskje det er høyere fordi jeg er flink til å spise fisk, men dette er jo ikke godt nok. Nå blir det veldig interessant å begynne å ta PurOmega, og få en ny måling om noen måneder. Jeg håper jo at nivået har blitt bedre da, sier Nina Feyling Pedersen. 

Joakim Halstensen fikk et litt lavere resultat enn Nina, og innrømmer at han må bli flinkere til å både spise fisk og ta omega-3-tilskudd. 

– Nå gjelder det å få det inn som en daglig rutine å ta tilskuddet, også håper jeg på en bedre måling om noen måneder, sier han. Mange må ha mer enn fisk

Professor Christian A. Drevon sier at Joakim og Nina representerer det mange nordmenn tror. Nemlig at de får i seg nok omega-3 gjennom kosten, fordi de spiser omtrentlig anbefalt mengde fet fisk. 

– Likevel ser vi at nesten uansett hva vi måler i blodet, er resultatet store individuelle forskjeller. Derfor mener jeg det er en god ide å gjennomføre individuell måling og tilpasning, uansett hvilket tilskudd eller medikament man tar, sier professor Christian A. Drevon.Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for PurOmega

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)