Annonsørinnhold

Har du smakt denne kaviaren? Den kan gjøre det enklere for småbarnsforeldre å få i barna sine omega-3. Og vet dere hva – det funker! Vi lot ettåringen Amund teste.

Produsert av VG Partnerstudio

Allerede når barna skal introduseres for fast føde for første gang, får vi høre hvor viktig et variert kosthold er for utvikling og helse, og at vi må være påpasselige med at de får i seg riktige vitaminer og mineraler.

Norske helsemyndigheter anbefaler at både små og store får i seg nok grove kornprodukter, fisk, grønnsaker frukt og bær, og begrensede mengder bearbeidet og rødt kjøtt, salt og sukker.

En annen gjenganger er at barna må få i seg omega-3. Men hva er egentlig omega-3, og hvorfor trenger vi det?

– Omega-3 er en del av de flerumettede fettsyrene, og finnes i absolutt alle cellene i kroppen vår. Omega 3 er viktig for utviklingen av hjernen og synet hos foster og spedbarn, sier Helse- og ernæringssjef i Mills AS Marte Gjeitung Byfuglien.

Ernæringsfysiolog i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien. Foto: Mills

De beste kildene til omega-3 er ifølge Helsenorge.no tran og fet fisk, som makrell, laks, ørret eller sild. For å få barna til å spise nok av de sunne fettsyrene, bør du servere fisk til middag to til tre ganger i uken.

– Kroppen produserer ikke omega-3 selv, så du er helt avhengig av å få i deg nok gjennom mat eller kosttilskudd. Én prosent av det daglige energiinntaket bør bestå av omega-3.

Dette tilsvarer mellom 300 og 450 gram fisk i uken, eller to brødskiver med Polarkaviar om dagen.

FAVORITT: Alma Kristiansen (4) og Kanutte Helland (5) i 100meterskogen barnehage på Grefsen i Oslo sier ikke nei takk til knekkebrød med Polarkaviar. Foto: VG PartnerstudioFavoritt i barnehagen

Pedagogisk leder i Oslo-barnehagen 100meterskogen, Patrick Steen, forteller at de er opptatt av at barna skal spise variert, og få i seg nok energi til lek og aktivitet gjennom hele dagen.

Slik lages «nasjonalpålegget»: Hemmeligheten ligger i røyken

– Vi serverer brødmat og knekkebrød én eller to ganger om dagen, og kaviar er et fast innslag til alle måltider. Det er svært praktisk med et pålegg som sitter fast på brødskiven når barna skal lære seg å spise selv, sier han.

Steen synes også det er fint at det er kommet en kaviar som er mild på smak.


closeup photo of rocky mountain under blue and white sky
closeup photo of rocky mountain under blue and white sky
closeup photo of rocky mountain under blue and white sky
closeup photo of rocky mountain under blue and white sky

Se hvordan det gikk da Amund (1) fikk smake på Polarkaviar for første gang:

Dobbelklikk for VGTV

Et godt alternativ

Polarkaviar, består ikke bare av rogn, men er også tilsatt norsk torskeleverolje, som inneholder omega-3. Ifølge en test, gjennomført av Klikk.no, går Polarkaviar til topps i testen på grunn av næringsinnholdet.

– Ikke alle barn er like begeistret for tran eller fisk, og da er det fint at det finnes alternativer. Polarkaviar er mildere og rundere i smaken enn den originale kaviaren, og er lettere å like for barna, sier Gjeitung Byfuglien.

Visste du detteSå mye må du spise av ulike matvarer for å få i deg nok omega 3

Mange barn rynker på nesen når de skal smake noe nytt, til foreldrenes store fortvilelse. Men jo flere ganger du prøver, jo større sjanse er det for at de vil like råvaren til slutt.

Om barna ikke er begeistret for ren fisk, er det et godt alternativ å smøre Polarkaviar på brødskiven, ifølge Gjeitung Byfuglien.

– Vi beregner at det går 18 gram kaviar på en brødskive. To skiver dekker enkelt dagsbehovet for omega-3.

Fakta

Fem ting du kanskje ikke visste om kaviar

🎩 Vi har spist kaviar siden 1800-tallet. 👩🏼‍🌾 Lanseringen av Mills kaviar i 1952 ble sett på som ambisiøs. Mange trodde vi hadde fått nok av rogn som råvare. 🌊 Rognen i Mills kaviar kommer fra havet utenfor Finnmark, Troms og Nordland. 🇳🇴 I mange land er kaviar en delikatesse, men her i Norge nyter vi den hver dag. 🍣 I Bangkok får du Mills kaviar som topping på sushi.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
VG Partnerstudio
©2019 VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
closeup photo of rocky mountain under blue and white sky