Seks typer sopp – slik bruker du dem

Produsert av Schibsted Partnerstudio for MENY

Det er høst, og sopp er på topp! Men om du tyr til den vante sjampinjongen hver gang, går du glipp av mye gull. Hos MENY får du mange typer sopp, og her får du vite hva du kan bruke dem til.

Det finnes titusenvis av sopparter i verden, men bare en liten andel av dem er gode å spise. Her i Norge er det rundt 100 arter matsopp. Sesongen varer fra august til oktober, litt avhengig av været. 

Det aller viktigste er at du aldri spiser soppen hvis du er det minste usikker på om den er spiselig. Bruk en soppbok eller ta med fangsten til nærmeste soppkontroll for å være på den sikre siden. Helt sikker er du så klart om du kjøper soppen hos MENY – alle sortene vi beskriver i denne guiden, får du i butikken året rundt. 

Her får du inspirasjon til høstens herlige soppmåltider!

taco-tips!


Hva med å prøve sopp i taco? Stek den i panna med litt tacokrydder og bruk den som erstatning for kjøtt i lefser eller skjell. Det er skikkelig smaskens!

aromasopp frilagt.png
sjampinjong frilagt.png

Sjampinjong – den trygge hverdagshelten

Hvit sjampinjong er Norges mest solgte og spiste sopp. Den har en mild og fin smak, noe som gjør den lett å spise også for kresne barn. Siden smaken er såpass nøytral, passer den også i svært mange retter. 

Bruk den til: Veldig god på pizza, og som tilbehør til både kjøtt og fisk. Nydelig i sauser og supper, eller hva med å lage en sopp-pai? Sjampinjongen passer også supert på grillen.

Aromasopp – tar smaken et skritt videre

Er du fan av sjampinjong? Da er det bare å avansere videre til aromasoppen, som rett og slett har mer av den samme, gode smaken. Aromasoppen er faktisk en ungsopp: Når hatten er ferdig utvokst, skifter soppen navn til portobellosopp! 

Bruk den til: Den er like allsidig som sjampinjongen, så her er det bare å slå seg løs på kjøkkenet! Bruk aromasoppen i gryter og som tilbehør til kjøtt. Den smaker også fabelaktig som en enkel stuing: Stek soppen med smør, salt og pepper før du lar den surre på svak varme med litt rømme eller créme frâiche. Smak til med frisk timian

Kremet soppstuing

Soppstuing er det perfekte tilbehøret til en god biff.
Om du lager den med fløte og friske urter, trenger du ikke engang å lage saus ved siden av.

Portobellosopp – stor på fasong og smak

Portobellosoppen er voksen på alle måter. Ikke bare er den en ferdig utvokst aromasopp, men den smaker også godt og mye. Ettersmaken er kraftig og nøtteaktig. De brune områdene under hatten kan farge av, så den passer best til steking. 

Bruk den til: I stuinger og sauser er denne soppen en innertier, hvor den kraftige smaken setter et eget preg på retten. Portobellosoppen passer også godt i terter og terriner. Et ekstra godt tips er å marinere den etter at du først har helstekt den. Nydelig som tilbehør! 

Kantarell – skogens gullkrydder

Denne soppen kalles ofte «skogens gull», og har mange fans blant både kokker, soppelskere og matglade generelt. Kantarellen utmerker seg ikke bare med et vakkert utseende – den flørter også vilt med smaksløkene dine. Smaken er sterk, karakteristisk og krydderaktig.

Bruk den til: Kantarellen er i godt selskap med vilt. Den kan brukes i sausen for ekstra smak, eller som tilbehør. Du trenger egentlig ikke å gjøre noe mer enn å surre den i smør. Den sterke smaken gjør at den også er perfekt i supper. Et spennende tips er smørstekte kantareller i pannekaker – det er kjempegodt! 

portobellosopp frilagt.png
kantarell frilagt.png

slik renser du sopp

Sopp bør ikke skylles, med mindre den er veldig skitten. Skjær bort stygge partier med en liten, skarp kniv, før du børster vekk jord med en bakepensel eller soppbørste med kort, stiv bust. Kutt deretter soppen i biter for å sjekke om det er markspiste partier innvendig.

Soppsalat med posjert egg

Bland ulike typer stekt sopp i en nydelig salat! Her har vi brukt kantarell, aromasopp og sjampinjong.

Some of my favorite food photos are of the ingredients the way they come to you. Raw. Unwashed. Touched only by nature and a farmer or two. I love the pure and unadorned beauty of these mushrooms.
All sopp har kort holdbarhet, og bør brukes kort tid etter innkjøp. Oppbevar soppen mørkt og kjølig i en papirpose, aldri i plastpose eller lufttett boks.


Helstekt indrefilet
med sopp

Her kan du bruke aromasopp eller sjampinjong – eller en blanding av begge! Den kremede soppen er smaksatt med estragon og blir et perfekt følge til helstekt kjøtt.

Østerssopp – knaser etter steking

Østerssoppen er en delikat sopp. Den er flott å se på, med myke former og eggehvit farge, og så knaser den lett etter steking. Stekingen bidrar til å gjøre soppen fastere, samt at den lokker fram smaken, som er både mild og fyldig.

Bruk den til: Server den gjerne som tilbehør til en kjøttmiddag. Prøv for eksempel å steke den med hvitløk, smør og spinat for en nydelig siderett. Ellers er østerssoppen også perfekt i asiatiske retter og i pasta. Østerssoppen kan også stues og brukes i sauser og supper.

Shiitake – med masse umami

Nei, dette er ikke en aromasopp, selv om den ser sånn ut. De to soppartene er ganske like, men shiitake er en anelse mer porøs og litt tørrere. Soppen er en viktig ingrediens i det japanske kjøkkenet. Den har en fyldig smak med en god aroma, og en spesielt lang ettersmak.

Bruk den til: Shiitake har mest umamismak av alle soppene i denne guiden. Derfor er den perfekt å bruke når du skal koke kraft. Du kan også tørke den (eller kjøpe ferdig tørket shiitake) og knuse et par sopper oppi gryter, sauser eller supper for ekstra god smak. Den er også fin til wok og andre asiatiske retter.

sterssopp frilagt.png
shiitake frilagt.png

perfekt stekt sopp

Stek sopp i en tørr og middels varm stekepanne. La soppen være i fred til den begynner å avgi fuktighet. Rør litt av og til, og vent til soppen har sluttet å svette. Krydre med salt og pepper og stek videre med en klatt smør til soppen får en fin, gyllen farge.

Kremet pasta med
sopp og biff

Sopp og pasta er en nydelig og rask rett. Med stekte biffstrimler og timian til blir det et festmåltid!

Kremet soppsuppe

Ingredienser:

300 g kantareller

1 løk

2 ss smør

6 dl kyllingkraft

3 dl kremfløte

1 dl crème fraîche

1 ss maizenamel

2 ss kaldt vann

Topping

100 g kantareller

1 løk

4 ss hakkede friske urter

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)
vg-logo.jpg
Annonsørinnhold