Nøkkelen til et sunt katteliv

Hvordan ser man at en katt er normalvektig, og hvor alvorlig er egentlig overvekt? Veterinær Trude Mostue forklarer hvordan du kan kontrollere din katts helse – og forebygge de vanligste plagene.

Produsert av VG Partnerstudio

En av de viktigste faktorene for et langt og lykkelig katteliv, er kostholdet. Med et balansert kosthold kan katten din holde seg frisk og sunn hele livet.

Purina ONE Cat er en serie kattemat spesielt utviklet for å møte kattens ernæringsbehov, og finnes i flere ulike varianter tilpasset både alder og livsstil. Utvalget er spesielt utviklet av ernæringseksperter og veterinærer for å hjelpe kattens behov.

- Det er viktig at katten din får et velbalansert kvalitetsfôr, ellers kan den få mangelsykdommer, sier veterinær Trude Mostue.
Finn riktig fôr til din katt – prøv Purina ONE Cat

Veterinærens tips

Trude Mostue har over 20 års erfaring som veterinær, og utover det vanlige arbeidet har hun i sin yrkesrolle også vært med på flere tv-programmer og skrevet fem bøker. Her forklarer hun hvordan du kan se til kattens helse og forebygge plager:

LANG ERFARING: Trude Mostue har jobbet som veterinær i over 20 år, og gir råd til hvordan du holder katten din sunn og frisk.

1. En frisk katt skal være pigg i blikket, nærværende, glad og kunne røre seg enkelt og fritt.

2. Ørene skal være fri for lukt og ørevoks, fargen skal være lys rosa.

3. Nesen skal være tørr og ren.

4. Pelsen skal være tørr rundt øynene. Et unntak er raser som har rennende øyne på grunn av en kombinasjon av stump nese og store øyne, hvor tårekanaler ikke dreneres optimalt. Et eksempel er persere.

5. Munnen og tennene skal kontrolleres regelmessig – tennene skal være rene og hvite, og tannkjøttet skal være rosa og uten hevelser.

BØRST KATTEN REGELMESSIG: Pels som blir for flokete kan føre til kløe, og kløen kan føre til infeksjoner i poter og klør.

6. Huden og pelsen skal være blank og fin, huden uten rødhet og kløe. Flass kan være et tegn på feil ernæring og for lite børsting. Husk å børste katter med lang pels ofte – helst litt hver dag.

7. Labbene skal være myke og uten sprekker og rifter.

8. Kjønnsorganene skal være fri for lukt og ekskresjon.

9. Man skal kunne kjenne ribbeina, men ikke se de, og katten skal ha en midje. Det er farligere for kattens helse å være overvektig enn undervektig.

Kastrerte katter kan få litt hengemage selv om de er generelt slanke. Dette er på grunn av hormonforandringer og er ikke direkte relatert til fedme. Tenk på at kastrerte katter lettere blir overvektige, så vær ekstra forsiktig!

Oppdag Purina ONE Cat – næringsrikt fôr tilpasset til katters spesielle behov

Slik forebygger du de vanligste sykdommene

Overvekt: Dette er en av de viktigste tingene å forebygge hos katten din. Fedme kan forårsake mange sykdommer som hjerteproblemer, artritt og diabetes. Pass på at du gir katten din riktig mengde mat målt opp mot aktivitetsnivå. Lær deg å kjenne etter ribbeinene og kontroller midjen for å holde styr på vekten.

Tannstein og gingivitt: Dette er noen av de vanligste plagene katten din kan få, men kan forebygges ved å gi katten tørrfôr.

Hud, flass og kløe: Gi katten din riktig mengde Omega-3 og 6 for å forhindre tørr hud og kløe. Om du har en rase med tykk pels anbefales det å tilsette Omega 3-olje i foret. Børst katten regelmessig. Pels som blir for flokete kan føre til kløe, og kløen kan føre til infeksjoner i poter og klør.

Purina ONE Cat – avansert næring som katten din vil elske

SUNNHETSTEGN: En frisk katt skal være pigg i blikket, nærværende, glad og kunne røre seg enkelt og fritt.

tracker