Alt du trenger for å få orden på hagen

Er du klar for igjen å kjenne lukten av nyklippet gress og nyte solfylte dager utendørs? Her er redskapene som gjør det lekende lett å blåse liv i en sliten hage.

Påsken er vel overstått, og selv om det fortsatt er kaldt i store deler av landet er det trygt å si at våren er i anmarsj. Hestehov, hvitveis og blåveis har for lengst meldt sin ankomst mange steder, hvilket betyr at det er på tide å vekke hagen fra vinterdvale.

Har du spørsmål om hagearbeid, eller andre ting i og rundt hjemmet, kan du kontakte MAXBOs kundeservice.

Men hvor bør jeg egentlig begynne, og hvilke redskaper trenger jeg?

– Plenen skal rakes og gjødsles, terrassen og belegningssteinen skal kostes og spyles og hekker skal beskjæres, sier Rine Rud, salgssjef på MAXBO Lier.

Hun forteller at de allerede har merket et økende salg av høytrykkspylere, og beskriver det som et sikkert vårtegn.

– Rensing av hagebedene hører også med om våren. Visne blader og ugress skal fjernes, og erstattes av ny plantejord og bark, samt kalk og gjødsel.

Er det på tide med nye hagemøbler? Her sofagruppene som tåler norsk sommervær!

VÅRYR: Både to- og firbeinte setter pris på lysere og varmere ettermiddager. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Hos stormarkedene til MAXBO kan du også leie en plenlufter, som renser gressplenen for uønsket mose, tipser Rud.

Mangler du noen spesialverktøy? Lei dem hos MAXBO, da vel!

Hos MAXBO får du alle verktøyene du trenger for å få hagen klar for en ny utesesong. Med riktig utstyr gjør du jobben enklere og mer effektiv, i tillegg til at du slipper unødvendig slitasje på armer og rygg.

Hvorfor ikke la denne gjøre jobben for deg? Robotgressklipperen - vår nye bestevenn!

Tomas Johansen hos redskapseksperten Fiskars mener du fint kan starte med gjenopplivingen av hagen fra midten av april.

– Det er ikke så dumt å sette i gang før trær og busker for alvor begynner å springe ut. Det er enklere å forme dem som du ønsker nå, sier han.

Vil du vite om kampanjer og få gode tilbud, tips og råd rett i innboksen? Meld deg på MAXBOs nyhetsbrev her!

Her er Johansens beste tips til hvordan du får orden i hagen etter vinteren – og alt du trenger for å gjøre jobben enklest mulig:

1. Frem med saksen!

Beskjæring av brukne grener etter vinteren er et greit sted å starte, mener Johansen. Skal du virkelig få orden på hagen er det tre produkter du bør ha:

– Det første er en beskjæringssaks. Dette er en håndholdt saks som egner seg til å klippe mindre grener og kvist. Det andre er en rydningssaks, som brukes til større greiner. Til slutt bør du ha et beskjæringsprodukt for tretoppene. En såkalt multikutter er en beskjæringssaks som rekker høyt opp i tretoppene, slik at du kan stå på bakken og slipper å balansere på en stige, forklarer Johansen.

TIPS: På tide å trimme rosebusken? Klipp ca én centimeter over nærmeste skudd. Det vil se rart ut hvis det er fem centimeter med gren før neste skudd.

Er du klar for vårrengjøringen ute? Her er alt du trenger

Foto: FISKARS

2. Få liv i plenen igjen

En lang vinter setter sine spor i hagen, og tiden er inne for å gi førstehjelp til en sliten gressplen, ifølge hageeksperten.

– Bruk en rive til å rive opp gresset litt, og til å fjerne løv og gammel skitt. En jernrive er litt røffere enn plastriven, og kan brukes til å flytte på litt jord. Luft plenen der den er kompakt, ved hjelp av en elektrisk plenlufter.

– Tiden er også inne for å gjødsle og vanne både gressplen og blomsterbed, legger han til.

Velg riktig: Gressklipperen som passer for deg

Foto: FISKARS

3. Stuss hekken

– Å formklippe hekken er et eget kapittel. Til dette bør du ha en hekksaks, som har lengre blader enn rydningssaksen. Denne saksen fungerer til alle typer hekker, forteller Johansen.

Er du klar for sommeren? Finn alt du trenger til utemiljøet her!

Foto: FISKARS

4. Rydd blomsterbedet og plant ut

– Løkene du plantet i fjor begynner nå å titte opp, og har du dekket til bedet kan du fjerne granbar, løv og eventuelle døde planter, og gjerne fylle på med litt ny jord. Husk også å lufte jorden før du planter nye planter, for å gi optimale vekstforhold. Til dette kan du gjerne bruke et hagegreip, sier Johansen, og fortsetter:

– Har du plantet i krukker på forhånd er dette tiden for å plante ut. Det kan imidlertid fortsatt være frost om nettene, så vær forsiktig med å plante ut skjøre planter. Stemor, vårløker som påskeliljer og krokus og stauder er robuste og overlever det meste. Til plantejobben kommer du langt med en god spisspade. Den fungerer som en allroundspade i hagen. Skal du kantskjære blomsterbedet så det blir rett og fint er en rettspade et godt verktøy.

Sjekkpunktene du bør huske: Slik sikrer du at barna leker trygt

Foto: VG PARTNERSTUDIO

5. Ikke glem takrennene!

Dette tipset går kanskje ikke direkte på hagen, men er så viktig at det bør med likevel, mener Johansen.

– Gjennom vinteren har det sannsynligvis lagt seg mye skitt i takrennene. Hvis det blir tett risikerer du at vannet finner nye veier og skader bekledningen på huset. Med en QuikFiT takrennerenser slipper du å klatre opp på taket eller balansere på en stige, og kan heller stå trygt på bakken og fjerne løv og skitt effektivt og enkelt.

Bygge ny eller vedlikeholde gammel terrasse: Her er alt du trenger å vite

Foto: FISKARS

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.