Brettspillene som gjør julen komplett
Enten du leter etter den ultimate gaven, eller har planer om noen runder med brettspill i juleferien: Her er spillene som passer - både for vennegjengen og for familien.
– Vi ser at det generelle salget av brettspill har fått et oppsving. Det har jo lenge vært hard konkurranse mot iPad, tv og dataspill, men nå er det tydelig at folk virkelig har fått øynene opp for brettspillene på ny, sier Karina Rohde, butikksjef hos Norli i Universitetsgata i Oslo
Hun forteller at det selges enormt mye brettspill i disse dager, og at det er tydelig at folk forbinder jul og familietid med brettspill.
– Vi har også prismatch på spill frem til jul. Det betyr at hvis en kunde finner et spill til lavere pris i andre butikker, slår vi av prisforskjellen, legger hun til.
Sammen med Norli har vi samlet årets beste nyheter og klassikere, slik at du lettere kan finne frem til din favoritt.
Humor og strategi
Venninnene Natalie Grøndahl Tangen (19) og Thea Kjerstin Tokerud (18) bekrefter butikksjefens synspunkter.
– I julen er jeg ofte ekstra sosial med familien eller vennegjengen, og brettspill er jo en perfekt aktivitet, sier Natalie.
– Ja, og jeg ler aldri så mye som når jeg spiller spill, istemmer venninnen Thea. Hun forteller at hun er veldig glad i å spille brettspill med familien når de samles på hytta.
De trekker begge frem både strategi og humor som viktige ingredienser for en vellykket spillkveld.
– Flere burde være flinkere til å spille i hverdagen også, synes Natalie, som har mange hyggelige brettspill-minner fra barndommen.
Partyspillene som slår an
– Nytt i år er at spillet kommer i barneversjon – med «munnåpnere» i mindre format. Her kan man vente seg mye moro når barna spiller mot de voksne, forteller butikksjef Rohde.
Er du ikke i humør til å rydde bordet og dra frem brettspill og brikker? «Stor i kjeften» er midt i blinken for deg som har lyst på en god latter, uten for mange forberedelser. Spillet består av «munnåpner«, timeglass og kort med enkle setninger.
Her gjelder det å gjøre seg forstått av partneren - mens du har en diger plastdings i munnen, som gjør det nærmest umulig å uttale bokstaver som B, M og U.
Barn mot voksne: Kjøp den nye versjonen her
– «Stor i kjeften» er nok det spillet vi har ledd aller mest av i dag, sier Henrik Karlstad (28) og Filip Agnihotri (27), som nettopp har gjenvunnet pusten etter en serie med latterkramper i spillet mot jentene.
– Det blir nok veldig god stemning om man drar frem dette på hyttetur eller vors. Et perfekt partyspill, legger Filip til.
Tips: Pass på at du har renset tennene for matrester.
Her skal du sette sammen setninger med kortene du får utdelt på en hånd. Deltakerne rullerer så på å være dommer, og poengene deles ut til den som har den morsomste og mest politisk ukorrekte avslutningen på setningen dommeren har lest opp. Her gjelder det å ta sjanser, og ikke la seg fornærme!
– Dette spillet er sinnsykt morsomt - og ganske drøyt. Perfekt for vennegjengen! Men det er virkelig ikke alle man kan spille det med. Jeg tror i hvert fall jeg ville vært forsiktig med å dra det frem sammen med familien, ler Thea.
– «Politisk ukorrekt» har vært det desidert mestselgende spillet de siste to årene. Dette er et spill som utfordrer tabuer – og spillet er til tider langt over grensen for det sømmelige, sier butikksjefen.
Les også: Her finner du mer informasjon om spillet
Hun støtter jentene i at det kan være lurt å utelate «Politisk ukorrekt» hvis du planlegger spillkveld med familien.
– Unn deg en god latter sammen med venner. Skal du derimot spille med familien, er det mulig du bør velge et annet spill. Det kommer i hvert fall an på familien, smiler hun.
Tips: Aldersgrensen er 18 år - og spillet passer supert på vorspiel. Dropp å spille dette med svigers og bestemor.
Nyheter
– Med en oppblåsbar «dude» i naturlig størrelse, og 110 kort som forteller deg hva du skal mime, er «Who’s the dude» dømt til å bli en suksess. Trekk et kort og begynn skuespillet - med dukken som medspiller, forklarer butikksjefen hos Norli.
Både den som mimer og de som gjetter har muligheten til å sanke poeng.
Du har 45 sekunder på deg til å forklare hvem, hva eller hvor «The dude» er.
– Dette spillet var skikkelig kult, og passer både blant venner og for familier, sier jentene i kor.
Les også: Her kan du kjøpe nyheten
Begge er enige om at «Who´s the dude» nok vil bli en vinner under årets juletre.
Tips: Pass på at du ikke blåser opp «The dude» for mye. Han må kunne bøyes og tøyes for å kunne være med på moroa.
Ticket To Ride - First Journey
– «Ticket To Ride» er et uhyre populært spill man kan spille igjen og igjen – uten å gå lei! Det er heller ikke dumt at barna lærer seg byer, hovedsteder og landemerker underveis i spillet, sier butikksjefen.
En helt ny versjon av det velkjente og populære geografispillet er nå på plass i butikkhyllene. Her får deltakerne utdelt kort med oppdrag, hvor de må bygge toglinjer fra by til by. Juniorversjonen er en forenklet variant som er tilpasset barn helt ned i seksårsalderen.
Les også: Her kan du bestille det populære brettspillet
— Det er beregnet at det tar 15–30 minutter å komme seg igjennom spillet, noe som gjør at de minste slipper å kjede seg ved spillbrettet. Rutene er kortere og oppdragene enklere å forstå, sier Rohde hos Norli.
Tips: Dette er et morsomt familiespill som fenger både små og store.
Dette ble kåret til årets spill i 2017, og er et enkelt strategispill som er like morsomt med både to, tre og fire spillere. Som navnet på spillet tilsier: «Kingdomino» er inspirert av velkjente «Domino», som mange voksne nok er godt kjent med fra barndommen.
– Det tar en knapp halvtime å spille, og bare noen minutter å sette seg inn i reglene på forhånd. Spillerne skal bygge seg et land på fem ganger fem ruter ved hjelp av dominobrikker med ulike typer landskap, forklarer butikksjefen.
Tips: Passer for alle, og selv barn ned i åtteårsalderen vil ha stor glede av dette.
Les også: Finn ut mer om dette spillet ved å klikke her
Spill for hele familien
– Dette er hviskeleken på papir. Prinsippet er enkelt og det kreves minimalt med forberedelser, sier Rohde.
Trekk en oppgave, skriv ned ordet og tegn. Send deretter blokken videre til neste spiller, som så må forsøke å tegne det han/hun tror er rett svar. Hvor lenge gjettes riktig ord?
– «Ryktet går» er, sammen med «Politisk ukorrekt», det spillet Norli har solgt mest av de siste årene, legger butikksjefen til.
Spillet passer for mellom fire og åtte spillere og anbefales for barn over åtte år.
Les også: Her har du muligheten til å sikre deg spillet til tilbudspris
Tips: For en enda morsommere opplevelse; kjøp en pakke med whiteboard-tusjer i ulike farger.
Et populært tempospill for barn helt ned i fireårsalderen. Her spiller alle mot alle. Trekk en brikke med bilde, og finn igjen motivene fortest mulig blant 300 bilder på spillbrettet.
– Barna vil sannsynligvis kjenne igjen prinsippet fra «Lotto», men dette spillet har en morsom vri som gjør at det kan spilles igjen og igjen, uten at det blir kjedelig, sier butikksjefen.
Tips: «Villkatten» finnes også i varianter med færre eller flere bilder.
Les også: Hvilken versjon passer for deg og din familie?
– Har du lyst til å prøve et veldig bra, norsk spill for hele familien, så velger du dette, sier Rohde.
Spillebrettet er utformet som et Norgeskart, og du reiser rundt og løser ulike oppdrag.
– Det er som en krysning mellom «Monopol» og «Den forsvunne diamant». Her kombineres taktikk med flaks. I hvilken retning bør du dra, når er det lurt å kjøpe gullbilletter og hvilke oppdrag bør du satse på?
Les også: Er dette spillet noe for deg?
«Førstemann til mølla» er beregnet på to til fem spillere fra tolv år, men passer nok også for noe yngre barn.
Tips: Her er det en fordel å forstå seg på strategi.