Stor guide:
Den beste grillen for deg

Gir kull bedre smak enn gass? Hvordan velger jeg riktig grill? Og hvilke fallgruver bør jeg styre unna? Vi har spurt tre eksperter om det meste av det du lurer på. God grillsesong!

– Det er ingenting du ikke kan grille, så lenge du bruker grillen riktig, sier André Rusthen, daglig leder i grillleverandøren Landmann Norge.

Han forteller at folk tør å grille flere ting enn før, og at tiden hvor grillen var forbeholdt koteletter og pølser for lengst er forbi.

– Blant annet har folk virkelig fått øynene opp for å grille pizza. Den smaker mye bedre enn den du får på restaurant, og det går kjempefort!

Har du spørsmål om grill, eller om noe annet knyttet til store eller små prosjekter i hjemmet? MAXBOs kundeservice kan svare på det meste!

HELE NORGES FAVORITT: Å grille pizza har blitt en trend, forteller grillekspertene. På gassgrillen er det gjort i en fei, men du kan også benytte kullgrill. Foto: LANDMANN

HELE NORGES FAVORITT: Å grille pizza har blitt en trend, forteller grillekspertene. På gassgrillen er det gjort i en fei, men du kan også benytte kullgrill. Foto: LANDMANN

Til dette trenger du en pizzastein. Legg steinen på risten og skru grillen på full guffe. Når steinen er blitt god og varm, etter ti til 15 minutter, legger du på pizzaen og lukker lokket.

– Pizzaen er ferdig på fire til syv minutter. Har du dårlig tid kan du bruke en ferdigdeig eller tortilla som bunn.

Selv griller Rusthen året rundt, og han er ikke redd for å eksperimentere.

– Jeg har bakt brød og boller, stekt rundstykker og speilegg - og laget fiskesuppe i aluminiumsbakker på grillen. Jeg har også grillet kake til dessert. En pinapple upside-down cake, med grillet ananas, imponerer garantert gjestene!

Få med deg: Finessene alle grillelskere vil ha

Foto: LANDMANN

God…bedre…best!

Griller kommer i alle prisklasser, men du får det du betaler for, mener Rusthen.

– Det finnes mange gode griller som er rimelige, men det er ikke til å legge skjul på at det er forskjell på dyrt og billig. Ikke minst hva gjelder materialene som er brukt. De rimelige grillene på markedet har gjerne en emaljert stålrist, mens en støpejernrist har lengre levetid og gir gjerne et bedre resultat.

På tide å oppgradere hagemøblene? Se hele utvalget her!

Bård Birkeland, salgsleder for jernvare ved MAXBO Hvam. Foto: PRIVAT

Bård Birkeland, salgsleder for jernvare ved MAXBO Hvam. Foto: PRIVAT

Øivind Korsmo hos grilleverandøren Broil King mener også pris bør være en vesentlig faktor når du kjøper ny grill.

– Kjøper du en grill til 1500 kroner, kan det hende du må en tur til butikken året etter for og kjøpe en ny. Legger du i stedet til noen kroner, vil du få en grill som overlever det meste, og garantien vil være mye bedre.

Øivind Korsmo i Broil King

Bård Birkeland, salgsleder for jernvare på MAXBO Hvam, forteller at folk kjøper dyrere griller enn tidligere, og tror det skyldes bedre utvalg, mer kunnskap hos både selgere og forbruker og bedre utstillinger.

– Salget av gassgriller har økt med 33 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Det er de store gassgrillene med fire eller fem brennere og sidebrenner vi selger mest av, sier han.

Med en slik grill kan du fint grille til et selskap på ti til tolv personer, forteller Birkeland.

Gassgrill Triton 4.0 Landmann

Oppbevar grillen tørt når vinteren kommer: Disse redskapsbodene er enkle å sette opp

– Hvis du kjøper en ordentlig grill og tar vare på den, kan du ha den i 15 år. Grill er et produkt hvor du virkelig får igjen for å bruke noen kroner ekstra, sier han, og fortsetter:

– Vi bruker stadig mer penger på uterommet vårt. Vi kjøper finere hagemøbler, bygger lysthus og paviljonger og oppgraderer terrassen – og grillen er for mange en viktig del av uteplassen.

Grillens levetid avhenger også mye av miljøet den står i. Salt luft ved sjøen, direkte sollys og regn er faktorer som kan gi ekstra slitasje.

– Bruker du trekket riktig kan du faktisk doble levetiden til grillen, sier Rusthen.

Ikke glem gressplenen! Slik finner du klipperen som passer for deg

ØLHØNE: Denne kalles også «dancing chicken», og er en amerikansk favoritt. Beholderen kan fylles med hvitvin, øl eller juice, som gir et svært saftig resultat.
Foto: BROIL KING

ØLHØNE: Denne kalles også «dancing chicken», og er en amerikansk favoritt. Beholderen kan fylles med hvitvin, øl eller juice, som gir et svært saftig resultat.
Foto: BROIL KING

Selgerens tips:

God: Landmann Pantera eller Broil King Gem

Bedre: Landmann Triton eller Broil King Baron
– Dette er «allemannsgrillen». En grei grill til grei pris

Best: Landmann Avalon eller Broil King Regal
– Skal du virkelig kline til er Broil King Imperial grillenes Rolls-Royce.

Foto: BROIL KING

Hvilken grill bør jeg velge?

Hva slags grill du trenger avhenger mye av hva du har tenkt å grille på den, og hvor stor familie du har, forteller Korsmo.

– Skal du bare grille små, enkle ting som pølser, har du bare behov for en liten gassgrill. Vi har blitt mye tøffere og flinkere til å lage mer kompliserte retter på grillen, men det er fortsatt en god del som holder seg til de sikre kortene - som pølser og koteletter.

Hva passer for meg? Slik finner du riktig grill

Øyvind Korsmo i Broil King. 
Foto: PRIVAT

Øyvind Korsmo i Broil King.
Foto: PRIVAT

For en typisk kjernefamilie med to voksne og to barn vil han anbefale en gassgrill med fire brennere, som modellen Baron 490.

– Velger du en grill med tre eller fire brennere kan du grille på indirekte varme, som vil fungere på samme måte som ovnen din.
De fleste av våre griller har også sidebrenner, som kan brukes til og koke opp sauser, poteter eller noe annet godt.

Gassgrill Baron 490

Rusthen mener også det er flere ting du bør tenke på når du skal kjøpe ny grill:

– De første tingene du bør spørre deg om er hvor ofte du har tenkt til å grille, hvor mange du vanligvis skal grille til og hva du skal grille. Deretter må du selvfølgelig ta stilling til om du ønsker gass- eller kullgrill.

André Rusthen i Landmann Norge
André Rusthen i Landmann Norge. 
Foto: VG PARTNERSTUDIO

André Rusthen i Landmann Norge.
Foto: VG PARTNERSTUDIO

Meld deg på MAXBOs nyhetsbrev: Få varsel om kampanjer, tips, råd og andre aktiviteter - helt gratis

80 prosent av alle griller som selges i Norge i dag er gassgriller, og de siste årene har produsentene hatt mer fokus på design og farger. Grillen skal ikke lenger være noe du stuer bort i et hjørne når gjestene kommer, forteller Rusthen.

– Fordelen med gassgrillen er at den blir fort varm, og den er derfor perfekt for tidsklemma mange opplever. Det er også mye mindre grisete med en gassgrill, og den er enklere å rengjøre. Dessuten er det enklere å kontrollere varmen på en gassgrill, sammenlignet med en kullgrill, og den blir raskere kald igjen etter bruk.

Se hele utvalget av griller og utstyr hos MAXBO her!

Knuser myter

Grillekspertene forteller at mange fortsatt tror kull setter bedre smak på maten enn gassen. Det er en myte, skal vi tro dem.

– Folk har god råd, og stadig flere kjøper både gassgrill og kullgrill, og griller med kull i helgen når de har bedre tid. Smaken avhenger av hvordan du griller, og hvis du griller på riktig måte er det faktisk umulig å smake forskjell, mener Rusthen.

Korsmo forteller at Broil King benytter et eget system som skal gi den gode grillsmaken. Under ristene på gassgrillene deres ligger varmefordelerne, som kalles Flav-R-Wave. Disse er laget i rustfritt stål, og sørger for en jevn fordeling av varmen, samtidig som de beskytter brenneren og fordamper mellom 90 og 95 prosent av alt fettet som drypper ned på dem.

­– Mange tror maten smaker bedre når du griller med kull, men det stemmer altså ikke. Det er fettet som renner ned på kullet og fordamper som lager smaken. Kullet i seg selv er smakløst.

Øivind Korsmo i Broil King

– Flav-R-Wave har mye av den samme funksjonen som kullet, og sørger for fantastisk grillsmak, legger han til.

Landmann benytter tilsvarende varmefordelere, kalt flametamers. De beskytter brenneren, fordeler varmen, brenner opp fettet og er med på å gi den gode smaken av grill.

Les mer om hva som gir den gode grillsmaken her!

Glem vedlikehold! Nesten, i hvert fall

En annen fordel med å investere i en skikkelig gassgrill er at du knapt trenger å tenke på vedlikehold. Dessuten er materialbruken mye bedre i kvalitetsgrillene, noe som gjør at de holder mye lenger.

– Flav-R-Wave er veldig flat, så den trenger du ikke gjøre noe med, ettersom så å si alt fettet brenner opp. Støpejernristen kan du rengjøre når du skal grille, og ikke etter, slik mange nok gjør. Fettet som blir igjen etter grillingen sørger for at støpejernet holder seg, og ikke ruster, sier Korsmo.

Hans anbefaling er derfor å ta ut maten, lukke grillen og slå den av, og ikke tenke på rengjøring før neste gang du er sulten på grillmat.

Mer tid til grilling? Her er robotgressklipperne som kan ta seg av plenen for deg!

SLIK UNNGÅR DU RUST: Sørg for å jevnlig smøre støpejernristen med rapsolje, så holder den seg fin i mange år. Foto: LANDMANN

SLIK UNNGÅR DU RUST: Sørg for å jevnlig smøre støpejernristen med rapsolje, så holder den seg fin i mange år. Foto: LANDMANN

– Når du griller neste gang, varmer du opp grillen på full styrke i åtte til tolv minutter, og lar lokket være igjen. Gå deretter over med en grillbørste, og smør på litt rapsolje, så er du klar.

Rusthen mener på sin side det er en fordel å brenne ren grillen når du er ferdig grillet, slik at grillen er fri for matrester neste gang du skal skal bruke den. Han presiserer imidlertid at det er viktig å smøre den med olje, slik at støpejernet ikke ruster.

Landmann-sjefen forteller også at det ikke er nødvendig å overdrive rengjøringen av grillen, men én gang i året bør man ta en ordentlig vask – helst om høsten.

– Ola Normann er ikke så flink til å rengjøre grillen. Det er typisk norsk å bli overrasket av vinteren hvert år, og stue bort en skitten grill så fort snøen kommer.

André Rusthen i Landmann Norge

– Jeg anbefaler ikke å kjøre på med høytrykksspyleren, selv om det kanskje kan være fristende. Ta heller ut alle løse deler og gå over med en svamp og Zalo-vann. Påse at brennerne er åpne, og stikk en fyrstikk eller lignende gjennom dersom de har tettet seg, legger han til.

Sjekklisten for grill-elskeren: Vedlikeholdstipsene du trenger til gassgrillen

Foto: LANDMANN

Unngå disse tabbene:

En av fellene mange nordmenn går i er at de har det for travelt med å komme i gang med grillingen, og dermed begynner å grille på en altfor varm grill.

Finn alt du trenger til hagen og utemiljøet her

* Unngå for høy varme. Planlegg, og bruk god tid. Lang tid på lav varme gir det mest saftige og beste resultatet. Varm opp grillen, og still ned til riktig temperatur.

* Bruk gode råvarer. Det hjelper lite å følge grilltipsene til punkt å prikke hvis ikke råvarene er av god kvalitet, mener Rusthen.

* Ikke glem lokket! Lokket på grillen er der av en grunn, og bør benyttes for å få best mulig kontroll på varmen. Du ville jo ikke stekt en indrefilet i stekeovnen med døren åpen? Samme prinsipp gjelder også utendørs.

* Ikke pakk bort en skitten grill. Hvis du ikke er av dem som griller hele året bør du gå over grillen før du setter den i boden eller kjelleren. Varm opp grillen, skrap den ren og smør inn ristene med olje, så de ikke ruster. Tøm fettskålen, sett på trekket og plasser den på et tørt sted. Pass på at grillen er tørr når du setter på trekket.

Har du flere spørsmål om grill, eller kanskje om innendørs oppussing? MAXBOs kundeservice svarer deg direkte!

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.