Jakten på drømmen

De begynte for ni år siden: To naboer med ti unger gikk sammen og startet klubb på Jessheim. I dag driver turnlegenden Espen Jansen (49) en av landets største turnforeninger – og nå får de hjelp til å bli enda sterkere.

– Det har vært ganske vilt – et lite eventyr, må jeg si. Responsen i lokalmiljøet har vært helt enorm. I dag er vi 1.500 barn som er i aktivitet i klubben. Det ville jeg aldri ha drømt om da vi startet, forteller Jansen.

Espen Jansen er Norges største turner gjennom tidene med sine 96 NM-gull, ti kongepokaler og norsk spydspiss i et utall internasjonale mesterskap. For mange er han kanskje mest kjent som finalist i vinterens utgave av Mesterens Mester, der han tapte på målstreken for Gro Hammerseng-Edin, i luksuriøse omgivelser i Portugal.

INITIATIVTAKER: Det som startet som en liten klubb med få barn, har nå blitt en av landets største turnforeninger. Foto: VG Partnerstudio

INITIATIVTAKER: Det som startet som en liten klubb med få barn, har nå blitt en av landets største turnforeninger. Foto: VG Partnerstudio

Like glamorøst er ikke livet i turnhallen på Jessheim, der Jansen og en gruppe ildsjeler driver klubben Hoppensprett Turn. Men Espen kunne ikke ha tenkt seg å bytte det med noe annet. Hver kveld kommer hundrevis av barn i hallen for å leke, trene og være i bevegelse.

– Vi satser både på bredde og elite. Vårt mål er å bli den ledende turnklubben i landet på elite, men det er like viktig for oss å bli gode på bredde. Vi vil at hallen skal være proppfull med unge mennesker –som leker, har det gøy og er aktivitet – hele tiden. Hver dag jobber vi hardt for at flest mulig barn skal få mulighet til å bevege seg.

Nå kan DU støtte din klubb eller forening gjennom Grasrotandelen. Å bli grasrotgiver medfører ingen ekstra kostnader og det er svært enkelt. Registrer din grasrotmottaker her

Høy pris

Det koster å drive idrett. Det meste av inntektene kommer fra medlemskontingenter, som klubben forsøker å holde så lave som mulig. Målet er at så mange som mulig kan trene.

Har du lest denne? Rossa gikk fra livredd til trygg og glad

Nå får Hoppensprett Turn uventet hjelp utenfra. Denne vinteren øker Grasrotandelen til Norsk Tipping fra fem til syv prosent. Det betyr tusenvis av friske kroner for turnklubben og mange andre lag og foreninger.

Espen Jansen forteller at de nå har ansatt en klubbkoordinator som blant annet får i oppgave å få sving på grasrotrekrutteringen i klubben.

Jeg tror mange lag og foreninger i Norge ikke er helt klar over hvor mye de kan få ut av Grasrotandelen. Jeg ser jo at noen klubber tjener ti- og hundretusener av kroner, sier 49-åringen.

Espen Jansen

I dag har Hoppensprett syv utøvere på guttelandslaget, én på junior- og én på seniorlandslaget.

– Hva vil dere bruke pengene til når dere får et inntektshopp?

– Min store drøm er å utvikle de trenerne vi har – og å få på plass enda flere gode trenere til å jobbe med barna. Det koster. Klubben er blitt så stor at ikke alt kan dekkes av dugnader, selv om vi har en hard kjerne med fantastiske mennesker som gjør veldig mye. Og så vil vi gjerne ha en del nytt utstyr. Med så mange barn blir det en del slitasje, svarer turnlegenden, som selv er aktiv på turnmatta.

Nå øker grasrotandelen fra 5 til 7%. Det betyr mer penger til din favorittklubb eller forening

FOR UNGE OG GAMLE: Hoppensprett Turn er en breddeklubb – i ordets rette forstand. Foto: VG Partnerstudio

Grasrotandelen er en ordning som gjør at en prosentandel av det du spiller for hos Norsk Tipping går direkte til et lag eller en forening du ønsker å støtte. I fjor gikk hele 455 millioner kroner til lag og foreninger over hele landet gjennom ordningen. Nå kommer altså et ekstra, permanent pengedryss til norsk frivillighet på mange millioner.

GLEDESSPREDER: Anne Helseth har trolig en av landets mest takknemlige jobber. Foto: Norsk Tipping

GLEDESSPREDER: Anne Helseth har trolig en av landets mest takknemlige jobber. Foto: Norsk Tipping

– Når Grasrotandelen nå er økt til syv prosent blir hver enkelt grasrotgiver enda mer verdt for foreningene, sier Anne Helseth, ansvarlig for Grasrotandelen i Norsk Tipping.

Leste du denne? – Det blir noen knekte tenner og brukne neser

Det finnes om lag 30.000 registrerte grasrotmottakere over hele landet, og bredden er stor:

– Det er en vanlig misforståelse at Grasrotandelen kun omfatter idrettslag, men det stemmer ikke. Det finnes grasrotmottakere som driver med alt fra ungdomsarbeid til sjakk og amatørteater. Fortsatt har rundt halvparten – hele 900.000 av Norsk Tippings kunder – ikke valgt seg en grasrotmottaker, sier Anne Helseth.

Stor glede

Noen som befinner seg på andre siden av skalaen fra idrettslagene, finner vi på Røde Kors-huset på Gressvik i Østfold. Her gjør medlemmene i Fredrikstad Trekkspillklubb seg klare. De skal snart spille konserter både i Sverige og Norge – og nå er det viktig å få samspillet til å sitte. Leder Jan-Ivar Aasen (70) henger det store, flotte instrumentet på skuldrene og varmer opp belgen med noen toner.

– Vi øver tre timer. Vi har stor glede av musikken, nå er vi 33 som spiller aktivt. Men vi skulle veldig gjerne ha hatt med noen unge her, forteller Aasen.

Gruppa smeller til med en marsj i kveldens første stykke, «Den norske løve». Det er smil og gode rytmer. Aasen har vært med i klubben siden begynnelsen på 1970-tallet. Klubben, sammen med andre frivillige musikkforeninger og -korps, dyrevernforeninger og andre lag får millioner inn på konto hvert år takket være Grasrotandelen.

TREKKSPILLHYGGE: Berit Sørfjord, Solveig Andreassen og Inger Hagberg liker samholdet og den felles gleden ved musikken. Hver tirsdag møtes de til øving i Fredrikstad Trekkspillklubb Foto: VG Partnerstudio

TREKKSPILLHYGGE: Berit Sørfjord, Solveig Andreassen og Inger Hagberg liker samholdet og den felles gleden ved musikken. Hver tirsdag møtes de til øving i Fredrikstad Trekkspillklubb Foto: VG Partnerstudio

– Vi har en sunn økonomi, men vi har det trangt som alle andre. Grasrotandelen er en viktig del av våre inntekter, det blir en del tusenlapper i året. Så vi synes dette er en veldig fin ordning fra Norsk Tipping – og det er topp at prosenten øker. For oss betyr det at vi kan få til litt mer i hverdagen. Små foreninger som vår har store glede av ordningen , sier Jan-Ivar Aasen i Fredrikstad Trekkspillklubb.

Hvilken klubb eller forening ønsker du å hjelpe?

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Norsk Tipping. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør