På hans mest lykkelige skjer det verst tenkelige. Mats Grimsæth (25) stuper over skiene og smeller hodet i steinhard is. Skal disse minuttene bli hans siste?

– Foreldrene mine sleit med å holde følge med meg i skibakken. De holdt meg i seler så det ikke skulle gå galt, forteller Mats Grimsæth og ler.

Han var bare guttungen da han først kjente på adrenalinkicket man får nedover slalåmbakken. 

Han har alltid søkt spenning, og lever i dag ut drømmen som eventyrer. På båten sin seiler han verden rundt. Han hopper ut fra fly, går milevis over vidder på ski og kaster seg ned fjellsider i puddersnø.

3. mars 2018
0
3. mars 2018
– Jeg hadde fått besøk av en vennegjeng, og sammen skulle vi gå topptur til Skårasalen; kanskje et av de fineste fjellene her på Sunnmøre, forteller han.

Mats beskriver en fantastisk stemning i gruppa. Det er vindstille og skyfri himmel. Det kunne liksom ikke bli bedre.

På toppen av Skårasalen filmer og fotograferer Mats kompisene sine i den elleville naturen. En ubeskrivelig følelse av pur glede, og en av de råeste toppturene han har hatt.

0
0
0

Akkurat i det han skal sette en sving, skjærer skiene gjennom det tynne laget med puddersnø, og han sklir på et felt med is. Mats faller med hodet først, og smeller rett i isen.

Alt blir svart.

NYDELIG DAG I FJELLET: Mats fotograferte en av kompisene sine på vei opp til Skårasalen, noen timer før ulykken på vei ned. Foto: Mats Grimsæth.

Appen ble redningen

Det er dårlig dekning på fjellet, men Adrian får signal på mobilen sin. Han ringer nødnummeret, som forteller at de sender et helikopter.

Mats åpner Hjelp 113-appen fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse, slik at guttene får gitt nøyaktig posisjon til redningsmannskapet.

Bare 20 minutter senere, høres legehelikopterets høylytte during i luften. Vindkastene pisker snøen rundt når luftambulansen lander like ved ulykkesstedet. Mats er reddet.

Han slapp unna hendelsen med en kraftig hjernerystelse. Senere skal appen vise seg å ha stor betydning for Mats.

FANT PASIENTEN RASKT: Mats fanger opp hvordan legehelikopteret lander i terrenget, kort tid etter at de har ringt nødnummeret. Foto: Mats Grimsæth.

Livsviktige minutter

Pilot Geir Arne Mathiesen i Norsk Luftambulanse har flere ganger opplevd å bruke unødvendig lang tid på å finne pasienten.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området, men må bruke verdifull tid på å lete etter vedkommende, sier Mathiesen. 

Noen små minutter betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner frem med en gang, uttaler Mathiesen. 

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er, sier Mathiesen.

PILOT PÅ LEGEHELIKOPTER: Geir Arne Mathiesen jobber som pilot i Norsk Luftambulanse AS. Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Nå som vi er inne i en veldig spesiell tid med spredning av koronavirus og et presset helsevesen, har han noen anbefalinger til folk.

– Tiden er ikke inne for å bedrive de mest risikoutsatte aktivitetene. Vi vet alle hvor fort en hendelse kan skje. Det er ikke nå vi skal belaste helsevesenet unødig. Små turer i nærområdet er derimot bra både for den fysiske og mentale helsen, men pass på å holde god avstand til andre.

Den erfarne piloten sier det er viktig å aktivisere appen etter at den er lastet ned.

– Åpne appen og følg instruksjonene. For at posisjonen din kan sendes automatisk til nødsentralen må telefonnummeret ditt være lagt inn i appen. På den måten kan vi se hvor du er hvis du selv ikke er i stand til å lese opp koordinatene.

Guide: Slik installerer du Hjelp 113-appen

2483082199.jpg

BRUK APPEN I NØDSITUASJONER: Slik ser Hjelp 113-appen ut. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Fakta

I disse tilfellene skal du alltid ringe 113:

- Bevisstløshet - Sterke brystsmerter - Store pustevasker - Plutselig problem med å prate, smile eller løfte - Alvorlig skade, store blødninger eller voldsomme akutte smerter

Hvis du er akutt syk eller skadet: Ring 113

Til slutt en viktig oppfordring fra sjeflege Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse:

- Hvis du er akutt syk eller alvorlig skadet skal du ringe 113. Du vil alltid få hjelp, også nå under koronautbruddet. Hjerteinfarkt, hjerneslag og andre alvorlige sykdommer rammer fortsatt, og de trenger den samme raske og gode behandlingen som før, understreker Sollid.

OPPFORDRER TIL Å RINGE: Ikke nøl med å ringe 113 hvis du trenger akutt helsehjelp, er oppfordringen fra sjeflege Stephen Sollid i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Foto: Kyle Meyr.


-  Ved akutt sykdom kan det være avgjørende at pasienten kommer tidlig til riktig behandling. Hvis du har brystsmerter eller alvorlige pustevansker skal du ikke se an situasjonen. Da skal du ringe 113, sier Sollid.
Logo Akuttaksjonen uten SNLA.png

De siste ti dagene før påske arrangerer Stiftelsen Norsk Luftambulanse den årlige Akuttaksjonen.

Målet er å gjøre deg litt bedre forberedt hvis du kommer i en situasjon der liv og helse er i akutt fare. Nå har koronaepidemien endret hverdagen vår veldig, og akutt syke og alvorlig skadde må fortsatt få rask og riktig hjelp.

Vet du hva du kan gjøre for å hjelpe et presset helsevesen?​ Les mer om Akuttaksjonen her. 

Les også:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio
for Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)