Annonsørinnhold

Skuespiller og tenåringsmamma Janne Formoe (45) møtte fadderbarnet Bhumika i Nepal. Å vite at hun kanskje skal giftes bort som barn er sårt.

To blide øyne møter oss på en kafé i Oslo sentrum. Et formsydd munnbind dekker halve ansiktet.

– Man blir ikke helt vant til dette, sier Formoe og refererer til munnbindet. 

Hun bestiller en svart kaffe før hun forteller at julepynten – den er hengt opp allerede hjemme hos henne på Grünerløkka.

– Den 28. november var det jul. Jeg pleier ikke å være så effektiv altså, men akkurat i år var det tiltrengt med litt ekstra pynt i huset, sier Janne, som i disse dager er aktuell med programmet «Julekveld hos Prøysen» på TV 2 20. desember.

TIDLIG JULESTEMNING: Vi møtte skuespiller og mamma Janne Formoe i Oslo. Julelys og vinterstemning gir litt ekstra ro og glede. Foto: Schibsted Partnerstudio.

Alf Prøysen så verden nedenfra og opp. Han heiet på de svake, hjalp til der han kunne og var opptatt av at vi skal være rause. En egenskap vi ikke kan få nok av i år.

Stolt av barna

– I 2020 kom vi litt nærmere hverandre. Plutselig var vi alle i samme båt og måtte kollektivt bidra etter beste evne. Så var det nok mange som ble veldig ensomme og. 

– Det håper jeg vi tar med oss videre inn i det nye året. Alle trenger mennesker rundt seg, noen som bryr seg litt ekstra, sier Janne.

Annerledesåret har satt spor hos familien Formoe Karlsen. Paret bor sammen med tenåringsbarna Felicia og William som måtte ha hjemmeskole, droppe alt av organisert idrett og henging med venner. 

BARNDOMSJUL: Janne sammen med pappa Terje Formoe og broren Marius i juletider. Foto: Privat.


MED EGEN FAMILIE: Utenfor kirken på julaften sammen med samboer Jan Fredrik Karlsen, datteren Felicia og bonussønnen William. Foto: Privat

PAPPA SOM NISSE: Fantastisk å ha en pappa som er skuespiller og som tar rollen som nisse på strak arm. Foto: Privat.

– Jeg synes de var så flinke. For oss voksne gjør det ikke så mye, men for tenåringer er tiden her og nå så viktig. Det føltes litt som å være med i Big Brother uten å bli stemt ut, forteller Formoe lattermildt om den første lockdown-perioden, hvor familien som så mange andre bodde litt oppå hverandre.p

Så blir hun alvorlig.

– Dette er jo bare bagateller. Her i Norge får vi hjelp. Vi støtter hverandre, vi ringer hverandre og vi har store områder å oppholde oss på. Slik er det ikke overalt.


Alf Prøysen

LEKER: – Bhumika har stor fantasi og er kreativ! Hun hadde laget egne leker med noen steiner vi fant, forteller Janne. Foto: Plan/ Erik Thallaug.

VAKKERT: Den frodige naturen gjorde stort inntrykk på Janne. Familiene lever i stor kontrast – fra hånd til munn, men i vakre omgivelser. Foto: Plan/ Erik Thallaug.

GLEDE: En livsglad syvåring helt uten en bekymring i livet! Enn så lenge. Foto: Plan/ Erik Thallaug.

Giftes bort som barn

I 2018 reiste Formoe til Nepal sammen med Plan International Norge. Her møtte hun fadderbarnet sitt, Bhumika som da var syv år gammel. Hun bor i et område hvor ni av ti jenter giftes bort som barn. 

– Det var kontrastfylt å komme til et sted som er så grønt og frodig, som ser så vakkert ut, men som samtidig har så mye fattigdom at du ikke kan fatte det.

Se hvordan det var da Janne møtte Bhumika i Nepal:

– Bhumika og familien bor i en liten jordhytte. Det river i hjertet å se hvordan de bor, og hvordan de kjemper for å få endene til å møtes. Samtidig er Bhumika verdens lykkeligste jente.

Hun bor sammen med moren, faren og søsknene som hun er så glad i. Enn så lenge i lykkelig uvitenhet om at hun om noen år – kanskje må stå barnebrud.

Alf Prøysen

Det handler om fattigdom

– Det var fint å se hvor mye skolen betyr for Bhumika. Dessverre er skolen hennes stengt akkurat nå som følge av pandemien, forteller Formoe.

Ringvirkningene av pandemien er enorme. Jentene rykker enda lenger bakover i køen – skolene holder stengt og flere står i fare for å giftes bort tidlig fordi økonomien er presset.

For mange er barneekteskap en desperat handling for å komme seg ut av fattigdom, for med en datter mindre er det færre munner å mette.

På skolen lærer barna forskjell på rett og galt. Jentene lærer at de er like mye verdt som guttene, og de skal lære seg at det ikke er greit å giftes bort mens de er barn.

Det tar lang tid å endre holdninger i et samfunn, og kriser som koronapandemien setter alltid fremskrittene i fare. For Bhumika betyr en stengt skole at risikoen for å bli giftet bort øker. To av hennes eldre søstre har allerede blitt giftet bort. 

– Det er ikke sånn at foreldrene ønsker å gifte bort døtrene sine fordi de ikke er glad i dem. Det handler om fattigdom, sier Janne.


Julestemning gjennom skjermen

I «Julekveld hos Prøysen» blir det samtaler om livet og annerledesåret, julesanger og juletips. Formoe forteller også om møtet med Bhumika.

De fire andre gjestene som møter Bjarne Brøndbo i Prøysenhuset på Ringsaker er Ina Wroldsen, Camilla Pihl, Anneli Drecker og Solveig Kloppen - alle er Planfaddere. 


Alf Prøysens viktigste budskap mens han levde var at det skal være plass til deg, uansett hvem du er, hva du drømmer om eller hvor du kommer fra. Verdier som står godt til Plan og det å være Planfadder.

Det er snart jul, og i år må vi alle må bry oss på avstand. Kanskje er det også en god tid for å være litt ekstra raus.

Se «Julekveld hos Prøysen» på TV 2 eller når du ønsker på TV 2 Sumo.

INNSPILLING: Janne Formoe under innspillingen av «Julekveld hos Prøysen» i Prøysenhuset på Ringsaker. Foto: TV 2.

Les flere saker fra Plan International Norge:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Plan

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)