UJEVNT TERRENG: Med elsykkel kan du komme deg fram i ujevnt og bratt terreng uten problemer.

UJEVNT TERRENG: Med elsykkel kan du komme deg fram i ujevnt og bratt terreng uten problemer. Foto: MERIDA

Slik får du maks treningseffekt med elsykkel

Med elsykkel kommer du lengre, høyere og fortere fram, ifølge personlig trener Eivind Godli. Både utrente og godt trente syklister kan ha stor nytte av sykkel med motor.

Produsert av VG Partnerstudio

– Det er en god måte å styre intensiteten på for dem som er godt trent, sier Eivind Godli. Han er personlig trener med spesialkompetanse innen blant annet sykling, og forteller at mange presser seg for hardt når de sykler langturer.

– Elsykkel gjør derfor at du holder ut lengre, fordi du får litt hjelp i motbakker som gjør at du holder pulsen nede, sier han.

Du trenger imidlertid ikke å være veltrent for å bruke elsykkel.

– Elsyklene vi selger passer for alle, uansett om du er godt trent eller ikke, sier Tony Jensen, produktsjef i Merida.

Her kan du lese mer om elsyklene fra Merida

ANBEFALES: Personlig trener Eivind Godli mener elsykkel er bra for både både nybegynnere og dem trener på sykkel. Foto: Driv Trening

Sykkel er skånsom trening

Godli mener sykkel en fin måte å komme seg ut på.

– Det blir enklere å velge sykkel til og fra jobb eller på en treningstur, fordi du får litt drahjelp. Elsykkel er genialt i Norge, hvor vi har så kupert terreng med mye opp og ned, sier han.

Han legger også til at overvektige kan ha et godt treningsutbytte med denne typen sykkel.

– Løping kan lettere gi deg belastningsskader, mens sykling er mer skånsom trening, forklarer Godli.

NYT NATUREN: Det kan være smart å velge elsykkel i kupert terreng, for å holde ut lenger slik at du kan nyte mer av naturen. Foto: MERIDA

Ny opplevelse

Samtidig kan du oppleve naturen på en annen måte, fordi du får sett mer når du har energi til å sykle lengre turer enn du ville gjort på en vanlig sykkel.

– Jeg synes det er kult at du kan sykle gjennom hele Nordmarka og på fjellet, og at du kan ha med stor oppakning til for eksempel overnattingsturer utendørs, sier han.

Til en slik sykkeltur kan Merida eNINETY-Nine Steps XT Edition EQ være et veldig godt alternativ.

– Det er den ultimate touring-elsykkelen. Den har skjermer, støtte, bagasjebrett, lys og er en fulldempet sykkel. Den har et stort bruksområde, men særlig på lange turer i marka på grusdekke er den helt optimal, sier Jensen.

– El-systemet er totalt integrert og består av en 3,2 kg lett krankmotor og et stort batteri på hele 500Wh (36v 13,9Ah), påpeker han.

Slipper å slite

Liker du bratt terreng når du sykler i marka, kan årets toppmodell fra Merida, Merida eONE-SiXTy Steps 900E, være noe for deg. Det er en grov sykkel, med lang dempervandring, stort batteri og elektronisk giring.

– Den har vunnet tester internasjonalt, og vi er veldig stolte over denne modellen, sier produktsjef Tony Jensen.

eONE-SiXTy Steps 900E er en fulldempet endurosykkel som gir deg flere høydemeter på én dag enn du bare kunne drømme om tidligere. Den har heftige utfor-egenskaper, utstyr fra øverste hylle, masse kraft og kanskje det beste elsykkel-systemet på markedet, ifølge Jensen.

– Du kan sykle til toppen av en bratt bakke uten at du trenger å slite deg helt ut, sier produktsjefen.

Motbakker blir som nedoverbakker

Elsykkel er med andre ord genialt om du vil få mer ut av sykkelturen, for eksempel kan du mestre sykling i vanskelige områder.

– Med elsykkel kan du sykle på sti og komme over hindringer du ellers ikke ville greid i et kupert terreng, sier personlig trener Eivind Godli.

Jensen i Merida er enig.

– Stisykling i bratt terreng er gjerne blodslit, men med en elsykkel så er alle motbakker og flater nedoverbakker, sier han.

Merida eONE-Twenty Steps 500 kan være et veldig godt valg til stisykling. Den har et allsidig bruksområde, men i motsetning til eONE-SiXTy Steps 900E, passer denne elsykkelen et litt mindre grovt terreng.

– Denne er for deg som ønsker fulldempet stisykkel med overlegen fremkommelighet, sier Jensen.

Elsykkel til restitusjon

Det kan imidlertid være lurt å ikke la motoren drive deg for mye framover om du vil ha en best mulig treningsøkt.

– Jeg anbefaler å bruke muskelkraften for å komme deg framover, spesielt på flatene, sier Eivind Godli.

Slik kan du også få maks treningsutbytte med elsykkel, fordi du bruker muskelkraften der det er litt lettere å sykle mens du får drahjelp i bakkene og klarer å sykle lengre turer.

– Om du skal delta i sykkelritt bør du trene mest på konkurransesykkelen for at treningen skal bli mest mulig spesifikk, sier han.

Men uansett hva du trener til, er restitusjon viktig. Noen velger derfor vanlig sykkel til trening og elsykkel til rolige restitusjonsøkter.

ALLSIDIG: Elsykkel er bra til både trening i skog og mark, til en rolig restitusjonstur langs landeveien eller som transportmiddel til og fra jobb. Foto: MERIDA

Raskere enn rushtrafikken

Rolige økter kan du også få om du velger elsykkel som transportmiddel på vei til jobb.

– Det er mer miljøvennlig å sykle, og du kan komme raskere fram enn med bil i rushtiden. Samtidig får du frisk luft. Fordelen med elsykkel er at du kan sykle i vanlige klær, og du trenger ikke å ta i så mye at du blir særlig svett, sier Godli.

Tony Jensen i Merida anbefaler Merida eBIG Steps Tour 9.300 til å sykle til og fra jobb.

– Denne er for deg som ønsker en meget allsidig sykkel til et stort bruksområde. Elsystemet er totalt integrert (Shimano Steps 6000) og består av en 3,2 kg lett krankmotor og et stort batteri på hele 500Wh (36v 13,9Ah), forteller han.

Han legger til at denne modellen er best å bruke på vanlig vei og grusvei, for den har ikke demper bak.

– Elsykkel er det perfekte transportmidlet, og kan være et godt alternativ til bil nummer to. Du kan bruke piggdekk på vinteren, så du kan sykle til og fra jobb hele året rundt, sier Jensen.

Her kan du bestille elsykkel fra Merida tracker