NEI TAKK: Svært mange kvier seg for å fjerne oljetanken, rett og slett fordi det må så omfattende gravearbeid til. Det kan du slippe med Nortank sin gravefrie løsning.

NEI TAKK: Svært mange kvier seg for å fjerne oljetanken, rett og slett fordi det må så omfattende gravearbeid til. Det kan du slippe med Nortank sin gravefrie løsning. Foto: Nortank

Nå kan oljetanken din sikres – uten å grave opp hagen

Snart er du pålagt å sikre den nedgravde oljetanken din. Mange tror den eneste løsningen er å grave den opp. Heldigvis finnes det et enklere alternativ.

Produsert avProdusert av

Forbudet mot bruk av vanlig fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger innføres ved årsskiftet, og betyr at landets nær 290.000 oljetanker må sikres mot å forurense omgivelsene. Hovedregelen er at oljetanken må graves opp, noe som har gjort at mange kvier seg for å ta tak i problemet.

De fleste er nemlig ikke klar over at det finnes et gravefritt alternativ.

– Vi leverer den absolutt mest skånsomme måten å løse oppdraget på, ofte gjennomført uten et spadetak, sier Sindre Godager, avdelingsleder i Nortank.

UNIK LØSNING: Som eneste selskap i Norge bruker Nortank en tysk, gravefri metode for å sikre oljetanker. Foto: Nortank

Selskapet er Norges største innen sikring av oljetanker, og har rettighetene i Norden for en gravefri, tysk metode. Metoden kan benyttes både sommer og vinter, sier Godager, og gir oss en kort innføring:

– Først finner vi oljetanken og undersøker om det har vært lekkasjer fra den. Om tanken er tett, fortsetter vi arbeidet. Vi borrer oss inn i tanken og suger ut alle oljerestene. Så oversprøytes tankens innside med rensevæske. Deretter fyller vi tanken med stabil masse, forklarer Godager.

– Til slutt sender vi ferdigmelding til kommunen. Denne sendes også til huseier slik at man for eksempel kan søke støtte fra Enova. Det er forurensningsforskriften som regulerer arbeid med oljetanker og som må følges, sier han.

Klikk på videoen for å se hvordan Nortank sikrer oljetanken uten å grave:

Trengte ikke tenke på noe selv

Ekteparet Jan og Grete Haug fra Drammen er blant dem som har brukt Nortank. Jan Haug forteller at han kun har én ting å klage på:

– Det er at vi ikke visste om denne metoden tidligere. Vi hadde allerede vært igjennom en prosess med borring og installering av fjellvarme, og gruet oss til å grave opp hagen for å fjerne oljetanken. Hadde vi blitt tipset om Nortank tidligere, hadde vi sluppet å bekymre oss, sier han.

Har kan du lese mer om Nortank

FORT GJORT: - Jeg tror ikke det tok mer enn et par timer, sier Jan Haug, som rakk å knipse et bilde av arbeidet som ble gjort. Foto: Privat

Nortank utførte oppdraget raskt og gjorde ingen inngrep på eiendommen.

– Jeg tror ikke det tok mer enn et par timer. Gutta troppet opp med én tank til oljerester og én tank med fyllmateriale, og satte i gang. I tillegg fylte de ut ferdigmelding for oss, og vi fikk utbetalt penger fra Enova kort tid etter. Prisen for arbeidet var nøyaktig det vi avtale på forhånd, sier Jan Haug.

Han anbefaler på det varmeste å kontakte Nortank hvis du har en oljetank som må sikres innen det nye forbudet trer i kraft:

– Jeg kan ikke skjønne at det finnes alternativer som er bedre.

Disse to bildene viser forskjellen på sikring av oljetank med og uten graving:

Graving eller ikke graving?

– Det er enkelte forutsetninger som må oppfylles for at vi kan gjøre jobben, den viktigste er at tanken ikke er lekk. Får vi utslag på instrumentene som viser lekkasje ut i grunnen, er det dessverre ingen vei utenom – da må oljetanken graves opp, sier Sindre Godager.

Heldigvis er de fleste oljetankene tette, og da er det ingen tvil, ifølge Godager. Den gravefrie løsningen er best.

– Ser vi på det totale kostnadsbildet, og tar med reparasjon og opparbeidelse av hage eller terrasser om oljetanken graves opp, er denne løsning klart rimeligst. Prisen for en gravefri sikring av oljetank varierer med størrelsen og mengde restvæske på tanken, men huseiere må regne med å betale mellom 13.000 og 20. 000 kroner, sier Sindre Godager i Nortank.

Ja takk, jeg vil gjerne ha et pristilbud:

trackertracker