Annonsørinnhold

I år er det 30 år siden krigen brøt ut i Bosnia. Fortsatt utgjør livsfarlige miner en trussel mot landets sivilbefolkning.

Man kjenner konsekvensene av en krig lenge etter at soldatene har reist. I land som Bosnia, Somalia og Irak driver Norsk Folkehjelp kontinuerlig med livreddende mineryddingsarbeid. Samtidig gjør de seg klare for det enorme arbeidet som står foran dem i Ukraina.

Det problemet blir enda større i Ukraina

Foto: Marcel Leliênhof/John Rodsted

– I tre år måtte min mor og jeg gjemme oss i kjelleren. På grunn av bombingen kom vi oss ikke opp til leiligheten vår i ellevte etasje. Vi overlevde på gammelt brød og solsikkeolje.

Selma Antic ringer oss fra grensen mellom Kroatia og Bosnia. Hun forteller om sine minner fra krigen som preget hennes barndom og som preger både henne og hjemlandet den dag i dag.

– Før krigen hadde familien min alt vi trengte. Pappa jobbet mye utenlands, og jeg var den eneste i blokka som hadde datamaskin. Som et ordentlig barn av 90-tallet gikk mesteparten av tiden min ut på å spille dataspill med skikkelig enkel grafikk.

Facial expression, Smile, Hand, Hairstyle, Arm, Standing, Gesture, Style, Happy

BARN AV KRIG: Selma Antic var 12 år da krigen brøt ut i hjemlandet hennes, Bosnia. I dag jobber hun hos Norsk Folkehjelp. De rydder fremdeles opp miner fra krigen på 1990-tallet. Foto: Privat

Da krigen brøt ut i Bosnia 6. april 1992, ble livet til tolv år gamle Selma snudd på hodet. Veikrysset utenfor boligblokken hennes i Tusla ble omgjort til en krigssone. Selmas pappa, som alle andre pappaer, måtte bli soldat. Og en dag banket det på døren.

– Fiendtlige soldater raidet leiligheten vår, og jeg måtte gi fra meg datamaskinen. Jeg husker jeg tenkte at «først hadde krigen tatt pappaen min og nå dette». Det kan kanskje oppfattes banalt, men jeg var jo fremdeles et barn.

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

Hjelp Norsk Folkehjelp med å rydde etter krig

Gi valgfritt beløp her:

Foto: Johannes Müller

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

CTA her

Finansierte familien med Norsk Folkehjelp

Selma og familien er en av dem som aldri forlot Bosnia. Selv om nærmeste nabo mistet livet etter et bombeangrep, hadde ikke familien noe annet sted å dra. I dag er Selma fortsatt bosatt i Bosnia, hvor hun leter etter etterlatte miner og eksplosiver for Norsk Folkehjelp gjennom samtaler med lokalbefolkningen.  

– Da krigen var over, var Norsk Folkehjelp en av få jobbmuligheter vi hadde her til lands. Jeg trengte penger fordi krigen hadde etterlatt begge foreldrene mine uten arbeid, forteller Selma.

Mens hun gikk på universitetet, ble deltidsjobben i Norsk Folkehjelp den viktigste inntektskilden for familien. Og selv om Selma i utgangspunktet hadde andre planer, ble det livreddende arbeidet hun gjorde for den humanitære organisasjonen til slutt en karrierevei.

– Man kan vel si at det er mitt kall her i livet. Nå er jeg 42 år og har jobbet med dette siden jeg var 21, forteller Selma.

Cloud, Sky, Building, Window, Skyscraper, Tower, Condominium, House, Rectangle, Sunlight

FORTSATT PREGET: I Bosnia kan man fremdeles se kulehull og skader fra krigen som startet for 30 år siden i år. Foto: Kristian Skeie

 

Hun er ikke i tvil om at hennes nære møte med krig er en av grunnene til dette kallet. Gjennom Norsk Folkehjelp kan hun hjelpe bosniske familier med å navigere i et landskap som fremdeles er fullt av trusler. Hun kan gi mennesker informasjon som sikrer at både barn og voksne er trygge.

– Dette arbeidet er ikke bare en jobb. Det er en stor del av personligheten min. Det blir vel fort sånn når man kan se hvordan det man driver med utgjør en reell forskjell.

Facial expression, Dress shirt, Clothing, Smile, Outerwear, Hairstyle, Tartan, Sleeve, Standing, Gesture

MED NORSK FOLKEHJELP HALVE LIVET: Selma Antic begynte å jobbe for Norsk Folkehjelp ved siden av studiene etter krigen. 21 år etter jobber hun fremdeles for organisasjonen. Foto: Privat

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

CTA her

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

CTA her

Krigende parter stikker av fra ansvaret

Når en krig er over, når soldatene og tanksene forsvinner fra gatene, tar ingen av de krigende parter ansvar for det som ligger igjen. Fortsatt finnes det farlige miner og eksplosiver i Vietnam og landene rundt etter krigen på 70-tallet. I Bosnia begynte Norsk Folkehjelp med minerydding bare måneder etter at daværende Jugoslavia, Kroatia og Bosnia signerte en fredsavtale.

Fortsatt kjenner lokalbefolkningen på etterdønningene av den 30 år gamle krigen.

Potensiell matjord forblir ubrukt fordi man ikke vet hva som befinner seg ute i åkrene. Gjenoppbygging av viktig infrastruktur settes på vent. Barnas skolevei er en kilde til uro og redsel, for hva om det kjæreste du eier finner noe spennende i veikanten?

Dress shirt, Forehead, Chin, Outerwear, Coat, Muscle, Organ, Tie, Gesture, Suit

KLAR FOR UKRAINA: Leder for Norsk Folkehjelps mine- og eksplosivrydding Per Håkon Breivik sier de nå forbereder seg for å gå inn i Ukraina. Foto: Privat

– Folk som må leve med landminer og eksplosiver, minnes på krigen lenge etter at den er over. Det er en angstfull hverdag, sier Per Håkon Breivik, leder for Norsk Folkehjelps humanitære mine- og eksplosivrydding.

Organisasjonen er på bakken fra Peru i vest til Palau i øst. På tvers av verden er oppgaven deres så enkel som den er utfordrende: Å redde liv, én mine om gangen.

– Minerydding er en veldig konkret type humanitær aktivitet med umiddelbar, målbar effekt. Globalt rydder vi tusenvis av miner og eksplosiver hvert år. Det kommer mellom en og to millioner mennesker til gode. Det er vel det man kaller «instant gratification».

People in nature, Plant, Wood, Grass

Foto: Johannes Müller

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

CTA her

LIVREDDENDE ARBEID: Selmas arbeid for Norsk Folkehjelp består blant annet av å  informere og opplyse lokalbefolkningen om faren for miner og eksplosiver i nærområdet. Her besøker hun nyinnflyttede romfolk i landsbyen Cerik.  Foto: Norsk Folkehjelp

PÅ MINEJAKT: Selma Antic og kollegaer kartlegger områder for å avdekke hvor det befinner seg miner. Foto: Kristian Skeie  

I FELT: INFO OM HVEM DETTE ER. Foto: Norsk Folkehjelp  

I FELT: Minerydder for Norsk Folkehjelp fjerner mine fra Bosnia, våren 2022. Foto: Norsk Folkehjelp

Forbereder seg på å gå inn i Ukraina

– Det er fortsatt slik at folk blir drept og skadet av landminer i Bosnia. Krigen varte i tre år, og vi er fortsatt til stede tre tiår senere, sier Breivik.

Og samtidig som arbeidet foregår i land som Bosnia, eskalerer andre konflikter og skaper behov for humanitær bistand.

– Vi har jo blitt brutalt påminnet om at vi lever i en konfliktfylt verden den siste tiden, med en ny krig som på samme måte som Bosnia, er i vår geografiske nærhet, sier Breivik.

Land lot, Natural landscape, Cloud, Sky, Plant, Cemetery, Headstone, Tree, Grave, Grass

102.000 DØDE: Det er anslått at totalt 102.000 mennesker mistet livet under krigen i Bosnia.
Fremdeles blir mennesker skadet og drept av minene som ligger igjen fra konflikten. Foto: Johannes Müller

Ukrainske myndigheter har nå åpnet opp for at humanitære mineryddingsorganisasjoner. Norsk Folkehjelp kan derfor starte operasjonelle aktiviteter i områder tilstrekkelig langt unna kamphandlingene i øst, for eksempel i Kyiv-området. Norsk Folkehjelp forbereder etableringen av et komplett mineprogram og planlegger å reise til Kyiv for møter med State Emergency Services of Ukraine og andre aktører som del av en forundersøkelse.

– Krigen behøver ikke være over for at vi kan gå inn å hjelpe. Dersom krigen ikke vender tilbake til Kyiv, men utvikler seg til en slags stillingskrig i øst, snakker vi om et par måneder. Vi vil kunne opprette egne operasjoner på veldig kort tid, forklarer Breivik.

Og bistand fra organisasjoner som Norsk Folkehjelp vil være ytterst nødvendige. Ifølge Breivik er antallet landminer og eksplosiver som nå utgjør en fare i Ukraina etter uker med krig høyere enn det var etter tre år med krig i Bosnia. Omfanget er enormt og vil ta tid. Hvor lenge avgjøres, som det ofte gjør, av ressursene organisasjonen har tilgjengelig.

– Vi er helt avhengige av donasjoner nå, ikke bare fra større aktører som det norske utenriksdepartementet (UD), men også private givere. Det er penger som vil redde liv.

Hjelp Norsk Folkehjelp med å rydde etter krig

Gi valgfritt beløp her: 

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår
Hard hat, Sports gear, Face, Helmet, Outerwear, White, Workwear, Smile, Gesture

RYSTET AV UKRAINA:  Som flere av oss har Selma sittet klistret til tv-skjermen i tiden etter krigen brøt ut i Ukraina. Hun er rystet over at det nok en gang pågår krig i Europa. Foto: Kristian Skeie

– Jeg var jo en av dem for ikke så lenge siden  

I Bosnia er det særlig distriktene nord i landet som fremdeles påvirkes av miner og eksplosiver. Sammen med bosniske myndigheter jobber Norsk Folkehjelp systematisk for å rydde dette området og gjøre hele landet minefritt innen 2024.

Det er ifølge Selma et mål de kommer til å nå.

Samtidig gjentar historien seg med en ny krig i Europa. Som et barn av krig er det kanskje ikke så rart at situasjonen i Ukraina både opptar og går innpå henne.

– Jeg tror krigen i Ukraina bringer frem en del vonde minner for alle oss her i Bosnia og Herzegovina. Siden krigen brøt ut har jeg ofte vært limt til TV-skjermen i flere timer. Jeg var jo en av dem for ikke så lenge siden.

Minner om tenårene som ble tilbragt i en kjeller med minimalt med vann, mat og elektrisitet, føles plutselig nære igjen.

– Det føles uvirkelig at befolkningen i et europeisk land ikke så langt unna går gjennom de samme lidelsene nå i 2022. Jeg hadde håpet vi var kommet lenger.

Urban design, Tower block, Sky, Building, Plant

Foto: John Rodsted

Land lot, Natural landscape, Cloud, Sky, Plant, Cemetery, Headstone, Tree, Grave, Grass

Bildetext

Foto: Johannes Müller

Gi håp i ei gryte, Vipps til 2309

Betalingen skjer på vegne av Norsk Folkehjelp

Kjøpsvilkår

Hjelp Norsk Folkehjelp med å rydde etter krig

Gi et valgfritt beløp her:

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Norsk Folkehjelp

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)