Annonsørinnhold

Annonsørinnhold for det kinesiske nyhetsbyrået XINHUA for OL i Beijing.
I 2015 ble Beijing valgt som vertsby for vinter-OL i 2022. Siden den gang har Kina hatt et viktig mål: Å gi vintersportglede til små og store. Her kan du lese hva de har gjort og hvordan de har lykkes.

For noen år siden fikk Wuhan i Kina sin egen skøytebane. For barneskoleelevene i byen hadde det stor positiv betydning, og flere ble inspirert til å starte med vintersport. Det har vært en gjenganger i landet siden.

I 2015 ble Beijing valgt som offisiell arrangør for vinter-OL og målet deres var klart: 300 millioner kinesere skulle få ta del i vintersport-eventyret. I starten av 2022 ble målet nådd.

Ifølge en undersøkelse presentert av Kinas National Bureau of Statistics har 346 millioner kinesere tatt del i vintersport-trening, konkurranser og andre aktiviteter de siste syv årene. Dette tilsvarer 1 av 4 kinesere, sett opp mot Kinas totalte befolkning på over 1,4 milliarder.  

– Vi har nådd målet på bakgrunn av investering i anleggsutvikling, kurs for barn og voksne, og forbedring av trening på grasrotnivå, sier Wang Yuxiong, direktør for Sports Economics Research Center ved Central University i Beijing.
Vintersport-feber i Kina

Wand Jian er nybakt vintersportentusiast og står på slalåm i Fulong Ski Resort. Anlegget ligger i området Chongli ved byen Zhangjiakou, en av vertsbyene for OL i Beijing.

I fem vintre har 72-åringen stått på slalåm, men i bakken ser det ikke ut som kineseren har gjort annet hele sitt liv.

– Jeg forsøkte meg på ski etter jeg hørte om landets mål på 300 millioner mennesker som utøver vintersport. At jeg skulle bli så hekta hadde jeg ikke trodd, ler Wang.
En annen som opplever den økende vintersportinteressen er Shi Wei, skiinstruktør ved Fulong Ski Resort. Han forteller om alt fra små barn til voksne over 80 år som prøver seg på ski.

Vintersport er også tatt inn i skolesystemet. Utdanningsdirektoratet i Kina har lagt vintersporten inn som del av læreplanen i over 2000 grunnskoler, med mål om det samme for ytterligere 3000 skoler innen 2025.  


Sports equipment, Winter sport, Outdoor recreation, Sky, Helmet, Slope, Ski, Snow

STOR INTERESSE: Shi Wei er skiinstruktør og opplever en økende grad av skientusiaster i anlegget han jobber. Foto: Xinhua

Tall fra Departementet for kultur og turisme viser at 254 millioner kinesere gjennomførte vintersportrelaterte aktiviteter i fjor.

Foto: Xinhua
De kommende vinterlekene forventer å øke interessen for vintersport ytterligere.

Foto: Xinhua/Zhang Fan
Ringvirkninger

Den økende interessen og etterspørselen for vintersport i Kina har gitt ringvirkninger på flere områder.  Antall ishaller har økt til 654, en vekst på 317 % siden 2015. Antall innendørs og utendørs skisteder er i år på 803, en økning på 235 steder siden 2015. Tallene er hentet fra The Legacy Plan of the Olympic and Paralympic Winter Games Beijing og SCIO pressekonferanse  for OL i Beijing.

Chongli, hvor tidligere nevnte Fulong Ski Resort ligger, ble i 2015 kategorisert som fattig. 16,8 % av områdets 100 000 innbyggere levde under Kinas nasjonale fattigdomsgrense, men fire år senere endret det seg. Byen ble valgt som en av verstbyene til OL i Beijing med blant annet øvelse freestyle og skihopp, og arbeidet med å gjøre byen om til et skiparadis startet. Nesten en fjerdedel av byens befolkning ble ansatt i skianlegg eller relaterte selskaper og organisasjoner. I 2019 ble byen offisielt definert som ikke å være under fattigdomsgrensen.

– Beijing 2022 er en formidabel ressurs for langsiktig utvikling og vi har lært mye, sier Christophe Dubi, OL-direktør i den internasjonale olympiske komite.


Skiglede blant de minste

Duo Duo er ei fire år gammel kinesisk jente som på kort tid har lært seg vanskelige triks i alpinpakken. Hennes far har stor tro på seier i OL når hun blir større, sier han til avisen Nextshark.

Se videoen som har gått viralt her:
Bruk av anlegg etter OL

Thomas Bach er president i den internasjonale OL-komiteen. Han er positiv til Kinas strategiske mål om å gi vintersportgleden til så mange.

– Å sikre bruken av arenaene i etterkant vil være veldig viktig, sier Bach.

Li Sen er direktør i Beijings organisasjonskomité for OL 2022, og også han har stor tro på bruken av anleggene etter OL:

– Etter lekene vil arenaene holde sportsarrangementer på høyt nivå, avslutter han.


Natural landscape, Ice cap, Glacial landform, Sky, Mountain, Snow, Slope, Highland, Terrain
Field house, Light, Product, Lighting, Architecture, Line

ISHALL: i Beijing ligger "Ice Ribbon", den offisielle skøytebanen til vinterlekene i februar og mars. Foto: Xinhua/Ju Huanzong

ALPINANLEGG: Yundin Ski Resort ligger nord i Kina og vil være en sentral del av OL i Beijing 2022. Foto:  Wu Diansen/Xinhua
Se video av alpinanlegg fra Kina. Engelsk tekst.  

Se videoene nedenfor og få et innblikk i OL-anleggene. Engelsk tekst.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua for OL i Beijing

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)