– Det blir noen knekte tenner og brukne neser

Mange tror cheerleading ikke er annet enn organiserte heiagjenger. Der tar de kraftig feil!

Cheerleading har opplevd en voldsom vekst som idrett de siste ti årene. Ja, for dette er idrett – en lagidrett som krever mye av utøverne om man vil bli best.

– Mange har sitt forhold til cheerleading fra amerikanske filmer – altså heiajenter. Slik er det ikke i virkeligheten. For å lykkes som lag må man ha en kombinasjon av turn, akrobatikk, koreografi og lagbygging. Disse elementene være der, og dette er så absolutt en lagsport, forteller styreleder i en av de største cheerklubbene i Norge, Tone E. Bjørke i Oslo-klubben Viqueens Cheerleaders.

Og hun understreker:

– Det blir noen knekte tenner og brukne neser, så dette er definitivt ikke noen frøkensport.

Nå kan DU støtte din klubb eller forening gjennom Grasrotandelen. Å bli grasrotgiver er helt gratis, og det er svært enkelt.

Her kan du registre din grasrotmottaker

SE VIQUEENS I AKSJON HER:

Passer for både gutter og jenter!

Sporten er heller ikke bare forbeholdt jenter, noe mange synes å tro. Her er nemlig alle velkommen.

– Dette er en idrett som passer alle fasonger og både gutter og jenter, da det er mange roller som skal fylles. Det siste tiåret har det på mange måter eksplodert, både rundt interessen og engasjementet for sporten. Og det er en fortsatt voksende idrett, sier Bjørke.

Stadig flere utøvere i cheerleading

Da NM gikk av stabelen i mars 2018 var det opp mot 3000 deltakere i ulike klasser. Totalt er det 47 organiserte klubber i Norge, og presidenten i Norges amerikanske idretters forbund mener trenden for idretten er svært positivt.

– Utviklingen er at dette er en idrett som fortsatt vokser. Vi har en god base unge utøvere, og spesielt gruppen 6-12 år øker i omfang. Dessuten er sporten ganske flink til å holde på utøvere etter at de har nådd voksen alder, forteller president Richard Vogt.

Nå øker grasrotandelen fra 5 til 7%. Det betyr mer penger til din favorittklubb eller forening

Vogt er også glad for den geografiske spredningen på klubbene, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.

– Dette er ikke noe byfenomen – vi har lag over hele landet. Likevel betinger en satsning selvsagt tilgang på treningshaller og trenere for å lykkes. Dette er nemlig en innendørsidrett, som man ikke kan dra ut på en kunstgressbane.
Viqueens-leder Bjørke mener sporten fanger opp mange som ikke helt får fotfeste innenfor andre idretter.

– Vi får ofte høre fra de som starter med cheerleading at de ikke passet inn andre steder, etter å ha forsøkt seg på tradisjonelle idretter som fotball og håndball. I tillegg er det lett å bli hekta på cheerleading når du først begynner med det. For enkelte blir idretten også en viktig del av livet, spesielt det å være en del av miljøet, sier Bjørke.

SAMKJØRTE: Viqueens imponerte stort under årets NM i cheerleading, som gikk av stabelen i mars. Foto: Geir Hartmann

Kostbart utstyr for klubbene

Det er ingen billig idrett for klubbene, og utgiftene på hall-leie og utstyr kan være høye. Viqueens er imidlertid en registrert Grasrotmottaker hos Norsk Tipping. I 2017 hadde de 167 grasrotgivere, noe som ga over 60 000 kroner ekstra i klubbkassa.

– Grasrotstøtten betyr veldig mye for oss. Vi leier treningshall på privatmarkedet, hvilket er ekstremt kostbart, og alt gjøres på frivillig basis. Derfor er støtten er gull verdt. Husk at vi arrangerer treninger hver eneste dag, samt at det er mye trening i helgene. Her er det mange ildsjeler som gjør en ekstremt god jobb, sier Bjørke.

Klikk deg inn her for å støtte din mottaker

Richard Vogt har god oversikt over alle klubbene i Norge, og er veldig klar over hva Grasrotandelen bidrar med.

– For enkelte av våre lag er grasrotstøtten helt essensiell. Den sørger for lagutvikling og en breddesatsing som ikke hadde vært mulig uten, slår Vogt fast.

Styrelederen i Viqueens er også svært glad for at Grasrotandelen ble økt fra fem til sju prosent nå i 2018.

– Nå som andelen har gått opp er målet vårt å investere i nytt utstyr til utøverne våre. En matte å trene på koster opp mot 200 000 kroner, så da er det klart vi er avhengige av Grasrotandelen for å få kjøpt slikt utstyr, sier Bjørke.

Utstyret er dyrt og det koster hvis man skal kjempe helt i toppen.

– Eliteutøverne i dag trener opp mot seks ganger i uken i perioden august til mars for å prestere på 2,5 minutt under årets høydepunkt – nemlig NM. Det er klart det er harde bud, da, avslutter president Vogt.

Les også: Grasrotandelen øker – hvem velger du?

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Norsk Tipping. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør