Enkel og rask oppussing - unngå dyre tabber

Det billigste er ikke alltid det beste, og det kan koste deg flere tusenlapper å gjøre feil. Her er tipsene til hvordan du gir hjemmet ditt en oppgradering - uten å gå personlig konkurs.

– Rimelig maling er ikke synonymt med dårlig kvalitet, men det er viktig å huske at ulike typer maling er beregnet til ulik type bruk, sier Maxbo-ekspert Lars Domaas, hos Maxbo Asker.

Det skal ikke mer enn et par malingstrøk til før soverommet eller stua føles ny. Hos Maxbo får du hjelp til å plukke ut alt du trenger til oppussingen. I tillegg får du veiledningen du trenger, slik at du kan gjøre jobben skikkelig, og unngå kostbare feil.

Har du spørsmål om oppussing? Maxbo-ekspertene svarer deg nå!

EKSPERTEN: Lars Domaas hos Maxbo Asker.

EKSPERTEN: Lars Domaas hos Maxbo Asker.

HARMONISK: LADY 8252 Green Harmony gir en lun og behagelig atmosfære. Produkt: Jotun LADY Pure Color. Foto: JOTUN

Frisk start

Domaas mener tiden er inne for å bytte ut «Bomull», «Klassisk hvit» og «Kaffe Latte» med blått, grønt og dype, brunrøde toner. Dette er farger vi så mye av i fjor, som også vil være i trendbildet i år.

Slik påvirker de ulike fargene deg

– Folk er vant til det trauste og trygge, og vil ikke skille seg ut fra naboen. Det er litt kjedelig når alt skal være likt, og jeg tror hverdagen kan bli litt friskere og finere hvis du får inn litt farge, sier malingseksperten, og fortsetter:

– Jeg vil oppfordre folk til å tørre å leke litt mer, og kanskje våge å gå en nyanse mørkere enn de først hadde tenkt. Det er jo bare å male over hvis du ikke blir fornøyd, så du risikerer ikke så mye.

Den lille malingsguiden - det meste du trenger å vite

Domaas anbefaler å plukke med seg en fargeprøve fra butikken, og prøvemale i riktig lys. Fargeprøvene kommer i små bokser, slik at du kan kjøpe med deg flere farger hvis du er i tvil.

– Vinduer, belysning, gulv og møbler kan ha stor innvirkning på hvordan fargen oppleves, og det sterke lyset i butikken gir ikke nødvendigvis et riktig inntrykk.

Slik velger du riktig maling til ditt prosjekt

Tips og inspirasjon til oppussingen finner du i MAXBO-universet

SLIPP VÅREN INN: Vi går sakte, men sikkert mot lysere tider, og kanskje akkurat dette er tiden for å leke seg litt med farger? Denne dempede fargen heter LADY 10683 Cashmere. Produkt: Jotun LADY Pure Color. Foto: JOTUN

1. Riktig maling til riktig bruk

Med riktig utstyr og maling kan du fint male ferdig et rom på én dag. Er dere to eller flere som trår til, er det gjort på en ettermiddag.

– Maskering og dekking av gulv og møbler er det som tar litt tid. Selve malingen er bare moro, og det er gøy å se hvor fort det blir pent. Med tørketid på to timer, kan du fint male to strøk samme dag.

Hos MAXBO får du hjelp til å plukke ut den beste penselen, rullen, maskeringstapen, og ikke minst malingen, til jobben.

– Soverommet har for eksempel ikke det samme kravet til malingskvalitet som kjøkkenet eller gangen. Her kan du fint bruke en rimelig maling, og få et like pent resultat, sier Domaas.

Forny soverommet til under tusenlappen!

Jotun Wonderwall er robust og ekstremt slitesterk, og beregnet for flater som skal tåle vannsprut og matflekker, uten å falme i fargen.

Psst! Denne uken har Maxbo tilbud på Harmoni veggmaling, som er deres eget merke. Den er luktsvak og slitesterk, er lett å male med, tørker hurtig og har dekkgaranti etter to strøk.

Første gang du maler, eller lenge siden sist? Så enkelt gjør du det:

BRENT: Den rustikke rødtonen LADY 2859 Whispering Red passer veldig fint sammen med fargene Egghvit og Bomull, som finnes i mange norske hjem. Produkt: Jotun LADY Pure Color. Foto: JOTUN

2. Forbered underlaget

Det er imidlertid ikke nok med en god maling. Du må også ta hensyn til underlaget du skal male. Det er nemlig stor forskjell på om du skal male en glatt gipsvegg, panel, papirtapet eller glassfiberstrie, sier Maxbo-eksperten.

Dette må du huske på før du begynner å male

Glassfiberstrie

– I dag skal «alle» ha glatte vegger, og mange kommer til oss med ønske om å kvitte seg med gammel glassfiberstrie. Her er det lett å gjøre feil. Å rive av strietapet er veldig krevende, og gir sjelden et godt resultat. Sjansen for at du sitter igjen med en ujevn overflate er stor, og må du til med veggfornyer, blir det plutselig et stort prosjekt.

Domaas anbefaler å bruke rullesparkel, hvis du er opptatt av et helt slett resultat.

– Hvis ikke ville jeg valgt en matt maling. Den skjuler konturene av strien bedre enn en blank maling, tipser han.

Glatte vegger med veggfornyer - slik går du frem

Panel

– Skal du male panel, må du først grunne veggen med en kvist- og sperregrunning, som sperrer og isolerer, og sørger for at kvistene ikke gjør veggen gul. Det samme gjelder hvis du skal male et paneltak, sier Domaas, og fortsetter:

– Skal du bruke malingsrulle til jobben, er det viktig å gå over med en god etterstrykningspensel. Rullen løfter opp malingen, og gir en nuppete og ujevn overflate, så dette er viktig for å få et pent resultat.

En etterstrykingspensel er tynn og bred, med en fin bust, og egner seg godt der du ønsker en glatt og fin finish.

Visste du dette? Åpen peis og stearinlys avgir alltid litt sot, som kan feste seg i taket som svarte partikler. Drar du over med en fuktig klut før du begynner å male, risikerer du å få sorte striper over hele taket. Det er derfor viktig å bruke en sperregrunn som isolerer, før du begynner å male.

Bør veggen din sparkles? Slik går du frem

Tapet

– Maler du en papirtapet med vanlig akrylmaling, kan den boble seg hvis den ikke er godt nok limt. Papirtapet har den egenskapen at den strekker seg ut igjen når den tørker. Hvis ikke kunden vet det, har det ofte skjedd at de har skjært hull i boblene, revet av en del av tapetet og sparklet over. Da ender du opp med en vegg med ulik struktur, med litt sparkel og litt tapet, og du vil sannsynligvis få et stygt resultat.

Maxbo-eksperten anbefaler å vaske veggen med Jotun spesialvask før maling og grunne den med Jotun grunning for tapet, før du går i gang med selve malejobben. Husk også at tørketiden kan være lenger når du maler på tapet!

Male taket? Her er alt du må vite!

ROLIG OG ELEGANT: LADY 4477 Deco Blue har tidligere blitt løftet frem som trendfarge, og vil sannsynligvis dukke opp på mange vegger også i år. Produkt: Jotun LADY Pure Color. Foto: JOTUN

3. Bruk ordentlig utstyr

Maskeringstape kommer i ulike farger, størrelser og prisklasser, og har også ulike bruksområder. Er du ute etter å gjøre oppussingen så billig som mulig, er ikke maskeringstape stedet å spare inn noen kroner, mener Domaas.

På tide å freshe opp inne? Slik velger du riktig maling

– Det er stor kvalitetsforskjell på maskeringstape, og velger du den billigste varianten, risikerer du frynsete kanter og en tape som er veldig vanskelig å få av igjen. Ved å kjøpe en ordentlig tape med skarpe kanter, mestrer du jobben mye enklere og får en bedre opplevelse av å pusse opp, tipser han.

Maskeringstape er ikke maskeringstape. Kan du forskjellen?

4. Mal gulvet!

Å legge nytt gulv er en investering. Ønsker du rask forandring, kan maling være en enkel måte å fornye gulvet på.

– Vi veileder mange kunder som ønsker å male både tregulv og laminat. De fleste velger hvitt eller ulike gråsjateringer, men gulvmaling er også tilgjengelig i alle regnbuens farger, sier Domaas.

Han mener det viktigste når du skal male gulvet er å gjøre forarbeidet skikkelig.

– Pusser du lett over med sandpapir og rubber overflaten med en heftgrunning først, er du nesten garantert et godt resultat.

Les mer om maling av gulv her!

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør