FOTO: Getty images

Aktiv ferie: Seks destinasjoner du kan besøke i år

Vet du hva du vil fylle ferien med, men ikke hvor du skal reise? Null problem. Norwegian flyr deg til spennende destinasjoner over hele verden – enten du drømmer om elleville toppturer, adrenalinkick eller sjelefred.

Det er lite som slår lukten av grill og skjærgård på en varm sommerdag her hjemme i Norge. Men av og til er borte best. Derfor har vi samlet de beste tipsene til spennende mat- og kulturdestinasjoner som bare må oppleves. Så blir det lettere for deg å velge din neste reise. God tur!

Norwegian_retargeting_netboard_oslo.jpg

Hvilepuls på Ibiza

Mens mange nordmenn fortsatt forbinder Ibiza med «glow sticks» og skumparty, har resten av Europa skjønt at den spanske øya har langt mer å tilby enn bass og rabalder.

De siste fem årene har yogabølgen for alvor skylt over «den hvite øya». Mens noen fortsatt kommer for å feste, kommer andre for sjelefred og «detox». Dette høres kanskje rart ut, men vender du nesen ut av nattklubbene og nordover, vil du straks oppdage at Ibiza nærmest er designet for velvære.

Stressa? Sjekk flybilletter til Ibiza her

Bak partystempelet skjuler det seg nemlig en rekke strandperler, der tiden nærmest har stoppet opp: Luksuriøse spa, vakker natur og bohemsk stemning – en perfekt pakke for turister med høye skuldre.

– Drømmer du om indre ro og yoga-retreats i vakre omgivelser, er dette stedet for deg. Det finnes hundrevis å velge i, forteller reisejournalist Vibeke Montero, som blant annet driver bloggen «Bortebest».

Hun beskriver Ibiza som Middelhavets kanskje fremste yoga-øy, med et enormt utvalg av klasser tilpasset alle nivåer og behov – enten du er interessert i et syv-dagers kurs med acroyoga, mindfullness, meditasjon eller bare en helt enkel yoga-time.

Yoga_Ibiza_Vibeke.jpg

BEREIST: Yogaentusiast Vibeke Montero på en klippe på Ibiza. Foto: Privat

– Sist jeg besøkte øya prøvde jeg tantrisk yoga for første gang. Det var helt fantastisk, forteller Montero.

Hvor går neste ferie? Sjekk Norwegians store reisetilbud her

Timen fant sted på det populære yoga-senteret 38 Degrees North, i den lille landsbyen Santa Eulalia, som ligger på østsiden av Ibiza.

– Her tilbyr de alle slags treningstimer, og de har en helhetlig tilnærming til helse, sier Montero.

At senteret i tillegg ligger omringet av nydelige strender og azurblått hav, gjør det virkelig verdt et besøk.

FLOTTE OMGIVELSER: På Ibiza finner du en rekke skjulte strandperler som garanterer hvilepuls. Foto: Vibeke Montero

HIMMELEN BRENNER: Ibiza er en drømmedestinasjon for den som setter pris på vakre solnedganger. Foto: Scanpix

Er du helt ny på matta må du ikke la deg skremme av yogaens store ord og ukjente vokabular. Du trenger hverken være spirituell, turner eller erfaren «yogi» for å få utbytte av treningen. Legg deg ned, strekk deg ut som en sjøstjerne, og vips så er du i gang! Med en god instruktør finner du fort veien.

Er du usikker på hvor du skal begynne, er et godt tips å klikke deg innom nettmagasinet White Ibiza. Her får du god oversikt over alt som skjer innen yoga og velvære. Du får også tips om god mat.

Sjekk Norwegians utvalg av flybilletter til Ibiza her

Du kan heller ikke forlate Ibiza før du har kjent den silkemyke sanden mellom tærne. Fra den store partystranden Platja d’en Bossa i sør, til mer avslappet hippie-stemning på Benirràs i nord. Ibiza har over 210 kilometer kystlinje og mer enn 60 strender, så her er det nok å velge mellom.

Sørg for å legge minst ett strandbesøk til ettermiddagen. Da skrur himmelen seg til, bryter opp i ulike sjatteringer av oransje og viser seg på sitt mest Instagram-vennlige.

Spania
🚗 Lei en bil og oppdag alt øya har å tilby. Siden avstandene ikke er så store, kan du enkelt ta deg rundt med bil på kort tid.

🙏 Har du lyst til å unne deg selv litt ekstra, kan du legge turen til det luksuriøse spa-hotellet Hacienda Na Xamenas, helt nord på øya. Spaavdelingens boblebad ligger helt på kanten av en høy klippe, og har spektakulær utsikt utover havet.

Ibiza-Sa-Caleta.jpg
sunset-portugal.jpg

Kjekt å vite

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

FOTO: Getty Images

SYKKEL

På hjul i Palma

Vind i håret og sol i ryggen, akkompagnert med lyden av skvulpende middelhav … Å sykle i Mallorcas hovedstad er en drøm, og en genial måte å oppdage store områder på kort tid.

Sør for byen, men også i selve sentrum, finnes en rekke oppmerkede sykkelruter. Her finner du fortrinnsvis flate strekninger som passer utmerket for familier og mosjonister som vil oppleve lokalområdet fra sykkelsetet, på søken etter bortgjemte bukter og iskremkiosker.

En tur langs den palmebefengte promenaden, som går fra C’an Pastilla og helt ned til Arenal, er et strålende sted å starte. Her sykler du på en fantastisk sti med romslig sykkelfelt, med kort vei ned til vannet dersom det skulle bli for varmt.

Livet er bedre på hjul - sjekk flybilletter til Malaga her

– La beina gå mens du hviler blikket på horisonten. Om det blir tre eller ti kilometer spiller ingen rolle. Her handler det om å se – ikke prestere, sier reisejournalist Vibeke Montero.

SYKKELPARADIS: I Palma er alt lagt til rette for å feriere på to hjul. Foto: Shutterstock

VAKRE STRENDER: Husk å nyte turen. På ferie er det lov med badepauser så ofte du vil. Foto: Getty Images

Vender du blikket den andre veien, mot Palma, er det også fine muligheter fra Purp Beach til Portixol. Her ligger hyggelige kaféer tett langs veien, som det er fristende å stoppe ved for en forfriskning.

– Prøv en iskald og nylaget «horchata de almendras», en lokal mandeldrikk som gir deg litt ekstra energi, tipser Montero.

Er du klar for en dagstur som krever litt mer kondis, kan du legge turen mot Llucmajor og Randa. Her får du straks flere høydemeter å jobbe mot. Så fort du kommer litt inn i landet, og utenfor turiststrømmen vil du passere små, frodige områder med rustikke gårder, appelsintrær og olivenlunder. De vakre omgivelsene er verdt hver svettedråpe.

Om du ønsker å ta med deg din egen sykkel eller leie en i Palma er opp til deg, men det enkleste er nok å leie. Utvalget er godt, og syklene er i god stand. Prisen for å leie en sykkel for én dag ligger på 12 euro og oppover, avhengig av hvilken sykkel du vil ha. Husk å spørre betjeningen om hvilke ruter de anbefaler. De kjenner byen godt, og kan komme med gode tips til hva du bør se på veien.


Eller kanskje det frister med en guidet tur? Også her er utvalget stort. Du kan velge mellom privat-tur eller gruppetur, dagtid eller kveldstid, med og uten tapas. Uansett hva du velger; husk å ta med deg vann og hjelm!

Palmer-palma-sti.jpg

PROMENADEN: Sus forbi palmer og nyt livet. Foto: Getty Images

FOTO: Getty Images

SURFE

På bølgen i Ericeira

«Catch a wave and you're sitting on top of the world» sang The Beach Boys i 1963 – og spredte med ett surfefeber helt fra USA til Mjøsa. Og den solbrune kvintetten hadde helt rett: Å fange sin første bølge gir virkelig en følelse av lykkerus. Er du glad i vannsport bør du derfor vurdere en ferie i vakre Portugal – en av Europas mest populære surfenasjoner.

Hovedstaden Lisboa ligger tett på noen av landets beste strender, og er derfor et godt utgangspunkt for å jakte den perfekte bølgen.

Hva venter du på? Sjekk billetter til Lisboa her

– Her får du bølger for alle nivåer, forteller Nick Kelly, som tidligere har jobbet som surfeinstruktør og nå arrangerer turer i området.

Dersom det er første gangen du padler ut på brett, anbefaler Kelly de koselige strendene Foz do Lizandro og São Julião. Her får du trygge, stabile forhold, og en jevn strøm av passelig store bølger.

PÅ BØLGEN: Stranden São Julião er et mekka for ferske surfespirer. Foto: Getty Images

MIDDAGEN ER SERVERT: Her fra en av de mange båtene på det flytende makrkedet Damnoen Saduak. Foto: Getty Images

PÅ PINNE: På matmarkedene i Thailand finner du alt du kan drømme om , i alle farger og fasonger. Foto:

Bestill deg en surfetime, og før du vet ordet av det fanger du plutselig din første bølge. I området rundt finner du mange koselige spisesteder, perfekte for en matbit eller noe kaldt å drikke mellom øktene.

Skulle vinden snu, og bølgene bli for store, kan du kjøre sørover til Costa Caparica, som ligger en halv time utenfor Lisboa. Her er sjøen som regel roligere.

Når kroppen er mør og du trenger en pause fra sandbankene, er en dag i den vakre hovedstaden heller ikke å forakte. Ta turen opp til «The Jardim de São Pedro de Alcântara», så får du full oversikt over byen, helt ned til havet.

Surf-school.jpg

FÅ FOTFESTE: Surfing krever god balanse. Men husk at øving gjør mester. Foto: iStock

Vakre Algarve

Å surfe på Algarvekysten er en naturopplevelse like mye som det er et adrenalinkick. Fra brettet i vannet har du god utsikt til spektakulært kystlandskap, med gylne strender og bratte klipper. Området rundt Sagres har nydelige «surfespots» for alle nivåer, men frekvensen på de gode bølgene er derimot litt mer sjelden enn lenger nord.

– Blir forholdene for vanskelige, kan du heller prøve vind- eller kitesurfing. Eller bare leke deg i vannet på et bodyboard, tipser Kelly.

Da er det området rundt Meia Praia som gjelder. Den to kilometer lange strandlinjen byr på lang grunne og gode vindforhold, og er derfor godt egnet for nybegynnere.

Ta deg en velfortjent pause – sjekk billettpriser til Algarve her

🌊 Portugal er det landet i Europa som ligger lengst vest, og har av den grunn også svært mye kvalitetsbølger.

🏄‍♀️Den beste tiden for å lære å surfe i Portugal er i sommermånedene, fra juni til september. April, mai og oktober kan også være bra. Resten av året er bølgene vanligvis for voldsomme for nybegynnere.

🐚 Atlanterhavet er ikke særlig varmt. På sommeren ligger temperaturen i vannet rundt 16 til 18 grader, og du bør derfor bruke 3-4 mm våtdrakt.

Windsurf-portugal.jpg
Strand-Algarve.jpg

Kjekt å vite

Foto: iStock

Foto: Getty Images

FOTO: iStock

TIL FOTS

Unike Cinque Terre

Om du ønsker en blendende vakker fottur, får du det på den Italienske rivieraen ved Cinque Terre – et av Europas mest kjente områder for fotturister.

Cinque Terre består av fem billedskjønne, pastellfargede fiskerlandsbyer som klamrer seg fast i klippene langs Liguiras spektakulære kyst. Med unik karakter og uslåelige italiensk sjarm, soler de fem perlene seg i gjenskinnet fra havet. I tillegg er havnene fulle av små fiskebåter og badende ungdommer, og restaurantene byr på deilige sjøretter og noe godt i glasset. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere, og det er ikke rart byene er oppført på Unescos liste over verdensarven.

Ut på tur, aldri sur – bestill din neste reise med Norwegian her

I 1997 ble hele området, inkludert Portovenere, erklært nasjonalpark, så her finnes det ingen biler eller masete mopeder. De fem landsbyene heter (fra øst til vest) Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso al Mare. Byene bindes sammes av én toglinje og omtrent tolv mil med turstier, som går på kryss og tvers langs havet og oppover i de bratte fjellene.

– Du kan bo i hvilken by du vil, og samtidig oppleve de andre. Alle byene er unike på sin måte, det er derfor vanskelig å skulle velge seg en favoritt, forteller Renate Sandvik, som driver reisebloggen «Renates reiser».

Renate-Sandvik.JPG

UT MOT HAVET: Reiseblogger Renate Sandvik. Foto: Privat

Vernazza, med sin naturlige havn formet som en hestesko, er kanskje den mest pittoreske av dem, og trolig også den mest populære av byene.

– Men solnedgangen fra Riomaggiore er bare helt nydelig, forteller Sandvik.

Du velger selv hvor mye du vil gå, eller om du vil ta toget fra sted til sted.

Spania

vingaard-cinque-terre.jpg

PÅ RETT STI: Uansett hvilken retning du velger å gå, venter en ny og spennende by. Foto: Getty Images

– Ved å gå litt i høyden får du fantastisk utsikt over havet som en bonus, tipser Sandvik.

For å komme deg til Cinque Terre kan du fly direkte til Pisa. Reisen tar snaue tre timer fra Oslo. Herfra kan du ta toget videre direkte fra flyplassen. Toglinjen fra Genova til Pisa stopper i alle fem byene. Et godt tips er å kjøpe et Cinque Terre-card på togstasjonen. Det inkluderer både togbilletter, buss og avgift for turiststien. I tillegg får du med deg et oversiktlig kart over stiene som går mellom byene, noe som garantert kommer godt med.

Klar for ferie? Sjekk billettpriser til Pisa her

💡 Når du allikevel flyr til eller fra Pisa, bør du unne deg selv noen dager i denne vakre byen – og så klart ta et bilde mens du «lener» deg på tårnet som stadig blir skeivere.

FOTO: Getty Images

På toppen i Bodø

Du trenger ikke reise utenlands for å ferdes i flott natur. I Bodø finner du verdens sterkeste maltstrøm, Saltstraumen, en imponerende nord-norsk skjærgård, og ikke minst vanvittige toppturer.

Opplev Norge – se Norwegian store reisetilbud her

– Bodø bør helt klart oppleves. Byen omringes av fjell, og det er kort vei ut i naturen og til skikkelig villmark. Dessuten er strendene her oppe noen av de vakreste jeg har sett, sier Renate Sandvik, som selv er fra byen.

Kommunen byr på et så bredt utvalg av turer at det er vanskelig å velge seg en favoritt.
 
For en fin og lettgått trimtur kan du ta turen opp til Keiservarden. Her får du panoramautsikt over hele byen, Lofoten og Børvasstindan. Er du riktig heldig kan det hende du får en smakebit av byens unike dyreliv. Bodø kan nemlig skilte med verdens største tetthet av havørn.

En annen fin topp er Heggmotind som ligger nordøst for sentrum, i nærheten av Hopen og Tverlandet. Du starter turen ved Vatnvatnet, og stigningen er bratt jevnt oppover. Toppen ligger på 798 meter over havet, og byr på en fantastisk utsikt i alle retninger, blant annet mot fjellriket i Sjunkhatten nasjonalpark, fjellene på Kjerringøy og ut mot Vestfjorden og Lofotveggen. Turen er omtrent syv kilometer lang.

Hva venter du på? Se flybilletter til Bodø her

Saltstraumen.jpg

SPEKTAKULÆR: Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm, og den må oppleves! Foto: Getty Images

Er du ute etter en utfordring, er Kjerringøy stedet for deg. Her ligger en av Bodøs mest spektakulære topper, Sandåtinden.

– Turen tar omtrent 12 timer, og det anbefales å ha med guide. Men kommer du deg til toppen er det definitivt verdt strevet, sier Sandvik.

Spania

Produsert av VG Partnerstudio

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)