Slik fornyer du soverommet
på fem timer

På tide å male soverommet? Dette trenger du, og slik gjør du jobben enkelt selv.

Norge er ikke bare verdens beste til å gå på ski. Ifølge Prognosesenteret er vi også i verdenstoppen i oppussing, og én million norske husstander vil trolig gjennomføre ett og annet oppussingsprosjekt innvendig eller utvendig, i løpet av 2018.

Disse prosjektene er estimert å koste oss 80 milliarder kroner, noe som faktisk gjør oss til europamestere i å pusse opp. Et av rommene som hyppig pusses opp, er soverommet.

Har du spørsmål om oppussing? Maxbo-ekspertene svarer deg!

Mange ser sitt snitt til å pusse opp soverommet når det skjer små eller store endringer i livet - enten det er fordi barna har vokst fra barnerommet, dere har kjøpt et nytt hjem eller barna har blitt så store at de flytter hjemmefra.

Å fornye soverommet er en jobb du enkelt fikser selv, og mye er gjort med et par malingsstrøk. Vi tok turen til Maxbo Stormarked Vækerø, for å få tips til hvordan du bør gå frem, og hvilket utstyr du trenger.

Så enkelt er det å freshe opp soverommet selv:

UNDERVEIS OG ETTER: Soverommet var fra før malt i en lys rosalilla farge. Vi valgte fargen «Oslo» fra Jotun, som er en dyp blå tone med grønne hint over seg. Foto: VG Partnerstudio

Før du starter …

Før du går i gang bør du ta mål av rommet du skal male. Soverommet vi malte til denne saken er cirka 2,5 x 4 meter, med en takhøyde på rundt 2,5 meter. På veggen er det glassfiberstrie.

– Jeg vil anbefale en matt maling til dette prosjektet. Jo mattere malingen er, jo mindre synlig blir strukturene i underlaget, sier Martin Skogstad, salgsleder for maling på Maxbo Stormarked Vækerø.

Valget falt dermed på Lady Pure Color fra Jotun, i fargen Oslo, med glansgrad matt.

Ikke glem taket! Husk dette før du begynner

HANDLELISTE

Maling: Ca 1200,- (avhengig av størrelsen på rommet)
Rullesett: 199,-
Liten pensel: 139,-
Liten rulle: 42,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)
Bøyle til liten rulle: 46,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)
Forlengerskaft: 329,-
Malebøtte 7 liter: 55,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)
Maskeringstape (2 pakk): 99,-
Malerfilt: 99,-
Engangshansker: 89,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)
Malingsklar: 49,-
Slipebrett med borrelås: 229,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)
Håndholdt malerkar: 35,- (kjekt å ha, men kan sløyfes)

Totalt: 2 610 kroner
(2110 kroner uten tingene som kan sløyfes)

Fire steg: Slik gjør du jobben
1. Vask veggene

– Må jeg vaske, spør mange? Ja, dessverre. Sot, fett, nikotin og trafikkstøv setter seg i veggene, og kan blø igjennom eller føre til at malingen ikke fester seg skikkelig. Uavhengig av hva du skal male, må du alltid vaske først.

– Fest et slipebrett på forlengerskaftet og vask over veggen med engangskluter. Dette er helt klart den raskeste måten å vaske på. Pakken inneholder to pads, som hver tar 7,5 kvadratmeter per side, altså 30 kvadratmeter til sammen. Vent en liten halvtime, så er veggen klar til å males, sier Martin.
2. Masker og dekk til gulvet

– Masker lister, tak, vinduskarmer og dørkarmer, og alt annet du ikke vil male. Her vil jeg anbefale å bruke en god maskeringstape. Velger du den billigste varianten, risikerer du frynsete kanter og en tape som er veldig vanskelig å få av igjen. Rull ut malerfilten, og du er klar.
3. Spar ut

– Å spare ut vil si å male en kant eller ramme langs listene med pensel og liten rulle, før du trår til med den store rullen. På den måten slipper du å være redd for å treffe taket og listene. Jobben går raskere og resultatet blir penere.

– Jeg liker veldig godt å bruke en skråpensel til å spare ut. Den er lett å treffe med, fordi du får en naturlig vinkel mot underlaget. Mal cirka 10 cm ned på veggen.
4. Rull i vei

– Fest rullen på et forlengerskaft, og ta et skritt tilbake fra veggen. Mal i store strøk, i stedet for å stå og småstresse med korte bevegelser. Da sparer du kroppen din, og det går mye raskere. I tillegg får du et penere resultat, uten skjolder. Mal ett strøk, vent et par timer, spar ut på nytt og mal ett strøk til, og så er du ferdig! Dette får du til!

Velg riktig farge

Camille-Renée Finsrud, fargekonsulent hos Maxbo Stormarked Vækerø, mener det er viktig å være klar over hvilke egenskaper ulike farger har når du velger farge til soverommet.

– På soverom kan dempede grønn- eller blåtoner være gode fargevalg, for å skape en rolig, avslappende sone. Lyse farger gjør at rommet fremstår luftig og mer romslig, mens mørke, dempede farger gir lunhet og ro.

Male gulvet? Slik går du frem

ETTER: Mørke farger gir en behagelig ro på soverommet, mener Maxbo-eksperten.  Foto: VG Partnerstudio

ETTER: Mørke farger gir en behagelig ro på soverommet, mener Maxbo-eksperten.  Foto: VG Partnerstudio

Finsrud anbefaler å styre unna sterke farger og helt hvitt, da det ofte har motsatt effekt og kan virke forstyrrende på nattesøvnen.

– Det viktigste når du skal velge farge er likevel å gå for noe du selv trives med, fremfor å velge ut fra hva alle andre har, eller hva som er mest populært akkurat nå, mener hun.

Ved å bruke ton-i-ton farger eller kontrastfarger gir du rommet mer dybde og liv, tipser Maxbo-eksperten.

Male ute eller inne? Slik velger du riktig farge

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør