Høstens fineste farger

Ifølge en av landets store trendeksperter vil ulike rosatoner, og farger inspirert av storby, ørken og regnskog bli å finne i mange norske hjem denne høsten.

– Etter en lang periode hvor alt skulle være lyst, ser vi nå tydelig at mange ønsker seg farger på veggene, sier Lisbeth Larsen, global fargesjef i Jotun.

I høst lanserer Jotun en ny og forbedret LADY Pure Color. Malingen er enda mattere enn før, og skal gi et eksklusivt uttrykk – i tillegg til å være mye mer slitesterk enn tidligere.

Sammen med nylanseringen følger et flunkende nytt fargekart, med 32 vakre farger.

– Dette er det beste fargekartet Jotun har laget på lenge. Det er enkelt og forklarende for kunden å finne kontrastfarger som passer sammen, ved å bevege deg horisontalt eller vertikalt i den vedlagte oversikten, forteller salgsleder hos MAXBO Stormarked Alna, Sven André Pannberg.

Mer inspirasjon: Disse fargene vil du helst male med i år

Farger fra venstre/toppen: LADY 8281 Pale Linden, LADY 6351 Tender Green og LADY 2727 Red Maple. Produkt: Jotun LADY Pure Color

Tid for farger

Landets fremste ekspert på maling har denne sesongen latt seg inspirere av både ørken og regnskog, og fargekartet preges av dype, svale blåtoner, brune sandfarger og dempede rosa- og ferskentoner.

MAXBO-ekspert Pannberg har tro på at en del av de nye Jotun-fargene kan bli bestselgere denne høsten.

– Blå- og grønntoner er farger det allerede selges mye av. Jotun mener også terrakotta og gammelrosa vil bli trendfarger. Jeg tror nok det tar litt tid før folk tør å bevege seg i den retningen, men du trenger jo ikke male hele stuen. En kontrastvegg kan gjøre veldig mye med rommet, tipser han.

Vann- eller oljebasert? Blank eller matt? Slik velger du riktig maling

 Sven André Pannberg,  salgsleder hos MAXBO Stormarked Alna

 Sven André Pannberg,  salgsleder hos MAXBO Stormarked Alna

De nye fargene er delt opp i tre temaer, som viser spekteret av ulike stiler du kan skape med det som sies å være Norges ledende interiørmaling. Temaene tar utgangspunkt i tendenser og farger Jotun mener vil prege hjemmene våre i tiden som kommer.

– Dette er tendenser vi ser rundt i verden. Vi har valgt å kalle dem City Motions, Silent Serenity og Lush Garden, forteller Larsen.

Det må ikke koste en formue å fornye et rom:
Mal soverommet for under tusenlappen!

Farger fra venstre/toppen: LADY 5044 Blåis, LADY 5455 Industrial Blue og LADY 10981 Norwegian Wood. Produkter: Jotun LADY Minerals (t.v.) og LADY Pure Color

Inspirerende storbyer

Kategorien City Motion henter inspirasjon fra minimalismen i storbyer som København, Berlin, London og New York.

Fargene har base i dype, kalde grå- og blånyanser, som Blåis, Industrial Blue og Valmuefrø, men beveger seg også over i bruntoner, som den lune Norwegian Wood.

– Vi har tatt utgangspunkt i forskjellige settinger når vi har utviklet dette fargekartet. Fargene er inspirert av ulike steder folk reiser, fra aktivt storbymiljø, til fullstendig ro i en hengekøye, med ferskenrosa skyer og tepper fra Marrakech, og videre til blågrønt hav og frodig natur i land som Vietnam og Indonesia, forklarer Larsen.

Skal du male? Ta en titt på denne: Steg for steg-guide til perfekt maleresultat

Farger fra venstre/toppen: LADY 20046 Savanna Sunset, LADY 10580 Soft Skin og LADY 10965 Hipster Brown. Produkt: Jotun LADY Pure Color

Ro i sjelen

Kategorien Silent Serenity kombinerer lekre ferskentoner med sandfarger, som gir en varm og rolig atmosfære.

Duse farger som Savanna Sunset, Soft Skin og Hipster Brown står fint både sammen og hver for seg. Ørkenfarger i kombinasjon med skandinavisk design gir et elegant uttrykk.

– Nordmenn er veldig klare for disse fargene! Rødt gir energi, og når du demper den og samtidig beholder de varme tonene, får du farger som står veldig godt til den rustikke stilen mange har, mener Larsen.

Vet du svaret? Dette betyr glansgrad

Produkt: Jotun LADY Pure Color. Farger fra venstre/toppen: LADY 5454 Dark Teal, LADY 6342 Evening Green og LADY 20054 Silky Pinky

Botanisk hage

Eksotiske naturopplevelser og frodig regnskog er inspirasjonen til temaet Lush Garden.

Jotun har forsøkt å gjenskape energien og den beroligende stemningen du kan få av å være ute i naturen, gjennom rolige grønnfarger og duse rosatoner.

Bli en fargeekspert: Slik knekker du koden

Blågrønne farger som Dark Teal og Evening Green har likheter med populære St. Pauls Blue og Minty Breeze, som begge har slått seg opp som bestselgere de siste årene.

Er du modig nok til å male en vegg eller fire rosa, er fargene Silky Pink, Dusty Rose og Myk verdt å sjekke ut. Disse nyansene av rosa står fint sammen, men er også nydelige i kombinasjon med farger som den dype rødtonen Red Maple og pastellgrønne Pale Linden.

Rosa, blått eller grønt: Dette betyr fargene for stemningen rommet

Ble du inspirert? Slik unngår du å søle maling på gulvet (hvorfor har vi ikke tenkt på dette før!?):

Hva er egentlig glansgrad?

Glansgrad kan ha stor betydning for sluttresultatet, og er noe du er nødt til å ta stilling til når du skal kjøpe maling. Men hva er det egentlig?

Jo, glansgraden sier noe om hvor mye lys som reflekteres fra overflaten, og går fra 1 til 100, der 1 er det matteste. Vi kan si at det er en glidende overgang mellom de ulike gradene, men at de hovedsakelig følger denne tabellen:

1 -6 Matt
7 - 19 Silkematt
20 - 59 Halvblank
60 - 100 Helblank

Den nye LADY Pure Color er den matteste malingen Jotun noen gang har laget, og har glansgrad 1.

– Denne malingen er fullstendig tro mot fargene. I det du tilsetter glans i fargen, vil den skinne og forandre seg i lyset. Nå er trenden at malingen skal være så matt som mulig, forklarer Lisbeth Larsen, i Jotun.

Pannberg mener matte farger gir et mer eksklusivt uttrykk, og forteller at det er det de selger mest av om dagen.

– Jo mattere malingen er, desto mer fremhever den alt annet. Den nye LADY Pure Color har absolutt ingen refleksjon, og vil ikke påvirkes noe særlig av lyset, sier han.

Fortsatt litt usikker på hvilken glansgrad som passer hos deg? Her er alt du må vite

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør