Annonsørinnhold

Mange har fått boligdrømmen knust av stive boligpriser. Det vil OBOS gjøre noe med. Nå skal to nye løsninger gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet.

– De har blitt veldig populære, og vi ser at boliger med de nye kjøpsmodellene våre selges raskere enn andre boliger. Det er nok fordi vi treffer en kjøpergruppe som rett og slett ikke hadde hatt råd til å kjøpe egen bolig uten, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for bank og eiendomsmegling i OBOS. 

Løsningene hun snakker om er OBOS Bostart og OBOS Deleie. Konseptene er fremdeles ukjente for mange, men vil bli stadig mer aktuelle i tiden som kommer.

Hver femte bolig OBOS skal bygge i årene fremover skal selges med ulike boligkjøpsmodeller. Dermed blir det mulig å kjøpe egen bolig for langt flere enn i dag.

Boligkjøpsmodellene fra OBOS

Med OBOS Bostart får du kjøpe en helt ny bolig til en lavere pris. Boligen er helt lik som andre boliger. Forskjellen er at OBOS kan kjøpe boligen tilbake den dagen du vil selge. Verdiøkningen beholder du. Med OBOS Deleie kjøper du bolig sammen med OBOS. Du eier halve selv og leier den resterende halvparten av OBOS. Så kan du øke eierandelen etter hvert, når det passer for deg. Kjøpsmodellene som gjør veien til boligdrømmen litt kortere

Kjøpsmodellene som gjør veien til boligdrømmen litt kortere

Slik fungerer det

Med OBOS Bostart kjøper du hele boligen med en gang, og er fullverdig eier av boligen fra dag én. 

– Grunnen til at du får kjøpe til lavere pris, er at OBOS har forkjøpsrett den dagen du har lyst å selge, enten det er to eller 30 år til, sier Ebbesen.

OBOS Bostart ble lansert første gang i 2018 i et nyboligprosjekt på Ulven i Oslo. Konserndirektøren for bank og eiendomsmegling i OBOS kan fortelle at konseptet har blitt svært godt tatt imot.

Les hvordan OBOS gjør det lettere å komme seg inn på boligmarkedet

– På Ulven sa hele 65 prosent av kjøperne at det var OBOS Bostart som gjorde at de hadde mulighet til å kjøpe egen bolig. Vi ser at boligkjøpsmodellene hjelper folk som alternativt ikke hadde hatt mulighet til å kjøpe den boligen de har behov for og lyst på. Slike tilbakemeldinger er fint for oss å høre. Da vet vi at vi har truffet riktig.

Med OBOS Deleie kan du velge å kjøpe bare en halv bolig, eller en høyere prosentandel, mens du leier resten av OBOS.

Du disponerer hele boligen fra dag én, og kan øke eierandelen din etter hvert, hvis du vil. OBOS Deleie passer fint hvis du ikke har råd til å kjøpe hele med én gang.

– Deleie gjør at prisen går ned og vi kan nå ut til en kjøpergruppe vi ikke treffer med Bostart. Det har blitt veldig mange flere som har råd til å kjøpe bolig etter at vi lanserte Deleie i mars i år, sier Ebbesen.

– Enorm prisvekst

Konsernsjefen i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, viser til et økende behov for alternative boligkjøpsmodeller.

– Prisveksten i Norge har vært helt enorm, og etableringskostnadene er nå så store at veldig mange ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet.

OBOS jobber for at enda flere skal kunne kjøpe egen bolig. Med boligkjøpsmodellene OBOS Bostart og OBOS Deleie gjør de det litt lettere for medlemmene sine å oppfylle boligdrømmen.

Siraj mener utfordringen med dagens boligmarked er sammensatt, og nevner blant annet økt velstand, lav arbeidsledighet og stabilt lave renter som viktige faktorer.

– Vi har også en økende grad av urbanisering i landet. Og selv om mange flytter fra storbyen, er det flere som flytter inn. Det gir en høy etterspørsel etter boliger, og spesielt små boliger hvor det er mange om beinet, sier konsernsjefen.

Han forteller at de nye boligkonseptene fra OBOS skiller seg ut sammenlignet med andre aktører:

– Per i dag er vi de eneste som tilbyr dette i noen skala. Vi greier ikke å nå alle medlemmene våre med den tradisjonelle forretningsmodellen vår, og da må vi fornye oss. Hvis ikke ender vi opp med å bli en boligbygger som bare når øvre middelklasse, og da har vi bommet.

Marianne Ebbesen peker på at de nye boligkonseptene er en viktig del av samfunnsoppdraget til OBOS.

– Vårt formål er å oppfylle boligdrømmer. I Norge har vi tidligere ikke hatt noe annet alternativ enn å eie eller leie. I dag har veldig mange lyst til å eie egen bolig, men de har ikke råd, sier hun og utdyper:

– Dette er en måte å gi folk en fot innenfor boligmarkedet. Målet er at de også skal bli fullverdige boligeiere, og ha råd til bolig i det ordinære markedet på sikt. Vi liker å si at det er bedre å ha én fot innenfor enn to utenfor.

Trapper opp satsingen

De neste årene har OBOS store ambisjoner om å tilby alternative boligkjøpsmodeller til enda flere nordmenn. 

– Vi ser et stort behov i markedet og har derfor bestemt oss for at dette er noe vi vil satse på. Vi skal øke fra å selge 200 boliger med denne type kjøpsmodeller i år, til å tilby 1000 slike boliger årlig fra 2026. Det er så mange boliger årlig at vi håper og tror at det kan utgjøre en forskjell, sier Ebbesen.

Problemet med at mange ikke har råd til egen bolig er størst i Oslo, men også i andre pressområder sliter mange med å komme seg inn på boligmarkedet. OBOS satser derfor også på å kunne tilby alternative løsninger utenfor hovedstadsområdet.

Trapper opp satsingen

De neste årene har OBOS store ambisjoner om å tilby alternative boligkjøpsmodeller til enda flere nordmenn. 

– Vi ser et stort behov i markedet og har derfor bestemt oss for at dette er noe vi vil satse på. Vi skal øke fra å selge 200 boliger med denne type kjøpsmodeller i år, til å tilby 1000 slike boliger årlig fra 2026. Det er så mange boliger årlig at vi håper og tror at det kan utgjøre en forskjell, sier Ebbesen.

– Vi har allerede solgt flere boliger med gunstige kjøpsmodeller i Fredrikstad, og er i ferd med å legge ut noe i Trondheim. Vi vil at dette skal være en aktuell måte å tilby bolig på mange steder i Norge. Men først og fremst på steder hvor det kan være vanskelig å få kjøpt bolig på grunn av høye priser.

Ebbesen viser til at andelen som eier egen bolig faller i Oslo, noe som betyr at stadig flere leier.

Hun håper at effekten av boligkjøpsmodellene på sikt vil øke selveierandelen i områdene hvor skoen trykker mest.

Konserndirektøren for bank og eiendomsmegling i OBOS forteller at de vil at flest mulig skal ha råd til å eie den boligen de bor i.

– Vi vet at regulering av hvor mye hver enkelt av oss kan låne ikke blir enklere fremover, samtidig som boligprisene mange steder fortsetter å øke. Vi ser også en økende urbanisering, og mener at denne typen boligkjøpsmodeller vil bli stadig viktigere for at vi skal kunne ha alle yrkesgrupper og det mangfoldet vi ønsker i byene våre.

TEST DEG SELV:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for OBOS

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)