Slik lykkes du med rosene

Med disse enkle grepene kan du øke holdbarheten på den romantiske rosebuketten betraktelig.

Det nærmer seg «Valentines day» og høysesongen for kjærlighetserklæringer. Mange håper på romantiske gester og overraskelser fra den de er glad i - og med blomster kan du være skråsikker på at du gleder din kjære.

– Roser kan ikke bli feil. De passer til alle anledninger og spesielt til dager som valentinsdagen. De blir av mange kalt for kjærlighetens blomst – det er nemlig få andre blomster som vekker mer følelser enn roser, sier Sunniva Aasgaard, butikksjef hos Mester Grønn, Ski.

Kan du rosespråket? Dette betyr ulikt antall og farger.

Unngå bakteriebombe

– Alle avskårne blomster du kjøper hos Mester Grønn har fem dagers garanti. Vi lover at blomstene skal holde seg friske og fine i minst fem dager, så fremt du behandler dem riktig, forteller butikksjefen.

Visste du dette? Derfor bør roser stå i kaldt vann.

Enten du er av typen som kjøper friske blomster med hjem hver uke, eller om du synes avskårne blomster hører større og mer sjeldne anledninger, som «Valentines day», til – butikksjefen hos Mester Grønn deler triksene som får blomsterbuketten til å holde lengst mulig.

– Det aller første du må tenke på er at rosene skal plasseres i en ren vase. Bakterier er blomstens verste fiende, og kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.

Sunniva Aasgaard, butikksjef. Mester Grønn.

Sørg for å fylle vasen med friskt, kaldt vann, slik at du enkelt kan plassere en og en blomst rett i vannet etter hvert som du snitter, tipser hun.

– Om snittflaten rekker å tørke, vil blomstene ha vanskeligere for å trekke til seg nok vann, legger Aasgaard til.

I kalde februar er det også viktig at rosebuketten pakkes skikkelig inn. Kuldegrader en nemlig drepen for den populære kjærlighetsblomsten.

Finn inspirasjon: Overrask kjæresten med romantiske gaver

– Vi er påpasselige med å pakke inn blomstene på en skikkelig måte, slik at de skal tåle å fraktes – også i kaldt vintervær, sier Aasgaard.

Gi blomstene kaldt vann

Tidligere trodde man at rosene trivdes best i lunkent vann, men det viser seg seg at holdbarhetsmiddelet du nå får sammen med rosene er mer effektivt i kaldt vann.

– Mange tror lunkent vann får blomstene til å springe ut, men høy temperatur på vannet gjør at bakteriene i vannet utvikler seg raskere. Hos Mester Grønn får du alltid med holdbarhetsmiddel tilpasset blomsten du kjøper, slik at buketten holder lengst mulig.

– Vi anbefaler at du bruker så kaldt vann du kan få fra springen på avskårne blomster, legger hun til.

Se utvalget av romantiske overraskelser

Snitt blomstene skrått

Er du en av dem som bruker kjøkkensaksen eller brødkniven på rosestilkene? Det må du slutte med. Snittet skal nemlig være så rent som mulig, forklarer butikksjefen hos Mester Grønn.

– Det er uhyre viktig å snitte med riktig redskap. Aller helst en snittekniv. Ikke bruk saks, da denne kan knuse stilken og redusere blomstens evne til å suge opp vann. En skitten kniv kan også være døden for de nydelige rosene dine, da bakteriene fra denne raskt sprer seg.

SKRÅSNITT: Om du ønsker at rosene dine skal leve lengst mulig, er det veldig viktig å snitte dem skrått.

SKRÅSNITT: Om du ønsker at rosene dine skal leve lengst mulig, er det veldig viktig å snitte dem skrått.

Mange av Mester Grønns roser er Fairtrade. Les mer om ordningen her.

– Så fort blomsten er ferdig snittet skal den settes i vann umiddelbart, tipser Aasgaard.

Hovedregelen er, ifølge ekspertene, at løkblomster som tulipaner og ranunkler kan kuttes tvers over, mens roser og andre snittblomster må kuttes skrått. Grunnen til denne forskjellen er at løkblomster har stilker som enkelt suger opp vann, mens roser har vanskeligere for å suge opp vann og dermed trenger større snittflate.

EKSPERT: Sunniva Aasgaard er ekspert på stell av roser, og pynter mer enn gjerne opp hjemmet med friske blomster.

EKSPERT: Sunniva Aasgaard er ekspert på stell av roser, og pynter mer enn gjerne opp hjemmet med friske blomster.

– Se for deg stilken som blomstens sugerør. Rosen har mange små og tynne «sugerør» og trenger dermed å tilgjengeliggjøre flest mulig av disse for å få nok vann.

Sunniva Aasgaard, butikksjef, Mester Grønn.

– Sørg også for å skjære vekk blader og torner på den delen av stilken som skal i vann. Bakterier har lett for å dannes i vannet dersom disse ikke fjernes.

Trykk på blomsten under og spre glede på Facebook.

Vær obs på fruktfatet

Det er også en viktig ting du må unngå å utsette buketten din for – vasen med friske blomster må aldri settes ved siden av fruktfatet.

– Epler og pærer er frukter som skiller ut mye etylengass under modning. Denne gassen er en fiende for snittblomser, da den kan fremskynde aldringen av rosene.

Sunniva Aasgaard

For at du skal få mest mulig glede av rosene anbefaler butikksjefen at du setter dem lyst.

– Og husk at hvis en av blomstene begynner å visne, så må du fjerne den, slik at bakteriene fra denne ikke sprer seg til de andre blomstene, sier Aasgaard.

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Mester Grønn. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør