Annonsørinnhold

Double click to select video

I en verden designet for menn må noen sette jenter først

– Hæ?! Tuller du nå? Reaksjonene er mange når vi konfronterer folk på gata med faktaopplysningene rundt kjønnsforskjellene i Norge i dag.

Produsert av VG Partnerstudio

Som kvinne kjenner du deg kanskje igjen ved at du til stadighet fryser i det åpne kontorlandskapet. Ikke så rart, når temperaturen er perfekt innstilt for menn. Som jente kjenner du deg kanskje igjen i at mobiltelefonen er klønete og stor å holde. Det har en naturlig forklaring, for den er perfekt tilpasset for å ligge komfortabelt i en gjennomsnittlig manns hånd.

Med dagens fart vil det ta opptil 200 år før verden oppnår full likestilling. Det er et mønster over hele verden at jenter blir diskriminert og stiller i andre rekke – også her i Norge.

Det er et sprang fra biler tilpasset menn, til globale, ekstreme problemer som barneekteskap, kjønnsbasert vold og overgrep, men alt bunner i den samme problemstillingen. Over hele verden blir jenter diskriminert og stiller i andre rekke. Det er på tide å sette jenter først.

Les mer om hvorfor Plan setter jenter først her.

Vi gikk ut på Karl Johan i Oslo. Norges travleste gågate, hvor turister, unge, gamle, kvinner og menn spaserer. Vi stoppet tilfeldige og tok en prat med disse om likestilling.

PÅ GATA I OSLO: Helene Henriksen synes det er hårreisende at det fremdeles er forskjell på menn og kvinner i Norge i dag. Foto: VG Partnerstudio.

Skjermbilde 2019-09-30 kl. 09.57.50.png
– Hvis du ser på yrker, så er det fremdeles store forskjeller. Vi har kvinne- og mannsdominerte yrker, sier Helene Henriksen, før hun blir konfrontert med spørsmålet som gir henne hakeslepp.

– Visste du også at det er 17 prosent større sjanse for at du dør i en bilulykke enn menn, fordi biler ofte er tilpasset menn?

– Hæ? Det er jo helt dust! Det er så mye som vi vanlige nordmenn ikke er klar over. Nå føler jeg meg litt snytt og nedprioritert. Dette må opp og frem i lyset altså, sier Henriksen.

Det er større sjanse for å dø i trafikken som kvinne. Se hvordan tilfeldige nordmenn på gata reagerer:

– Vi har fremdeles en vei å gå

Kjønnsforskjellene i verden i dag er brutale. Er du jente i Niger får du ikke selv velge hvem du skal gifte deg med. I deler av Nepal får du ikke gå på skolen når du har menstruasjon, da du anses som uren. Og jenter utgjør 80 prosent av alle ofre for menneskehandel.

Les om Amal (11) som snart skal gifte seg.

Ordene, tallene og handlingene er skremmende for oss her i trygge Norge. Vi føler oss likestilte.

Jenter og gutter sitter skulder mot skulder på skolebenken. Ingen barn giftes bort, ingen barn trenger å jobbe for å tjene penger til familien, og de aller fleste fullfører minst ti års skolegang.

Dette er ikke tilfelle i fattige land, hvor bare 58 prosent av jentene fullfører barne- og ungdomsskolen.

Les om Plans «jenterom» på skoler, slik at jenter skal slippe å være hjemme fordi de har mensen.

– De nordiske landene har kommet veldig langt. Mye lenger enn store deler av verden, og det skal vi være stolte av. Vi skal forstå at det er unikt. Men vi har fremdeles en vei å gå her hjemme også, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

JENTER FØRST: Unge jenter i Quang-Tri provinsen i Vietnam vil få en bedre skolegang, takket være Plans arbeid. Foto: Erik Thallaug / Plan International.

Plan kjemper for likestilling for jenter og gutter i 55.000 lokalsamfunn, men det er i de fattigste landene i verden at situasjonen for jenter er vanskeligst. Der barn ikke har det bra, har jenter det verst.

Partapuoli i Plan forteller at de jobber ut ifra den grunnleggende idéen om at likestilte samfunn er bedre samfunn.

– Vi mener det er bedre om alle har like muligheter. Alle bør ha innflytelse over sitt eget liv, og slik er det ikke i dag, sier hun.

– Det går for langsomt med likestillingen. Hvis det fortsetter i tempoet vi har holdt til nå, vil ingen av oss oppleve en likestilt verden i vår levetid. I landene vi jobber kan det ta opp mot 200 år, sier generalsekretær Partapuoli.

Verden er designet for menn

Ifølge en studie gjort av University of Virginia fra 2011, kom det frem at kvinner har 47 prosent større sjanse for å bli alvorlig skadet i en bilulykke sammenlignet med menn. Begge festet med setebelte, og begge i sammenlignbare ulykker.

Heldigvis er utviklingen av bilsikkerheten tydelig forbedret de siste årene, men det er ikke til å unngå å finne flere store skiller mellom tilpasningen for menn og kvinner i samfunnet.

Har du lagt merke til at mannlige stemmer gjenkjennes bedre enn kvinnelige stemmer på for eksempel smarttelefonen eller smarthjem-høyttaleren din?

Og visste du at hvis du som kvinne noen gang får hjerteinfarkt, så er det ikke sikkert det gjenkjennes, fordi de fleste symptomene folk kjenner igjen er menn sine.

Derfor jobber Plan særlig med jenters rettigheter og likestilling.

VIL SETTE JENTER FØRST: Generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli, kjemper sammen med organisasjonen sin om å sette fokus og søkelyset på kvinners rettigheter. Foto: Plan International Norge.

_N0A9529.jpg

Partapuoli i Plan tror skillet handler om kjønnsroller. Det er eksempelvis svært få kvinner som tar teknologiutdannelse.

– Teknologien er kommet for å bli, og moderne teknologi er noe vi vil se stor utvikling av også i fremtiden. Da er det viktig at også jenter tar utdannelse, og får jobb innenfor teknologibransjen, sier Partapuoli.

Plan har tatt en prat med jenter og kvinner i Norden om hvorfor det er så vanskelig å jobbe som kvinne innenfor teknologibransjen, og svaret deres er blant annet at det finnes få rollemodeller.

– Kvinner opplever ikke at teknologi forbindes med det å være jente. Dette kommer til alt fra lek i barndommen til skolegang. Kjønnsroller betyr veldig mye på alle nivå. Hva forventer vi av en gutt, og hva forventes av en jente, sier Partapuoli.

Ubevisst diskriminering

Elisabet Ljunggren jobber som professor ved Nord universitet, og forsker på innovasjon og entreprenørskap – og kjønn i dette. Hun tror ikke kjønnsdiskrimineringen i det vestlige samfunnet alltid er bevisst, men påpeker at det er viktig å bevisstgjøre folk om forskjellene vi lever med i hverdagen.

– Noen kollisjonsdukker er skalert ned i vekt og høyde, for å ligne kvinner, men vektfordelingen er jo ikke lik hos kvinner og menn, så det blir feil. Jeg er selv 164 centimeter høy, og må sitte med rattet tett opp mot brystet når jeg kjører bil for å nå ned til pedalene. Det gjør meg mer utsatt om en ulykke skjer, sier Ljunggren.

– Er man produktutvikler, og ikke klarer å se for seg hvordan menn og kvinner bruker et produkt forskjellig, så skaper det problemer for brukerne. Hadde det vært en overvekt av kvinner i teknologibransjen, ville det kanskje vært omvendt? Det er viktig at det er en likevekt mellom kjønnene i alle bransjer, avslutter professoren.

Bli Planfadder og bidra til at flere jenter og gutter får utdanning, helsetilbud og økonomisk sikkerhet.

Fakta

Visste du at ...

👊🏻 På verdensbasis blir én av tre kvinner utsatt for seksuelle overgrep eller seksualisert vold i løpet av livet. 👰🏽 Hver dag blir 33.000 jenter under 18 gift. 👱🏿‍♀️ Av verdens 781 millioner analfabeter er to tredeler kvinner. 🚘 Kvinner har 47 prosent større sannsynlighet for å bli skadet i en bilulykke enn menn fordi de fleste biler ikke er designet for kvinnelig anatomi, f.eks. bryster og smalere skuldre. 🌎 Mindre enn 20 prosent av verdens landeiere er kvinner. 🐁 Vi vet mindre om kvinnehelse fordi kvinner ofte utelukkes fra forskning, da det tradisjonelt sett brukes hannmus i forskning - fordi hunnmus har mer kompliserte hormoner. 👧🏿 Åtte av ti jenter i Niger blir gift FØR de er 18 år.

Foto: Sima Diab / Plan International

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)