Påskens lammekjøtt skal være mildt og saftig på smak, og er en sikker vinner når du skal kose deg litt ekstra. Her er oppskriftene og rådene som gir deg det perfekte festmåltidet.




Produsert av VG Partnerstudio

På samme måte som vi gjerne holder oss til pinnekjøtt og ribbe på julaften, er det tradisjon å servere lam i påsken.

Kokken Eli Johanne Sørland og pølsemesteren Stig Muri fra Nordfjord vet hvordan lammet skal lages, og viser deg hvor enkelt det er å smekke sammen en herlig middag som bokstavelig talt lager seg selv.

Se video lenger ned i saken.

Norsk lam i verdensklasse

— Lammet fra Nordfjord beiter blant dype frodige daler og høye fjell helt inn til armene av Jostedalsbreen, forteller pølsemakeren Stig Muri.

Lammestek er et måltid som imponerer, og det krever slettes ikke mye kokkekunnskaper eller kjøkkenutstyr.

– I Nordfjord bruker vi ferske råvarer og dette bidrar til en fantastisk kvalitet og smak i kombinasjon av godt håndverk.

Du finner Nordfjord sine produkter hos din nærmeste REMA1000-butikk.

GIR RÅD: Stig Muri har jobbet som pølsemester hos Nordfjord i mange år. Han er ekspert når det kommer til kjøtt. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Perfekt hyttemat

Ettersom lammestek ikke krever mye arbeid på kjøkkenet, er dette ypperlig mat å ha med seg på påskefjellet.

Det eneste du faktisk trenger er en stekepanne, ildfast form og steketermometer, forteller Stig.

— Det er i tillegg lurt å handle inn alt noen dager før avreise. Da slipper du lange køer og sure miner, ler kokken Eli Johanne Sørland.

Eli forteller at hemmeligheten ligger i tilbehøret.


Slik går du frem:

1. Brun kjøttet i stekepannen og sørg for å krydre steken før den settes i ovnen.

2. Lammesteken skal ha en kjernetemperatur på rundt 65 grader. Stikk steketermometeren i den tykkeste delen av lammet og sørg for at du ikke treffer benet. En lammestek på to kilo vil trenge om lag to timer i ovnen.

3. Det er viktig at kjøttet får hvile før du skjærer i det, slik at de gode smakene ikke forsvinner.

Se hvordan Eli og Stig fra Nordfjord går frem når de tilbereder det perfekte påskelammet:

Dobbelklikk for VGTV

4. Mens kjøttet hviler, kan du forberede tilbehøret som skal settes inn i ovnen helt på slutten av steketiden.

5. Rotgrønnsaker og poteter er perfekt tilbehør til lammesteken. Skjær gulrot, sellerirot og løk i passe store biter, og plasser de i en ildfast form. Smak til med olivenolje, salt, pepper og rosmarin. Det samme gjør du med amandinepotetene.

6. Del et par sitroner i to. Press juicen over grønnsakene, og legg sitronbåtene i den ildfaste formen.


Saftig og mørkt lam hører påskemiddagen til. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Tilbehør som imponerer

Når du lager påskelammet, er det også viktig med godt tilbehør. Eli trekker blant annet frem den smakfulle eplesalaten. Denne passer også ypperlig sammen med andre grill- og kjøttretter.

– Oppskriften er basert på den tradisjonelle Waldorfsalaten, men jeg har forenklet oppskriften og tatt i bruk ingredienser som de fleste allerede har i kjøleskapet, forteller Eli Johanne.


Eplesalat

Dette trenger du:
Fem epler
Kremfløte
Crème fraîche
Vaniljesukker
Sukker

Slik gjør du:
Skrell og del eplene i biter.
Pisk kremfløten stiv og bland inn like deler creme fraiche og krem.
Smak til med vaniljesukker og sukker.
Bland inn eplebitene og rør alle ingrediensene sammen.

FESTMÅLTID: Eli og Stig fra Nordfjord serverer lammemiddagen gjerne på en rustikk måte – som her på skjærefjøl. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Ingenting slår norsk spekemat

Ønsker du å servere en forrett eller noe å tygge på som ikke koster deg mye tid på kjøkkenet, kan en speketallerken være det perfekte valget.

Server gjerne spekematen på den tradisjonelle måten – med rømme og eggerøre ved siden av. Eli danderer sin speketallerken med eplesalat og ruller pæreskinken fra Nordfjord i tortillalefser sammen med smøreost og ruccolasalat.

— Fenalår, mørpølse og Strynskinken legges bare på fatet, slik at alle kan forsyne seg slik de vil.

Dette er ordentlig snaddermat.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)