Bli en plateproff

Lei av å sparkle, pusse og grunne for at veggen skal bli
rett og fin? Dropp det, da vel! Nå kan du enkelt slå ei plate isteden.

Tiden da du måtte velge mellom gips og panel er definitivt forbi. Fortsatt sverger mange til heltre eller gips, men stadig flere ser i retning av ferdige spon- eller mdf-plater.

– Etterspørselen viser tydelig at dette er noe kundene ønsker seg.

Kristoffer Rakoczy, salgssjef for bygg og trelast ved MAXBO Hvam
MANGE VARIANTER: Kristoffer Rakoczy viser fram et utvalg av ferdig tapetserte panelplater.

MANGE VARIANTER: Kristoffer Rakoczy viser fram et utvalg av ferdig tapetserte panelplater.

Eksperten understreker at gips fortsatt selger mye, særlig fordi materialet oppfyller brannkravene som eksempel kreves av etasjeskillere i nybygg. Men det er ingen tvil om at de nye sponproduktene har mange fordeler når du kun skal fornye overflatene i hjemmet ditt.

– Hver plate er ca 1,5 kvadratmeter og da sier det seg selv at jobben går rimelig fort.

Kristoffer Rakoczy, MAXBO.

Men hva er egentlig forskjellen på de ulike produktene, og hvordan vet du hva som passer hos deg? Her er en guide som kan hjelpe deg et stykke på vei:

Walls2Paint

– Dette er en ferdig behandlet sponplate til vegg. Platene egner seg godt til både oppussing og nybygg, er klare til å males straks du har skrudd dem opp, forklarer Rakoczy.

Dermed slipper du altså jobben med å sparkle og pusse først. Det eneste du trenger å gjøre før maling er å skru platene opp på veggen. En spesiell låseprofil gjør at platene glir inn i hverandre og gir nesten usynlige skjøter.

– Platene kan monteres i alle tørre rom hvor det ikke er nødvendig med fuktbestandige materialer.

Kristoffer Rakoczy, salgssjef for bygg og trelast ved MAXBO Hvam

Det eneste kravet er at veggen og stenderverket (husets skjelettkonstruksjon) er rett, slik at du treffer en stender når du skrur dem på plass.

Platene måler 62 centimeter i bredde og fås i ulike høyder, inntil 280 centimeter. De er belagt med en såkalt grunningsfolie på begge sider, deretter tapetsert med et fibertapet som er godt egnet for maling. Med andre ord er det bare å rulle malingen eller tapetet på, uten ekstra forarbeid.

Walls4You

Dette er også sponplater, som kolleksjonen fra Walls2Paint. Forskjellen er at Walls4You allerede er ferdig tapetsert, og du kan velge mellom et bredt utvalg av tapetmodeller. Med andre ord er veggen fiks ferdig til bruk straks platene er skrudd opp.

– Disse koster litt mer i innkjøp, men til gjengjeld er det null etterarbeid. Også her er det viktig at stenderverket du skal skru fast i er rett, påpeker salgssjefen.

FERDIG I EN FEI: Ferdigtapetsert panelplate fra Walls4You. Denne modellen heter Flow Plain Dark Concrete. Foto: FORESTIA

FERDIG I EN FEI: Ferdigtapetsert panelplate fra Walls4You. Denne modellen heter Flow Plain Dark Concrete. Foto: FORESTIA

Walls4You er delt inn i tre tapetkolleksjoner: Classic, Trend og Basic. Disse kan du lese enda mer om her.

Og her er tre gode tips du bør få med deg om Walls4You.

Mens Classic-linjen fører klassisk vakre, litt herskapelige tapet, er Trend-kolleksjonen tiltenkt deg som gjerne vil ha det nyeste, som for eksempel metallisk shimmer. Den siste, Basic, har hovedsakelig enkle, tidløse tapet som ikke nødvendigvis gjør så mye ut av seg, men som er perfekt til å danne et harmonisk bakteppe.

Se hele utvalget av tapetserte plater her.

RØFT OG RUSTIKK: Lyst på ny look i hallen eller peisestua på en helg? I så fall kan dette være løsningen. Ferdigtapetsert panelplate ved navn Rusitc Oak. Foto: FORESTIA

Slik setter du opp platene:

– Før montering skal rommet være lukket, ventilert og tørt.

– Platene monteres på godt avrettet stenderverk med nøyaktig 60 centimeter senteravstand (dvs. avstand fra midten av en stender til midten av neste stender). Eventuelle ujevnheter i bindingsverket/ eksisterende vegg må rettes opp før veggplatene monteres.

– Skjær til platen med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er ingen krise om kanten blir litt unøyaktig, det blir skjult av tak- eller gulvlisten.

– Begynn å montere platene med utgangspunkt i et hjørne, eller en døråpning. Sjekk om platen er i lodd før du skrur den fast. Platen festes med skruer i en avstand på cirka 15-20 centimeter.

LAGARBEID: Om det ikke er fullt så harmonisk som dette å sette opp panelplater, så er det jammen ikke langt unna. Her er det Walls2Paint som monteres. Foto: FORESTIA

LAGARBEID: Om det ikke er fullt så harmonisk som dette å sette opp panelplater, så er det jammen ikke langt unna. Her er det Walls2Paint som monteres. Foto: FORESTIA

– Platene monteres med cirka 5 millimeter klaring mot tak og gulv. Legg en avstandskile under platen for å sikre avstanden til gulvet. Du kan gjerne bruke en liten flis, eller en rørepinne.

– Det er ikke nødvendig å lime skjøten, men for eventuelt senere oppussing med maling eller annen tapet kan det være smart å lime for å sikre en stabil skjøt.

– Neste plate presser du inn i sporet til den første platen og presser den godt inn mot veggen. Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt. Se nøye etter at det ikke er kommet rusk i nota (den siden av platen med fordypning) da dette kan hindre sammenkobling av platene.

Huntonit

Dette er et bedriftsnavn, og Huntonit et et plateprodukt laget av sammenpresset trespon, uten noen form for lim. Platene profilfreses, og malingen påføres i en patentert prosess som gir et penselmalt utseende.

Platene er mellom 11 og 12 millimeter tykke og 62 centimeter brede. Huntonit kan også brukes i tak, men det er særlig de nye veggpanelene som har slått godt an i markedet de siste årene.

– Disse kan du skru fast i veggen eller du kan skyte med krampepistol. Platene er ferdig behandlet, uten kvist, så resultatet blir glatt og pent.

Kristoffer Rakoczy, salgssjef bygg og trelast, MAXBO.

– Hvis man trenger å skjule skruehull eller andre skavanker i veggen, går det fint an å sparkle over og pusse ned på vanlig måte. Det er heller ikke noe problem å male over med akrylmaling hvis man ønsker å bytte farge på et tidspunkt, forsikrer eksperten.

Her kan du lese mer om sparkling:

FORT GJORT: Veggplate med strukturoverflate passer like godt på soverommet som i stuen eller i gangen. Denne modellen heter Wood Lasert Frappe. Foto: HUNTONIT

MDF-plater

MDF (Medium Density Fibreboard) er et fabrikkert treprodukt som er laget av trevirke som brytes ned til trefibre, og blandes med voks og lim under høy temperatur og høyt trykk for å forme plater og paneler.

Profiler freses ut før platene overflatebehandles. Platene er 11-12 millimeter tykke. Fås ferdigmalte i ulike NSC-koder (de fleste i gransgrad 20), men kan også kjøpes umalt. Disse trenger ikke sparkles eller behandles før du maler.

FLOTTE EFFEKTER: Her er det brukt ulike panelplater i tilstøtende rom. Fargene harmonerer fint og gir inntrykk av glidende overgang, samtidig som den lille forskjellen i farge og struktur gjør at hvert av rommene kommer til sin fulle rett. Foto: SMARTPANEL

Slik monterer du MDF-plater på vegg:

  1. Begynn i et hjørne med fjær (den siden av platen som har utstikkende profil) vendt inn mot hjørnet. Du kan også kappe fjæren for en enda penere sammenføyning i hjørnet.

  2. Ved montering av veggpanel er det viktig at man har avstand til tak og gulv. Avstanden bør være på 5-10 millimeter. Man vatrer opp første plate for å få en rett vegg.

  3. Platene spikres langs gulv/tak og i not med 25 centimeter avstand, midt på stenderverket. Hvis du bruker spikerpistol, juster trykket nøye, slik at du ikke skader platene ved innskyting av spiker. Før neste plate settes på, anbefales det å påføre lim i noten, bruk trelim. I hjørnesammenføyning anbefales akrylfugemasse, som påføres med skjelettpistol og strykes ut.

  4. Når du kommer til siste plate, måler du avstanden inn til hjørnet både ved taket og gulvet. Merk av på platen, og sag til platen langs en rett strek mellom punktene. Deretter presser du platen inn i noten til forrige plate og presser den inn mot veggen. Et lite brekkjern eller stemjern kan du presse inn i hjørnet for å sikre at skjøten blir helt glatt.

  5. For å skjule plateskjøtene i hjørnet anbefales det å bruke en ferdigmalt, smal hulkillist. Montér tak- og gulvlister før du tilpasser og spikrer fast hjørnelisten.

Her kan du lese mer om montering av veggplater.

UANTE MULIGHETER: Arbo leverer også mdf-plater med ferdig fototapet. Du kan velge mellom foto som strekker seg over to eller fire plater, og mange ulike motiv. Hva med et verdenskart eller en bjørkeskog? Foto: ARBO

UANTE MULIGHETER: Arbo leverer også mdf-plater med ferdig fototapet. Du kan velge mellom foto som strekker seg over to eller fire plater, og mange ulike motiv. Hva med et verdenskart eller en bjørkeskog? Foto: ARBO

Male på MDF

Hva hvis du vil male om mdf-plater som allerede er malt? Ikke noe problem. Slik gjør du:

Steg 1: Forarbeid
Start med å rengjøre. Fjern støv, skitt og fettflekker fra underlaget med husvask. Det er viktig å få bort såperester etter vask, så bruk godt med vann. Sørg for at underlaget er rent, fast og tørt.

Steg 2: Grunning
Grunn med heftgrunning universal. Eventuelle spikerslag og andre skader sparkles med sparkel for treverk. Slip bort overskytende sparkel og fjern støvet. Sparkler du to ganger blir resultatet alle best.

Steg 3: Maling
For å få god dekning og best holdbarhet må du male to strøk. Mellom strøkene anbefaler vi deg å slipe lett med et fint sandpapir. Det gjøres for å fjerne støv eller "bøss" som har festet seg i malingen etter første strøk. Dette er spesielt viktig hvis du velger en blank maling.
Altså: Mal ett strøk, slip lett, fjern støv, mal det siste strøket.
Kilde: Jotun.

Her kan du lese mer om valg av maling.

Dette utstyret trenger du:

Som for de fleste andre jobber, er det viktig å ha utstyret i orden også når du skal sette opp panelplater. Men skal vi tro MAXBOs egen ekspert, er det ikke så mye du trenger for å få jobben gjort. Om du ikke har eller ønsker å kjøpe alt verktøyet, er det også mulig å leie mye av utstyret i flere av de store varehusene.

– Det viktigste er en krampepistol, eventuelt en spikerpistol. Til listverket kan du bruke en dykkerteller spikerpistol. I tillegg bør du ha en sirkelsag eller en stikksag til å kappe platene med. Deretter er det bare å sette igang, sier Kristoffer Rakoczy.

ENKELT UTSTYR: En krampepistol, en sirkelsag og en dykkert til listverk er det viktigste verktøyet for å sette opp panelplater, ifølge MAXBOs ekspert. 

ENKELT UTSTYR: En krampepistol, en sirkelsag og en dykkert til listverk er det viktigste verktøyet for å sette opp panelplater, ifølge MAXBOs ekspert. 

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.