Priya (8) drømmer om et liv der hun ikke er redd for å bli kidnappet

Delhi i India er en av verdens farligste byer for jenter, hvor overgrep og trakassering er vanlig. SKAM-skuespiller Iman Meskini ble med Plan International Norge til byen for å lære hvordan jenter opplever hverdagen.

I Delhi bor åtte år gamle Priya. Selv om hun er for ung til forstå den harde realiteten jenter i tenårene opplever i gatene utenfor huset hennes, har hun allerede skjønt at det er forskjell på å være jente og gutt i millionbyen.

– Broren min leker hele tiden. Fordi han er en gutt trenger han ikke å hjelpe til hjemme. Jeg har ikke mye tid til å leke. Det burde være likt for gutter og jenter. 
Priya (8)

Holder jentene innendørs

I området der Priya bor, er vold og overgrep mot jenter vanlig. I et forsøk på å beskytte døtrene sine velger mange foreldre å begrense friheten deres ved å holde dem innendørs.  

– Jenter er ikke trygge her. Når Priya kommer i puberteten blir det problematisk å la henne gå noe sted alene, og jeg vil prøve å følge henne til alt hun skal, forteller moren.

Hun er redd for både kidnapping og overgrep.   

Slik er det nemlig for mange jenter i nabolaget. Det finnes få steder der barn kan møtes og leke. Gatelys mangler, så når solen går ned blir det stummende mørkt.

I India blir det kidnappet hele 150 barn hver eneste dag.

– Jeg vil ikke gå ut alene på kvelden. Jeg er redd noen vil ta meg. Derfor går jeg alltid med noen når jeg skal handle, sier Priya.

Du kan bidra til å endre historien for barn som Priya ved å bli Planfadder

Du kan også sende SMS med kodeord «fadder» til 03123

Skuespilleren Iman Meskini fra den norske TV-serien «SKAM» synes det er trist å vite at dette er hverdagen for lille Priya.

– Det verste av alt er at hun ikke er klar over de utfordringene som ligger foran henne. Selv om hun er åtte år nå og allerede merker utfordringene, så er det dessverre bare begynnelsen, sier Iman.

Det er flere grunner til at jentene i nabolaget føler seg utrygge. Manglende respekt for jenter gjør at mange gutter mobber jentene. I tillegg er mange voksne arbeidsledige, lediggang fører for flere til alkoholisme og misbruk av andre rusmidler, som igjen fører til et utrygt miljø for barna.

– Det var ei jente her som var på vei til skolen om morgenen da hun ble kidnappet. Da hun ble funnet to dager senere var hun stygt mishandlet, forteller Priyas mor.

FORSKJELLSBEHANDLING: Mens broren er ute og leker, må Priya jobbe. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

FORSKJELLSBEHANDLING: Mens broren er ute og leker, må Priya jobbe. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

Vil bli lege

Priya bor nesten vegg i vegg med skolen, så veien dit er heldigvis ikke lang. Åtteåringen har store drømmer for fremtiden, og skjønner viktigheten av å gå på skole for å nå dem. 

– Jeg vil bli doktor når jeg blir stor, og hjelpe pasienter. For å bli doktor må man studere mye og være fokusert, forklarer hun.

Plan International Norge jobber daglig med å bedre tilværelsen til jenter som Priya.

– Frykten for vold og overgrep går utover jenters muligheter til å være barn; leke, gå på skole og – når de blir eldre – få seg en jobb de kan forsørge seg selv med. Derfor arbeider Plan for å gjøre byen tryggere for jenter. Fadderskapet gir Plan en unik tilstedeværelse i lokalsamfunnene. Vi kjenner barna og familiene – vi forstår behovene, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli.

Også Iman har sett verdien av Plans arbeid:

– Etter å ha sett hva Plan gjør så var det ingen grunn til at jeg ikke skulle bli fadder. Bli fadder! Det funker, og det er helt fantastisk det Plan gjør for barna og spesielt disse jentene, sier Iman.

Du kan støtte Plans arbeid gjennom å bli Planfadder

 • Delhi er en av byene i verden som er farligst for jenter.
 • 150 barn blir kidnappet daglig i India.
 • Vold er normalisert både hjemme, på jobb og offentlige steder.
 • Trakassering og overgrep er vanlig, og innskrenker livene til mange jenter. De tør ikke bevege seg ute, eller får ikke lov av foreldrene sine.
 • Forskjellsbehandling mellom jenter og gutter er svært vanlig. Mange foreldre prioriterer for eksempel privatskole for sønnene sine, mens jentene går på offentlig skole.
 • Guttene blir sett på en ressurs, mens jentene skal giftes bort og bo hos en annen familie.
 • Jentene må ta seg av oppgaver hjemme, guttene får leke.

Slik vil Sweetie (14) trygge nabolaget sitt

Et annet sted i Dehli har flere ungdommer startet et gryende oppgjør med overgrep og usikkerhet - gjennom skuespill:

– Vi er jenter. Vi er sterke og like mye verdt som andre. Ikke stopp meg i å komme meg fram, ikke legg bånd på meg, messer skuespillerne i den trange gaten der skuelystne har stimlet sammen for å se.

Det er Plan International i India som står bak teater-gruppa. Skuespillertroppen består av både gutter og jenter. Til tross for duren av trafikken, rautende kuer og musikken som siver ut fra flere av butikkene like ved, overdøver de unge skuespillerne all larmen.

– I dette teaterstykket forteller vi om hvilke steder jenter er utrygge. Jenter er ikke trygge i det hele tatt når de er ute i byen, men de er heller ikke trygge hjemme hos seg selv, forteller Sweetie (14). 

Iman, som for mange mest kjent som Sana i TV-serien «SKAM», er denne gangen kun statist i gateteateret. Her blir publikum opplært til at jenter selv skal bestemme over sin egen kropp, og det er Sweetie og vennene hennes som er stjernene.

– Det jeg synes Plan gjør utrolig bra her, er at de tar med seg guttene. For det holder ikke å gjøre jenter bevisste på at de blir urettferdig behandlet. Man må også ta med de som diskriminerer, forteller Iman.

Støtt Plans arbeid ved å bli Planfadder

Redd for å gå på do

Sweetie holder et godt tak i Iman mens hun viser den norske skuespilleren rundt. Gatene er tettpakket med biler og motorsykler, traller med mat og andre varer, og en og annen geit. På gatehjørnene står unge menn og henger.

Det lyser i øynene til Sweetie mens hun forteller hvordan det er å være jente her.

– Gatelysene fungerer ikke. Jenter er redde for å gå ut om kvelden når det er mørkt. En del mennesker her er alkoholikere, det er et stort problem for jenters trygghet, forteller hun.

Ikke engang å gå på do er trygt i bydelen der tenåringsjenta bor. De fleste må bruke offentlige toaletter, og både på vei til disse og mens jentene er på do, er de ekstra utsatt for overgrep.

– Alle jentene og kvinnene her bruker dette toalettet, sier Sweetie mens de tar en titt på fasilitetene.

Dørene er ødelagte, det er vann over hele gulvet og det er skittent. 

– Jeg skulle ønske det var trygt her, at det var en vakt og noen som tok seg av vedlikehold og renhold her, fortsetter hun.

Hjelp barn og unge som Sweetie

 • Sammen med politiet har Plan arrangert selvforsvarskurs for jenter.
 • Plan organiserer teatergrupper der ungdommen selv er skuespillerne og temaet for oppsetningen er «Jenters rettigheter» og «Rett til å bestemme over egen kropp.»
 • Til sammen organiserer Plan over 60 jente- og guttegrupper for å skape bevissthet rundt hva som er greit og ikke, og hvor ungdommen selv kan være med å gjøre egen by tryggere.
 • Vi samarbeider med ungdom som selv identifiserer problemer i sitt nærmiljø, og sammen med ungdommen jobber vi for å påvirke lokale myndigheter for å få til endring. Eksempelvis jobber ungdommen for å få mer lys i gatene, mer patruljerende politi og bedre toalettfasiliteter.
 • Plan samarbeider med over 100 familier i området som har blitt såkalte safehouses. Dit kan barn gå om de er redde eller trenger hjelp.
 • Plan har kurset 400 sjåfører slik at de skal være mer oppmerksomme på jenters situasjon og gripe inn om noe skjer.

Holdes inne

I redsel for hva som kan skje med jentene utenfor, lar mange foreldre i nabolaget til Sweetie ikke døtrene sine gå ut alene.

Da jenter i Delhi ble spurt om hvor trygg byen deres er, svarte kun fire prosent at de alltid følte seg trygge på offentlige steder. Over halvparten hadde opplevd seksuell trakassering på offentlige transportmiddel.  

Plan har kurset til sammen over 400 sjåfører i området, slik at de kan være mer oppmerksomme på jenters situasjon og gripe inn om noe skulle skje.

I tillegg arrangerer Plan selvforsvarskurs sammen med politimyndighetene. Sweetie er en av 200 jenter som har vært på kurset. Her har ikke jentene bare fått bedre selvtillit, men de bryter også ned sosiale normer: Jenter er ikke svake!

– Jeg kan forsvare meg selv. Selv når jeg ikke går sammen med noen som er eldre enn meg, kan jeg være tøff, smiler Sweetie.

STERK: Sweetie er en av mange hundre jenter som har gått på selvforsvarskurs i regi av Plan og lokale politimyndigheter. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

STERK: Sweetie er en av mange hundre jenter som har gått på selvforsvarskurs i regi av Plan og lokale politimyndigheter. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

Drømmer om å danse

Det er ikke bare trakassering og overgrep på gatene som er et problem for jenter i Delhi. Det finnes utfordringer jenter ikke kan beskytte seg mot ved å holde seg innendørs. Forskjellsbehandling mellom jenter og gutter er vanlig. 

Og til tross for at loven forbyr det, må mange jenter gifte seg mens de fortsatt er barn.

Selv om utfordringene for jentene i nabolaget til Sweetie er mange, ser hun på seg selv som heldig:

– Foreldrene mine vil ikke gifte meg bort og sende meg bort til en svigerfamilie. De mener jeg er god nok til å nå mine egne drømmer, forteller 14-åringen.

DRØMMER: Sweeties største drøm er egentlig kunne danse. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

DRØMMER: Sweeties største drøm er egentlig kunne danse. Foto: Plan International Norge/Jeton Kaçaniku

På et hustak, flere etasjer over lyden av hissige bilhorn og guttebarn som leker, viser Sweetie hva hun drømmer mest om å gjøre når hun blir voksen. Hun smiler stort, den ene hånden er strukket opp over hodet hennes, den andre har hun plassert i siden, mens hun grasiøst beveger seg rundt i takt med musikken.

– For å være ærlig – alt jeg har lyst til er å danse.

Du kan hjelpe barn i Delhi ved å bli Planfadder

Du kan også sende SMS med kodeord «fadder» til 03123

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør