Nå er treverk tilbake i trendbildet

Finn stilen som passer ditt hjem, enten det er klassisk brystningspanel, moderne spiler eller naturfargede trevegger.

2000-tallet har vært preget av hvite, glatte flater, og den minimalistiske stilen har rådet i mange norske hjem. Nå går vi imidlertid en ny tid i møte, der gipsplatene må vike til fordel for treverk, mener ekspertene.

– Vi har lange tradisjoner med å bruke treverk i landet vårt, og en enorm tilgang på tømmer. For hver nye generasjon blir panelen oppdaget på nytt. Det går litt i bølger. Nå ser vi at mange unge har fått øynene opp for treverk igjen, sier Sigurd Storeide, hos Maxbo Ålesund.

Se det store utvalget av panel her

Brystningspanel og trespiler fra Bergene Holm. Foto: BERGENE HOLM

Brystningspanel og trespiler fra Bergene Holm. Foto: BERGENE HOLM

Brystningspanel

Panel er nemlig mye mer enn gulnede furuvegger og hyttestemning. En av trendene som har dukket opp i interiørbildet igjen er brystningspanel.

Du husker den kanskje fra 90-tallet - den gang i kombinasjon med fiskebeinmønstret glassfiberstrie. Nå er altså brystningspanelte vegger tilbake, men denne gangen mer sofistikerte, høyreiste og gjerne malt ton-i-ton med øvrig interiør, forteller trelastleverandøren Bergene Holm.

Utallige muligheter: Her er de forskjellige paneltypene

– Treverk er et veldig formbart materiale, og kan tilpasses hvilken som helst stil. Vi nordmenn er opptatt av naturen, og ønsker ofte å ivareta stilen på huset eller leiligheten.  Mange er også opptatt av å skape riktig stemning hjemme, og treverk kan absolutt være med på å skape et koselig hjem der du kan senke skuldrene, sier Storeide.

Brystningsveggen kan du bygge ved å sette sammen panel, glattkanter og listverk, og resultatet blir eksklusivt og elegant.

Alt trenger ikke være hvitt: Sett farge på listene

Spiler, også kjent som glattekant, i eik fra Combiwood Barkevik. Foto: COMBIWOOD BARKEVIK

Spiler, også kjent som glattekant, i eik fra Combiwood Barkevik. Foto: COMBIWOOD BARKEVIK

Spiler

Trespiler, eller glattkant som det heter på fagspråket, benyttes stadig oftere som dekke på vegg eller tak, ifølge leverandøren Combiwood Barkevik. I tillegg til et moderne uttrykk, har det også flere funksjoner, forteller Maxbo-eksperten.

Alternativ til panel: Ferdigbehandlede veggplater

– Trespiler er med på å forbedre akustikken i et rom. Mange moderne funkishus har store, åpne rom, med store glassflater og gjerne høyt under taket. Dette, i kombinasjon med en minimalistisk innredning, gjør at det er få ting som stopper og fanger opp lyd, og du vil få klang og akustikk i rommet. Spiler er med på å bryte lyden, slik at du unngår dette, sier Storeide.

Spiler kan leveres i ulike treslag og overflatebehandlinger, og fungerer like fint i taket som på veggene.

Montere panel? Dette trenger du og slik gjør du

Produkter: Til venstre: Herregårdpanel oljet i fargen Kongle. Til høyre: Panelet Sjøbod Kakao. Begge fra Moelven. Foto: MOELEVEN

Produkt: Herregårdpanel oljet i fargen Kongle, fra Moelven. Foto: MOELEVEN

Ferdigbehandlet panel

Uavhengig om du foretrekker moderne spiler eller klassisk panel, kan du få alt ferdig behandlet fra fabrikk.

– Treslag som furu, eik, bjørk eller ask passer inn i moderne design. Overflatebehandlingen du velger kan ha mye å si på uttrykket. Vil du ha en kontrastvegg kan du for eksempel velge panel som er beiset i en mørk farge, sier Storeide.

Tenk gjennom dette før du velger tregulv

– Folk har ikke tid til å styre med pussing og behandling, og vil ha produkter som er mest mulig ferdig. Våre leverandører Moeleven, Bergene Holm og Combiwood Barkevik er utrolig flinke til å utvikle nye kvalitetsprodukter og følge trendene, legger han til.

Vi har lange tradisjoner for bruk av treverk i landet vårt:

Panel kommer i mange ulike tresorter og behandlinger, og kan tilpasses de fleste stiler. Hvorfor ikke velge panel i samme fargetoner som gulvet, for å skape et monokromt uttrykk? Eller rett og slett bruke heltregulv som veggpanel.

– I tillegg til at treverk er visuelt fint og skaper en behagelig atmosfære, er det også et av de mest miljøvennlige produktene du kan bygge med. Det er et helt rent produkt, som bidrar til et bedre inneklima. Og det holder godt på varmen!

Se Maxbo sitt store utvalg av lister her

Sprekkpanel, oljet eik antikk, fra Moelven. Foto: MOELEVEN

Sprekkpanel, oljet eik antikk, fra Moelven. Foto: MOELEVEN

En viktig huskeregel

Ønsker du å behandle panelet selv, er det én ting som er viktig å huske på, mener Maxbo-eksperten.

– Tre er et levende materiale, som beveger seg. Det er derfor viktig å akklimatisere panelen både før den monteres på veggen og før du behandler det. Det betyr i praksis at du lar bordene ligge en god stund i rommet og klimaet de skal settes opp i, før du går i gang med monteringen.

Her kan du se Maxbo sitt utvalg av innvendig panel

Fuktigheten i norske boliger varierer med årstidene, og panelet vil derfor krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Sørg for at bordene ligger rett, så de ikke bøyer seg under akklimatiseringen, tipser han.

– Et annet tips er å vente med å male panelen til den tørreste perioden i året, som er i januar og februar. Om sommeren vil panelen være på sitt bredeste, og når den begynner å krympe risikerer du å få striper i malingen.

Vakre lister som løser praktiske utfordringer

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.