Gjør terrassen vårklar

Lengter du etter lange dager med sol og varme på terrassen? Her får du tipsene til hvordan du gjør uteplassen klar for sesongen.

Nordmenn elsker terrasselivet. Ifølge tall fra E24, bruker vi i snitt 8000 kroner per husstand på å gjøre hagen og terrassen pen til sommeren.

Tallene overrasker ikke Sigurd Storeide hos Maxbo Ålesund og Astrid Granli på Maxbo Torsvedt på Hurum. De erfarer at nordmenn i større grad ønsker å ha det fint på terrassen – og også er villige til å bruke penger på uteområdet.

- Vi ser at flere og flere legger vekt på det visuelle uttrykket også på terrassen. Under mottoet «Klart du kan», synes jeg det er flott og spennende at mange ønsker sitt eget preg på terrassen.

Sigurd Storeide, hos Maxbo Ålesund

Det trenger hverken være spesielt tidkrevende eller dyrt å vedlikeholde terrassen, og gjør du en liten innsats før hver sesong har du en terrasse som holder seg pen i mange år, forteller Maxbo-ekspertene.

SISTE REST: Vinteren ryddes bort, og terrassen klargjøres for vår og sommer hos Gro Bengtson og Per Olav Borgås, på Skjærhalden på Hvaler. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Nyter livet på terrassen

Ekteparet Gro Bengtson og Per Olav Borgås på Skjærhalden på Hvaler elsker å benytte seg av uteplassen om våren og sommeren. De la derfor stor vekt på terrassen, da de bygde nytt hus for snart to år siden.

– Vi valgte trykkimpregnert terrassebord fra Maxbo. Foreløpig har vi ikke beiset bordene, men det skal vi gjøre etter hvert. Olje velger vi bort, da vi tidligere har erfart at det kan trekke ujevnt og gi skjolder. Rekkverket er i samme materialer som kledningen på huset. Vi er særdeles fornøyde med resultatet, sier Bengtson.

Slik behandler du trykkimpregnerte terrassegulv

– Vi ønsket oss en terrasse som skulle være en forlengelse av stuen. I tillegg ville vi ha plass til et drivhus, forteller Borgås.

Nå planlegger paret å sette inn en bakerovn. Men først skal vinteren ryddes bort, og terrassen gjøres klar for sol og sommer.

Her er de åtte terrassebordene du bør vite om

Vask alltid først

Impregnerte terrassebord tåler å stå ubehandlet, men holder seg penere om de rengjøres vår og høst – for å unngå at flekker eller smuss fester seg. Granli anbefaler at du starter med å vaske terrassen, når vårsolen titter frem og snøen smelter.

– Det er viktig å velge riktig vask. Hvis du skal beise terrassen, bør du velge terrasserens. Hvis du ikke skal beise, bør du velge vanlig husvask, sier hun.

For å gjøre jobben med å spre terrasserensen utover så enkelt som mulig, bør du ha en lavtrykksprøyte.

Bengtson og Borgås forteller at de skrubber terrassen med husvask hver vår, for å fjerne mose og smuss.

– Vi bor tett på naturen, og ser at det er viktig å rense godt for at terrassen skal holde seg pen, sier ekteparet.

Terrasserens 4l fra Harmoni

Fra: 129,- per stk

Terrassevasker T 450 T-racer

Fra: 1 049,- per stk

Harmoni husvask 4 liter

Fra: 189,- per stk

Terrasseskrubb med gjenger Jordan

Fra: 159,- per stk

Dropp høytrykksspyleren

Det beste er å bruke en vanlig terrasseskrubb, vaskekost og hageslange. Enkelte velger høytrykksspyler. Det kan bli for tøft for terrassebordene, forteller Storeide.

– Høytrykksspylere kan forårsake skader på treverket. Derfor anbefaler vi at du kun bruker kost og hageslangen for å fjerne skitt og eventuell sopp, sier Storeide.

Lysten til å ta i bruk uteplassen har allerede meldt seg hos mange vintertrøtte nordmenn, og i april begynner vi for alvor å forberede utesesongen. Heldigvis trenger du ikke å bruke opp de fine solskinnsdagene på å vaske. Faktisk synes Granli det er best å vaske når det er litt yr i luften.

– Hvis du vil beise eller olje terrassen din, bør du gjøre det i godværsperioder. Terrassen bør tørke godt før du beiser - også i etterkant. Velg en periode hvor det meldes tørt vær i tre til fire dager i strekk, for å være sikker på at regnskyll ikke ødelegger jobben du har gjort, sier hun.

Hvis du derimot får regn – og dermed skjolder – i beisen må du starte på nytt for å få det fint igjen.

Harmoni terrassebeis
kastanje 2,7l

Før: 269,- NÅ: 199,-per stk

Harmoni terrassebeis
soldekk 2,7l

Før: 269,- NÅ: 199,-per stk

Harmoni terrassebeis
færder 2.7l

Før: 269,- NÅ: 199,-per stk

Harmoni terrassebeis
tropisk tre 2,7l

Før: 269,- NÅ: 199,-per stk

Slik behandler du terrassebordene

Etter at vasken er gjort – og bordene tørket – kan du beise eller olje terrassebordene. Til denne jobben trenger du et rullesett som er beregnet for terrasse, og gjerne et forlengerskaft for å spare ryggen og få et jevnt og fint resultat.

Terrassebeis er spesialbeis til behandling av impregnert treverk i terrassegulv, men kan fint brukes på levegger og hagemøbler også. Før du kjøper beis bør du tenke gjennom hvilken farge du ønsker på terrassen din.

– De fleste velger beis, fordi det er enklest og gir et godt resultat. Olje har en tendens til å trekke ulikt ned i bordene, og skape ujevnheter. Beis bidrar også til at risikoen for at bordene flises blir mindre, sier Storeide.

Han anbefaler at du går over terrassen med sandpapir før du begynner å behandle den med beis eller olje, hvis du har terrassebord som fliser seg. For å gjøre jobben enklest mulig kan du benytte et slipebrett.

Kjekt å ha: Hvis du har busker, planter eller noe annet i nærheten av terrassen som er ømfintlig for kjemikalier, kan du dekke det til med malerfolie. Hendene beskytter du med engangshansker.

VÅRSTEMNING: Enkle detaljer som gir terrassen et løft. Foto: VG PARTNERSTUDIO

VÅRSTEMNING: Enkle detaljer som gir terrassen et løft. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Vedlikeholdsfrie terrassebord

Hvis du har sett deg lei på å måtte vedlikeholde terrassen hvert andre eller tredje år, og ønsker minst mulig jobb i årene som kommer, bør du vurdere å investere i terrassebord i varmebehandlet furu, Kebony eller kompositt. Disse er tilnærmet vedlikeholdsfrie, og gjør at du kan bruke våren på andre ting enn behandling av uteplassen.

– Vedlikeholdsfrie terrassebord koster noe mer enn vanlig impregnerte materialer. Enkelte ønsker å bruke litt mer penger, for å slippe vedlikehold. Hva nettopp du bør velge, er selvsagt opp til hvor mye vedlikehold du ønsker, sier Astrid Granli.

Ikke bruk de fine vårdagene på vedlikehold: Slik velger du riktige terrassebord

Huskeliste

* Start med en god vask – velg terrasserens hvis du skal beise og husvask hvis du ikke skal beise

* Slip ned terrassebordene med sandpapir hvis de fliser. Dette gjøres før du beiser eller oljer

* La terrassen tørke godt før du eventuelt beiser eller oljer

* Velg periode med finvær, når du skal beise terrassen, slik at du unngår eventuelt regn som lager skjolder i treverket

Masse inspirasjon: Her er terrassetrender for 2018

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør