Slik kan bordet pyntes til jul

Du trenger ikke elske rødt og nisser for å få det fint til jul. Her er tipsene du trenger for å lage det stiligste julebordet - i en ren naturlig nordisk stil eller med tradisjonell julepynt.

Julemusikken som spilles over høyttalerne fyller stua med julestemning og glede. Lukta fra klementinene på kjøkkenbordet oser ut i hjemmet. Det er snart jul og tid for selskap.

– Uansett hvordan du velger å pynte til jul, kan du skape dynamikk på bordet ved å velge ulik høyde og ulike former på lysene og pynten du bruker, sier grafiker og stylist Lena Tjelmeland i Nille.

Bilde av fat som står på ei skjærefjøl, og det ligger et brettet kjøkkenhåndkle og granbar oppå tallerkenen. Det ligger bestikk ved siden av. En duk i grønn fløyelsstoff ligger under skjærefjøla. Det står glass ved siden av.

GRØNT TEMA: Om du er helt grønn på pynting, men ikke vil bruke rødt på julebordet, kan du la deg inspirere av denne stilen. Alt på bordet kan du få kjøpt hos Nille. Foto: VG Partnerstudio

GRØNT TEMA: Om du er helt grønn på pynting, men ikke vil bruke rødt på julebordet, kan du la deg inspirere av denne stilen. Alt på bordet kan du få kjøpt hos Nille. Foto: VG Partnerstudio

Inspirert av den norske skogen

Tre, kongler og kvister er en del av den norske og nordiske naturen, som vi gjerne drar innomhus i juletiden. Det er mange måter å bruke det på for å pynte til den koselige høytiden.

– Du kan la deg inspirere av både farger og teksturer fra naturen når du skal pynte bordet til jul, om du ønsker en nordisk stil, sier Tjelmeland.

ANNERLEDES PYNT: Det kan være lurt å tenke utenfor boksen når du skal pynte bordet. Kjøp for eksempel grønne og hvite juletre i keramikk for å pynte opp bordet sammen med telys. Foto: VG Partnerstudio

Teksturen i en skjærefjøl i tre under tallerkener kan gi en kontrast til det sorte bordet og den grønne fløyelsduken.

– En slik type duk kan både gi tekstur og bidra til å mykne opp stilen og uttrykket på bordet, forklarer Julia Romberg-Andersen, produktansvarlig i Nille.

Les også: Julebord - en gammel tradisjon

FARGEKOMBINASJON: Nille har variert pynt for borddekking, og stylistene anbefaler å pynte med ulike fasonger og fargekombinasjoner. Foto: VG Partnerstudio

FARGEKOMBINASJON: Nille har variert pynt for borddekking, og stylistene anbefaler å pynte med ulike fasonger og fargekombinasjoner. Foto: VG Partnerstudio

Sett pynten i grupper

Et godt tips for å skape dynamikk på bordet er å bruke forskjellige høyder og ulike former på lys og pynt.

– Samtidig bør du tenke komposisjon, og heller sette ting i gruppe i stedet for å spre det mye på bordet, sier stylisten.

Du kommer veldig langt med lys og noen innslag fra naturen, ifølge Romberg-Andersen og Tjelmeland.

NATURLIG INNSLAG: Legg gjerne litt granbar på tallerkenen for å få en ekstra gjennomført grønn stil inspirert av den nordiske naturen. Foto: VG Partnerstudio

Vær trygg i jula - klikk her for å sjekke lysvettreglene

– Det er fint med både telys og kubbelys. Skal du bruke telys bør du bruke dem i plastkopp fordi de lyser best, men du kan kun sette disse i glass, forklarer Lena Tjelmeland.

Telysholdere av metall leder nemlig varme, slik at plasten vil smelte. Derfor er det viktig å bruke telys som kommer i en metallkopp i slike beholdere.

Les mer om bruk av telys her

KOS: Å sette ulike lys på et lysfat kan gi en veldig koselig stemning. Sett også gjerne fram gløgg og julekaker på bordet, for å gi gjestene litt snacks før maten serveres. Foto: VG Partnerstudio

Rødt på rødt

Vil du ta bordpyntingen helt ut og gå for en skikkelig tradisjonell julestil, må du tenke rødt. Røde julekuler på et kunstig juletre, som du kan kjøpe i ulike høyder hos Nille, nisser og røde duker.

– Det er veldig fint å få nisser som pynt både på og rundt bordet. Da kan du få den ultimate julestemningen, sier Tjelmeland.

DUK SOM SPISEBRIKKE: Å bruke en rød brikke (duk) gir kontrast til trebordet. Bruk gjerne både serviett og et fint kjøkkehåndkle på tallerkenen som du setter fram for gjestene. Her ser du også at det er brukt et litt utradisjonelt rødt fat på bordet. Foto: VG Partnerstudio

Romberg-Andersen anbefaler å bruke ulike servietter i både rødt og med nissemønster for å skape en variasjon i bordpynten.

– Samtidig vil stakelys og kubbelys skape riktig stemning på bordet. Det er fint å dra inn både gull- og sølvfarger på lysfat og lysestaker, sier Tjelmeland.

Bilde av fire røde brikker som er pyntet med tallerken, bestikk, serviett og kjøkkenhåndkle som en serviett, og stakelys, telys, nisser og glass står også på bordet.

GRUPPERING: Her er bordet pyntet med mye rødt, som du kan få hos Nille. Stakelys, telys og nisser er plassert i grupper, som stylistene anbefaler å gjøre. Røde epler er også fint å sette på bordet for å pynte opp ekstra. Foto: VG Partnerstudio

GRUPPERING: Her er bordet pyntet med mye rødt, som du kan få hos Nille. Stakelys, telys og nisser er plassert i grupper, som stylistene anbefaler å gjøre. Røde epler er også fint å sette på bordet for å pynte opp ekstra. Foto: VG PartnerstudioØnsk gjestene velkommen

Uansett hvilken stil du velger å gå for når du pynter til jul, anbefaler stylistene å gjøre det lille ekstra for gjestene som kommer på julebord eller i juleselskap.

– Du kan gjerne pakke inn små gaver med for eksempel sjokolade og legge på bordet. Det pynter opp bordet samtidig som det er en hyggelig gest til gjestene, sier Tjelmeland og Romberg-Andersen.

Som bordkort kan du bruke pakkelapper, og henge disse nederst på glassene.

JULEPUTER: Det kan være hyggelig å også pynte sofaen ved siden av bordet. På Nille finner du disse flotte juleputene og deilige pledd. Foto: VG Partnerstudio

– Bruk av ulike typer glass, både høye og lave, med slipninger i glasset, er veldig dekorativt å bruke på bordet, sier Tjelmeland.

Som et alternativ til servietter kan du kjøpe et kjøkkenhåndkle med julemønster som du bretter fint og legger på tallerkenene.

BLANDING: Det er fint å bruke ulikt mønster på det røde du bruker til å pynte bordet med, for eksempel forskjellige mønstre på både serviett og kjøkkenhåndkle som også kan brukes som en serviett på julebordet. Foto: VG Partnerstudio

– Vil du skape den rette stemningen også rundt bordet, bør du gå til innkjøp av puter og pledd for å legge i sofaen eller stoler rundt. Samtidig kan det være lurt å sette både lys og annen pynt på stuebordet, tipser stylistene.

Riktig god jul!

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør