Annonsørinnhold

FOTO: Getty images

Fire fantastiske storbyopplevelser – direkte fra Oslo

På få timer kan du og vennegjengen, familien eller kjæresten nyte noen deilige høstdager på shopping i London, danse natten lang i Berlin, spise «morgenmad» i København eller gå på konsert i Hamburg.

Det er lite som slår lukten av grill og skjærgård på en varm sommerdag her hjemme i Norge. Men av og til er borte best. Derfor har vi samlet de beste tipsene til spennende mat- og kulturdestinasjoner som bare må oppleves. Så blir det lettere for deg å velge din neste reise. God tur!

Norwegian_retargeting_netboard_oslo.jpg

Storbyfavoritten London

Om du vil se fotball, shoppe, besøke museer, gå på musikal, eller bare spise digg mat er London den perfekte destinasjonen. Mulighetene er nærmest endeløse – og du kan reise tilbake hit gang på gang.

Journalist og fotballelsker Jan Torkel Torstensen har vært i London flere titalls ganger, og går aldri lei av storbyen.

London calling – sjekk billettpriser fra Oslo her

– London velger jeg fordi du alltid har mulighet til å se en Premier League-kamp, hvis du reiser mellom august og mai. I tillegg byr London på et utvalg av konsert- og teateropplevelser, shoppingmuligheter og restauranter av unik kvalitet.

Vil du oppleve populærkultur er musikalen «The Lion King» en klassiker, som passer like godt for voksne som for barn. Eller kanskje ta en tur til Legoland? Det er nemlig ikke bare danskene som elsker Lego. Legoland ligger litt under én time fra sentrum, og du kommer deg dit enkelt med tog fra London Paddington stasjon.

– Hvis jeg skal velge én restaurant å anbefale i London, må det bli The Ninth på Charlotte Street, en sidegate fra Oxford street. The Ninth er moderne og koselig, og byr på mat du deler, forteller Torstensen.

IKONISK: Ingenting skriker London som røde dobbeldekkere. Foto: Getty Images

Er du derimot opptatt av å la kameraet spise først, bør du ta turen til Sketch, som ligger like i nærheten. De rosa fløyelsstolene, baren i roségull og det Instagram-berømte toalettet i regnbuefarger, garanterer misunnelsesverdige bilder og «likes».

Hvor går neste ferie? Sjekk Norwegians store reisetilbud her

– En tur til Notting Hill bør også stå på listen, tipser Torstensen.

Til tross for den stadig økende konsentrasjonen av turister og stativer med solbriller og billige mobildeksler, er den ikoniske markedsgaten Portobello Road, med sine fargerike hus, fortsatt like sjarmerende som da Julia Roberts og Hugh Grant fikk øyekontakt gjennom bokhyllene i filmen Notting Hill for 20 år siden.

ALLSIDIG: Fra hippe strøk og vintage-shopping, til klassiske Notting Hill. London har alt. Foto: Getty Images

ALLSIDIG: Fra hippe strøk og vintage-shopping, til klassiske Notting Hill. London har alt. Foto: Getty Images

ALLSIDIG: Fra hippe strøk og vintage-shopping, til klassiske Notting Hill. London har alt. Foto: Getty Images

Ønsker du å komme deg litt vekk fra den «vanlige» turistruten kan du bevege deg østover, mot hippe Hackney – en uformell motpol til Londons fasjonable vestside. I området rundt Broadway Marked finner du vintageskatter, koselige barer, og lørdagsmarkedet med samme navn. Og bakeriet Pavilion! Køen er ofte lang, men bakevarene er til gjengjeld usedvanlig fristende.

Når går neste reise? Sjekk billettpriser til London her

For den musikkinteresserte er fargerike Brixton, sør i London, verdt et besøk. Bydelen er kjent for bra uteliv, gatekunst og ikke minst som stedet der David Bowie ble født. Et «must» er derfor et stopp innom David Bowie memorial, der fansen fortsatt legger ned blomster til minne om den eksentriske artisten.

Avslutt besøket med en tur til den kule markedshallen Pop Brixton, for en matbit og noe godt og drikke.

Spania
⚽ Skal du til London for å se fotball og vil oppleve genuin stemning, bør du besøke noen av de mindre klubbene, i de lavere divisjonene – som Millwall, Leyton Orient, Barnet eller Brentford.

🛍️ For den shopping-glade er kjøpesenteret Selfridges og handlegaten Regent Street verdt å notere seg. Her kan du tilbringe flere timer, om shopping er målet med turen.

London calling
The London Eye

Kjekt å vite

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

FOTO: Getty Images

BERLIN

Pulserende Berlin

Kunstnere, musikere og andre kreative sjeler har satt sitt tydelige preg på Berlin. Her åpnes det originale barer, smakfulle kafeer og butikker i ett sett. Hvor enn du går finnes bortgjemte takterrasser og klubber. Fra historierike Mitte til hipster-himmelen i Kreuzberg. Rufsete Berlin er byen for alle.

– Postdamer Platz i Mitte et er byens knutepunkt, og et fint utgangspunkt for førstegangsbesøkende, forteller reiseglade Gjermund Glesnes. Han har jobbet som reiselivsjournalist i en årrekke, driver bloggen detvondeliv.no, og kjenner byen godt.

Hva venter du på? Sjekk billettpriser direkte fra Oslo til Berlin her

Herfra er det kort vei til «må se»-attraksjoner og historiske monumenter som Brandenburger Tor, Riksdagsbygningen og Holocaust minnesmerket.

Mitte er også et godt utgangspunkt for deg som er interessert i kunst. Her ligger det verdenskjente Museuminsel, Berlins eldste og mest kjente museumskompleks, som består av Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum.

PULSERENDE: Berlin er storbyen som aldri sover, med vakker arkitektur, spennende uteliv og rik kultur. Foto: Getty Images

PULSERENDE: Berlin er storbyen som aldri sover, med vakker arkitektur, spennende uteliv og rik kultur. Foto: Getty Images


– Dersom du foretrekker gatekunst er Dead Chicken Alley ved Hackesche Höfe klart verdt et besøk, tipser Glesnes.

Og selvfølgelig East Side Gallery i Friedrichshain. Her er et strekke av Berlinmuren som falt i 1989 bevart, og omgjort til verdens største utendørsgalleri.

Har du lyst til å teste Berlins famøse natteliv bør du holde deg i Friedrichshain. I nærheten av elven Spree ligger klubbene tett i tett – fra legendariske Tresor til den berømte teknoklubben Berghain. Sistnevnte kan skilte med verdens kanskje mest selektive dørvakt. Skal du komme inn her, gjelder det å oppføre seg som Berlinerne selv; nonsjalant og kul, og helst kledd i sort.

Dersom du likevel blir nektet i døren, er det ingen grunn til å henge med hodet.

Like i nærheten, i det kunstneriske industriområdet RAW Gelände, ligger byens desidert minste disco – helt uten kø og dørvakt.

Teledisko er en «klubb» inne i en gullakkert telefonkiosk. Musikken velger du selv på et display på utsiden. På innsiden venter både røykmaskin, strobelys og discokule.

Etter en lang natt (og dag) på dansegulvet er det viktig med et pust i bakken og mat i magen. Heldigvis er Berlin full av deilige brunsjsteder.

– Et hett tips er Spreegold, som ligger i bydelen Mitte, sier Glesnes.


IMG_2578.PNG

TELEDISKO: Hvem har sagt at man trenger mye plass for å danse. Foto: VG Partnerstudio

Til middag anbefales en fantastisk italiensk restaurant i Charlottenburg; Don Camillo. Her spiser blant annet flere av fotballspillerne fra Hertha Berlin. Et tilleggstips er å be kelneren sette sammen et måltid for dere. Det vil dere ikke angre på, bedyrer reiseeksperten.

Klar for eventyr? Sjekk billettpriser til Berlin her
📍 Det er enkelt å navigere i Berlin. Med google-maps og et pass til undergrunnen kommer du langt. Über er også et godt alternativ.

🛍️ Berlin + shopping = sant. Mens du i vest finner de vanlige luksus- og kjedebutikken, er øst fylt av trendy lokale designere og vintagebutikker. Et besøk til det hipster-innbydende markedet Nowköln Flowmarkt er definitivt verdt turen.

📷 Svipp innom en gammel og skrøpelig «Photoautomat», for en aldri så liten «fotoshoot», og skaff deg et kjøleskaps-minne for livet.

IMG_2577.JPG
IMG_2580.JPG

Kjekt å vite

Foto: VG Partnerstudio

Foto: VG Partnerstudio

FOTO: Getty Images

KØBENHAVN

Skandinavias kuleste by

Avslappet atmosfære, «Morgenmad», kule barer, kulinariske opplevelser, kultur og musikk. Og ikke minst de «übertrendy» og vennlige københavnerne. Det er lett å like København – så lett at byen nylig toppet Lonely Planets prestisjetunge ti-på-topp-liste over byer å besøke i 2019.

– Hvis du vil være tett på sentrum, men også har lyst til å oppleve hovedstaden som en ekte københavner, bør du peile deg inn på Vesterbro. Her bor du i gangavstand til Tivoli, Rådhuspladsen og Zoologisk Have, men også i umiddelbar nærhet til byens beste kafé- og uteliv, tipser Benjamin Dante. Han har selv bodd i området i snart ti år.

I løpet av de siste årene har bydelen vokst seg fra å være nedslitt og stille, til å bli Københavns mest livlige og spennende bydel, med kebabsjapper, hipsterkaféer og små nisje-butikker i skjønn forening.

FANTASTISKE KØBEN: København er en klassiker vi aldri blir lei. Foto: Getty Images

FANTASTISKE KØBEN: København er en klassiker vi aldri blir lei. Foto: Getty Images

Unikt for Vesterbro er Kødbyen; et stort industrielt slakteområde med spennende arkitektur fra 1800-tallet og 1930-tallet. I dag er de fleste slakterne flyttet ut, og inn er det kommet restauranter, barer og nattklubber.

Det er også i Vesterbro at flere av byens beste spillesteder ligger, blant annet Pumpehuset og Vega. Sistnevnte har en helt spesiell atmosfære og bør oppleves, selv om ikke favorittbandet ditt spiller, tipser Dante. Alt fra stoler, materiale- og fargevalg til toaletter og lamper er originale i 50-tallsstil.
GettyImages-1171543450.jpg

GATEMAT: Reffen i København, som ligger i et tidligere industri- og verftsområde, byr på nordens største street food-marked.. Foto: Getty Images


For et godt måltid er Istedgade, Sønder Boulevard og Enghave Plads å anbefale. Her finner du mat fra alle verdensdeler, flere nisjebarer – og byens beste burger, sier Dante.

– Morgenkaffen tar jeg på Navnløs Kaffebar, i solen. Og holder været seg pent er utendørs streetfood på Reffen en sikker vinner.

Ta deg en velfortjent pause – sjekk billettpriser til København her

Når det kommer til mote tilbyr København noe litt annerledes og langt mer spesielt enn her hjemme. Omfanget av kule klesbutikker er enormt, og det er åpenbart at københavnerne er langt mer moteinteresserte enn den jevne nordmann.

I de hyggelige gatene Store Regnegade, Sværtegade og Kronprindsensgade ligger de dansk design-perlene tett. Vil du handle brukt, anbefales en tur innom butikkene Wasteland og Prag.

– Ellers popper det opp fine vintagebutikker nesten overalt i Vesterbro og Nørrebro, forteller Dante.🚲 Bruk sykkel når du skal rundt i byen – det er trygt og enkelt. Bysykkelen og Donkeybike er billige og gode sykkelutleiere.

🏠 I Folkehuset Absalon er det ting som skjer fra morgen til kveld; Beyonce-quiz, malekurs og midnattsyoga for å nevne noe. I tillegg er det felles matservering hver dag klokken 18.00. En perfekt måte å møte lokale på.


GettyImages-1152635188.jpg
Photo taken at dusk and slightly retouched digitally

Kjekt å vite

Foto: iStock

Foto: Getty Images

FOTO: iStock

HAMBURG

Musikalske Hamburg

Hvis du synes Berlin er litt rufsete, så er Tysklands nest største by litt renere og grønnere. Samtidig har den et enormt tilbud av musikk- og kulturopplevelser. For to år siden stod den sårt etterlengtede Elbphilharmonie endelig ferdig – og står seg ut som byens nye hovedattraksjon.

Ut på tur, aldri sur – sjekk billettpriser til Hamburg her

At Hamburgs landemerke er et konserthus er ikke så rart, når man tar i betraktning byens lange musikalske historie. Her bodde kjente komponister som Bach og Mahler, og det var også her The Beatles slo igjennom i sin tid.

Ekstravagante «Elfie» ligger på toppen av et gammelt lagerhus sentralt ved havnen, og er et perfekt sted å begynne ditt besøk i Hamburg –  selv for deg som ikke er interessert i klassisk musikk. 


– Arkitekturen er fantastisk. I tillegg får du flott utsikt over hele byen. Elbphilharmonie Plaza er et ikonisk konserthus, forteller reiseglade Ada Weel Olsen.

Hun besøkte nylig byen for første gang, og falt umiddelbart pladask.

Havnen er et viktig knutepunkt i Hamburg, og er alltid travel og full av liv. Ta en rusletur langs elven Elbe, eller sett dere på en av de mange kaféene og se på folkemylderet.

– Nord Coast Coffee Roastery er perfekt for brunsj, tipser Weel Olsen.Elbphilharmonie.jpeg

BYENS STOLTHET: Elbphilharmoni er og dens unike arkitektur har blitt et symbol på Hamburg. Foto: Ada Weel Olsen

Dersom du er kunstinteressert bør du ta turen innom Hamburg Kunsthalle.

– Et spektakulært bygg med kunst fra ulike tidsepoker, og vel verdt et besøk, sier Weel Olsen.

Men sett også av tid til den nye og mer moderne kunsten.


Spania

GettyImages-1034041688.jpg

HAVNEBY: I Hamburgs havn møter det gamle det morderne. Her er Speicherstadt, som i 2015 ble ført opp på UNESCOS verdensarvliste. Foto: Getty Images

Schanzenviertel er Hamburgs alternative nabolag. Like rundt hjørnet fra Rote Fora – Hamburgs svar på Hausmania i Oslo – ligger det trendy området Karoviertel, med sine små gallerier, kaféer og hyggelige barer. Legg inn en lunsjpause på Braugasthaus Atles Mädchen, og opplev ekte tysk pubkultur på sitt hyggeligste.

Om natten drar byens danseløver til «skandaløse» Reeperbahn. Området rundt Europas lengste party-gate er blitt langt mer stuerent enn hva det en gang var, og byr på alt du kan ønske deg av nattklubber, barer, gatemat og restauranter.

Etterfesten finner sted på Fischmarkt – byens fiskemarked. Fra fem om morgenen på lørdag ramler trøtte og glade tyskere inn for live-musikk, en siste øl og et smørbrød. Alt med en storslått soloppgang, og Elben som bakteppe.
🎶 Det finnes over 100 musikkscener og klubber i Hamburg. Den mest unike konsertopplevelsen får du på Media Bunker. Her holdes det intimkonserter med string-orkester i en bunker fra 2. verdenskrig.

🚋 Kjøp et Hamburg Card. Kortet gjelder for all offentlig transport, og gir rabatter på mange museer.

GettyImages-155429653.jpg
Kunsthalle2.jpeg

Kjekt å vite

Foto: Getty Images

Foto: Ada Weel Olsen

Produsert av VG Partnerstudio

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)