Annonsørinnhold

Vet du når du må sende julegavene for at de skal komme frem i tide? Og hvordan du pakker dem inn slik at de holder seg fine under frakt? Her er de åtte julevettreglene som gjør førjulstiden din litt enklere.

Produsert av VG Partnerstudio

Alle vil vi ha gavene fram til jul, og gjerne i god tid før den store kvelden. Det er ikke like stas å åpne gaver på nyåret – ei heller å åpne pakker som har fått seg en real trøkk på turen rundt i landet. Derfor er det også viktig å pakke inn julegavene forsvarlig.

Her følger Postens åtte julevettregler for deg som skal sende OG motta pakker og brev i desember.

Skjermbilde 2019-12-05 kl. 17.56.53.png

1. Planlegg julen og meld fra hvor du bor

Det høres kanskje banalt ut, men skal du få tilsendt pakker, så må du vite at folk har riktig adresse. Hvis ikke kan det ta lenger tid før du får julegavene dine i hus. Det kan derfor være greit å sjekke at du har oppdatert din adresse, og at du har riktig adresse til de du skal sende julegaver til.

2. Bruk god emballasje –
det er ingen skam å pakke skikkelig

Unngå at innholdet kan falle ut og bruk fyllstoff for å unngå skader. Riktig emballasje er viktig for at pakken din skal komme hel frem. En sending blir lastet om flere ganger før den når mottakeren, så emballasjen må derfor være solid.

Indre emballasje:
Skjøre ting må på alle kanter være omgitt av støtdempende materiale, slik at dette kan fange opp trykk og støt. Fyll også opp tomrom slik at innholdet ligger støtt og godt på plass. Du kan for eksempel bruke bølgepapp, bobleplast eller sammenkrøllede aviser.

Ytre emballasje:
Bruk sterke konvolutter eller esker av papp, plast eller tre som ytre emballasje. Husk: Skal du sende tunge ting, som bøker, bør de pakkes i stiv og solid emballasje, som en eske.

Esker og boblekonvolutter får du kjøpt på Posten og Posten.no. Her kan du lese mer om emballering.

Tips: Legg gjerne en adresselapp i pakken også!

3. Spar tid og penger ved å bruke Norgespakken 

Når du skal sende pakker i Norge anbefaler Posten deg å bruke Norgespakken. Du kan spare tid og penger ved å betale på nett og kun levere pakken på Posten.

Ved å bruke Norgespakken pakker du først inn det du skal sende. Om du ikke har eske eller gråpapir, kan du kjøpe emballasje på Posten. Forhåndsbetal for pakken på nett, skriv ut adresselappen og fest den til pakken. Lever pakken på Posten og vipps så er pakken på vei.

Norgespakken er sporbar og gjelder for pakker opptil 35 kilo. Leveringstiden er én til tre virkedager, men på enkelte strekninger opptil fem. Les mer om Norgespakken her!

_dsc7624.jpg

4. Ta hensyn til sendefristene

Alle synes det er fint å åpne julegavene når det faktisk er jul. Og nå før jul er det ekstra mange pakker, så beregn litt ekstra tid så du er helt sikker på at de kommer frem til julaften.

Husk også at det er andre sendefrister som gjelder dersom du skal sende pakker og brev til utlandet. Les mer om sendefristene her!

5. Spar på kreftene og unngå julekø 

Visste du at du kan sende pakkene dine hjemmefra? Du kan bruke digitalt frimerke, vanlige frimerke og personlige frimerker. Så lenge sendingen er frankert og passer i postkassen, kan du bestille henting!

Et digitalt frimerke kjøper du på Postens hjemmesider. Du skriver koden på pakken og legger den i postkassen for sending. Postbudet plukker opp pakken din neste virkedag, og du får en SMS når sendingen er hentet. Enklere blir det ikke å sende pakker!

Les mer og bestill henting her!

6. Last ned Postens sporingsapp og vis hentekode

Ved å laste ned Postens sporingsapp kan du enkelt følge pakker på vei til deg, og pakker du har sendt. I appen får du oversikt over hvilke pakker som er underveis, og hvilke som kan hentes. Legg enkelt til nye pakker ved å legge inn sporingsnummeret, eller scanne strekkoden på pakken før du sender den.

Gjennom appen kan du også få varsel når pakkene dine kan hentes, slik at du ikke trenger å gå rundt og vente på en hentelapp i postkassen.

Last ned Postens sporingsapp her.

7. Dropp kart og kompass

Når du handler på nett kan du velge å få varene dine levert hjem med Posten. Da får du større fleksibilitet, og du slipper å bære store pakker hjem. Hvis du ikke er hjemme, kan Posten sette igjen pakken – og du velger selv hvor de skal sette den.

Du kan også få pakken levert hjem på døren selv om du ikke har bestilt hjemlevering. Du får melding mens pakken er underveis, og du kan velge å omdirigere pakken ved å klikke på linken i meldingen. Les mer om dette her.

Les mer om hjemlevering her.

8. Lytt til erfarne postfolk: Hent pakken din så raskt som mulig

Snart begynner folk for alvor å sende avgårde julegavene, og mange hentesteder er allerede fylt opp med pakker etter Black Friday og Cyber Monday. Da blir det satt pris på om du henter ut pakkene dine så raskt som mulig.

Tips: Du kan ofte spare deg for kø midt på dagen!

Les også: Alt om juleposten

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)