Derfor kan du spare penger på å fly mer miljøvennlig

Etter at Norwegian investerte i nye fly, har de blitt kåret til det grønneste selskapet som flyr mellom Europa og USA. I tillegg til å spare miljøet, kan det gi deg enda billigere flybilletter.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Det var det internasjonale miljøinstituttet ICCT som nylig ga Norwegian utnevnelsen. Men hvordan er det mulig at du kan spare penger på å fly mer miljøvennlig? Her får du svarene oppsummert i fem punkter, eller enkelt forklart i videoen litt lenger ned.

LETTERE FLY: Flygesjef Tomas Hesthammer i Norwegian forteller at de nye flyene er lettere og har en ny type motor.

1. Bruker mindre drivstoff

De nye flyene til Norwegian er laget av et lettere materiale og er utstyrt med en ny generasjon motor, noe som gjør at drivstofforbruket går kraftig ned. Flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, forteller at Norwegian er blant de selskapene med verdens yngste flyflåte, med en gjennomsnittsalder på 3,7 år.

– Dette, kombinert med at vi flyr direkte og stort sett har fulle fly, gjør at vi har redusert utslippene per passasjerkilometer med 30 prosent siden 2008, sier han.
Reis mer miljøvennlig med Norwegian

Hesthammer syns dette er et tydelig bevis på at flyselskapet ønsker å gjøre noe med miljøutfordringene vi står overfor, og mener det vil være avgjørende for å kunne overleve i et tøft marked med stadig økende fokus på miljøhensyn.

Se videoen nedenfor for å se hvordan drivstoff-forbruket har sunket de siste ti årene:

2. Flere kunder gir rom for å kjøpe nyere fly

– Vi mener at det å investere i ny teknologi, som bidrar til et renere miljø, gir en god og bærekraftig økonomi og det viktigste miljøtiltaket flyselskapene kan gjøre for å redusere utslippene i dag er å investere i en ny flåte, sier Hesthammer.

– For kundene betyr det lavere flypriser, så her har vi en vinn-vinn situasjon.

De nye flyene til selskapet bruker omtrent 20 prosent mindre drivstoff enn de gamle flyene.

– Det betyr at vi for hver time i luften med et nytt B737-8-fly brenner omtrent 550 liter mindre drivstoff enn vi gjorde før, sier Hesthammer.

På en flyvning tur/retur Oslo-Las Palmas sparer man da rundt 6000 liter drivstoff, og slipper omtrent 15 tonn mindre CO2 ut i atmosfæren.

Å investere i nye fly er derfor ett av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å spare miljøet for forurensning.

Bestill din neste reise i dag

3. Pilotens kunnskap sparer miljøet

Med et stadig større fokus på miljøet, gjør flyoperativ avdeling i Norwegian hele tiden tiltak som bidrar til lavere miljøutslipp.

– Vi har inngått et samarbeid med flere selskaper for å kunne redusere miljøutslipp fra flyvningene våre. Det er også viktig at pilotene har kunnskap og informasjon som gjøre at de kan fly mer miljø-økonomisk, sier han.

For eksempel trenger pilotene oppdaterte vind-data slik at de kan velge beste høyde og dermed starte nedstigingen på det mest gunstige tidspunktet. Selskapet har samtidig fokus på at pilotene skal bruke optimale teknikker og ta med riktig drivstoffmengde.

– Det er også viktig å plassere lasten riktig, slik at flyets tyngdepunkt blir så optimalt som mulig, da det har betydning for miljøregnskapet, forklarer Hesthammer og tilføyer:

– Sammen gjør disse tiltakene at vi har en ytterligere miljøbesparelse på to til tre prosent lavere utslipp.
MÅ KREVE FORANDRING: Hege Vibeke Barnes i Innovasjon Norge mener det er bra at forbrukere stiller krav til at selskap tenker på miljøet.

4. Når store selskap tenker grønt, følger andre etter

Hege Vibeke Barnes, avdelingsleder i Innovasjon Norge i New York, mener det å ha et bærekraftig produkt er spesielt viktig for en internasjonal og anerkjent bedrift som Norwegian.

– Bevisste valg ut fra forbrukernes bærekraftige preferanser, samt sørge for god kommunikasjon rundt dette, kan motivere og inspirere flere bedrifter og organisasjoner til å iverksette flere tiltak og prøve ut nye løsninger, sier hun.

Hun minner om at du som forbruker har makt og påvirkningskraft, og at det er forbrukernes valg som styrer utviklingen av nye produkter og tjenester.

– Ideelt sett bør forbrukerne kunne kreve at dem vi kjøper varer og tjenester fra har en bevisst og tydelig miljøstrategi, sier innovasjonsleder Barnes.

Vil du reise mer miljøvennlig til USA? Klikk her og bestill flybillettene
OPPDATERTE PILOTER: Norwegian ønsker at pilotene skal ha mest mulig kunnskap om å fly miljøvennlig. Blant annet er tidspunkt for nedstigning, plassering av last og valg av mengde drivstoff helt avgjørende.

5. Små grep gir store ringvirkninger for naturen

Vi nordmenn er glad i å bruke naturen der vi bor, men også å reise for å oppleve nye steder. Derfor er det viktig at vi kan velge miljøvennlige flyreiser, for å spare naturen og miljøet for så mye utslipp som mulig.

– Vi blir stadig mer bevisste på hvilken effekt våre valg har på omgivelsene rundt oss. Og vi vet at om et stort selskap som Norwegian tar små grep, kan det ha store positive ringvirkninger på miljøet og naturen, sier hun.

Barnes forteller at bærekraftige produkter og tjenester blir stadig mer attraktive.

– Ved å velge disse føler vi at vi tar del i en utvikling som betyr noe og har verdi, sier hun.

Lyst på en ferie? Bestill din reise med Norwegian her
tracker