Alt du må tenke på når du skal pusse opp barnerommet

Maling uten skadelig avdamping og gulv som tåler en støyt: Slik velger du det beste for de minste.

Uavhengig om du skal lage rom til det nye familietilskuddet, eller fornye det gamle prinsesserommet som ikke lenger er like stas, er det en del ting du bør huske på.

– Vi anbefaler alltid Jotun Sens eller Harmoni Uten til barnerommet. Disse inneholder ingen løsemidler og avgir ingen skadelig avdamping, så den er helt trygg å male med. Den er også svanemerket, så den er snill mot miljøet, sier Hilde Agnete Brandvik, hos Maxbo Mandal.

Jotun Sens og Harmoni uten er begge utviklet i samarbeid med og godkjent av Norges Astma- og Allergiforbund. Den helsevennlige malingen er så godt som luktfri, og også trygg å male med hvis du er gravid - både for deg og den lille i magen.

Få med deg: Sjekklisten når du skal velge gulv

LEKEN OG TIDLØS: Barn forandrer seg hele tiden, men med en frisk og dempet farge på veggen slipper du å male om etter et par år. Her er veggene malt med SENS 5225 Sjøgløtt, med lister i SENS 1624 Letthet; en kombinasjon som passer barn i alle aldre. Foto: JOTUN AS

Velg riktig glansgrad

Matt maling er i vinden, og høsten 2017 lanserte Jotun en enda mattere og mer slitesterk versjon av populære Lady Pure Color. Matte farger gir et eksklusivt og vakkert resultat, men de er ikke det beste alternativet på et barnerom, skal vi tro Maxbo-eksperten.

Usikker på hvilken maling som passer hvor? Den lille malingsguiden har svaret

– Med små barn i hus må du regne med matflekker og fargestifter på veggen. Jeg vil anbefale å velge en blank eller halvblank maling, for eksempel glansgrad 30, fordi den er enklere å vaske av. Bruk for eksempel Zalo på en fuktig klut, sier Brandvik.

Hva betyr egentlig glansgrad for resultatet?

ENKLE GREP: Maler du barnerommet i en dus lillafarge er det enkelt å forandre det fra et prinsesserom til et ungdomsrom om noen år. Vegg: Sens 4496 Syrin/1624 Letthet. Foto: JOTUN AS

Farger som gir ro

Barn elsker farger, og mange små har en bestemt mening om hvordan de vil ha det på rommet sitt. Brandvik fraråder å male barnerommet i de sterkeste fargene, selv om det kanskje er det barnet selv foreslår.

– Før var det veldig populært å velge knæsje farger på veggen, men for at barnet skal få ro til å sove anbefaler jeg heller en dempet farge. Vi selger mye lyse og duse farger - så kan dere heller ha knallfarger på detaljer som møbler, puter og sengetøy, sier hun.

Velger du en nøytral eller dus farge er det også enklere å skifte stilen på rommet ettersom barna vokser og smaken forandrer seg, tipser Maxbo-eksperten.

Tips: Slik går du frem for å velge farge

Et annet godt råd er å sprite opp veggene med mønster.

– Velger du en rolig base, kan du bruke sjablonger til å sette et personlig preg på rommet. Det er veldig «in». Jeg har nettopp malt New York Skyline på veggen på soverommet mitt, ved hjelp av maskeringstape. Det ble kjempefint, og er ikke vanskelig å få til selv. Bruk gjerne Pinterest for å finne inspirasjon!

Huskelisten: Dette må du gjøre før du maler

MORSOMME DETALJER: Ved hjelp av sjablonger og fargerike detaljer, kan rommet få et helt personlig uttrykk, selv med nøytrale farger i bunn. Vegg nederst: SENS 1877 Valmuefrø. Vegg øverst: SENS 1269 Demring. Pirater: lue: SENS 5306 Pirat, ansikt: 1877 Valmuefrø, øyne + stjerne: 9913 Matrix, kommode: SENS 1269 Demring, 5306 Pirat. Foto: JOTUN AS

Godt utstyr er halve jobben

Det hjelper lite å velge en kvalitetsmaling dersom utstyret er dårlig, mener Maxbo-eksperten.

– Jeg vil anbefale å bruke gode maleredskaper. Det er faktisk halve jobben. Velger du det billigste, vil du kunne ende med et stygt resultat, i tillegg til at jobben blir mye tyngre. Det er veldig kjedelig å dyppe penselen ti ganger før malingen sitter. Jordan sitt rullesett og pensler i serien Ultimate er det beste.

Flat, rund eller skrå? Slik velger du riktig pensel

Maskeringstapen er heller ikke det området Brandvik vil råde folk til å spare noen kroner på.

– Mange av de billigste maskeringstapene suger til seg malingen, og kan være vanskelige å få av igjen. Jeg vil anbefaler den rosa tapen Precision Sensitive. Den er veldig god, og gir et pent resultat.  

Tre faktorer som kan ha stor betydning for hvilken malingsrulle du bør velge

VAKKER OVERFLATE: Det kan være vanskelig å se forskjell på de nye laminatgulvene og tradisjonell parkett, sier ekspertene. Denne varianten heter Grand Avenue Magnificent Mile, og er en del av bestselgerserien til BerryAlloc. Foto: BERRYALLOC

Gulvet som tåler det meste

Gulvet på barnerommet har mange funksjoner. Det bør være skånsomt og behagelig for små barneføtter, samtidig som det skal fungere som lekeplass og tåle en støyt. Michael Brattstrøm hos Maxbo Kristiansund mener laminaten er den store vinneren.

– Det viktigste er at det er slitesterkt. Alle som har barn vet at det er veldig vanlig at leker lager hakk i gulvet. En god høytrykkslaminat tåler dette, og er også vannavstøtende, slik at barna kan søle saft eller andre ting uten at det setter flekker.

Styr unna grønnsåpe! Slik vedlikeholder du laminaten

Brattstrøm tror de som fortsatt tenker på laminat som kald, ser for seg den gamle direktelaminaten. Direktelaminat er en tynnere gulvtype enn høytrykkslaminat, og består av en fiberplate med dekorfilm oppå og et slitesterkt lag av melamin som beskytter dekorfilmen.

Høytrykkslaminaten er et tykkere gulv, med flere lag med plast, trefiber, membran, dekorfilm, og melaminfolie som er laminert under høyt trykk. Slitelaget øverst tåler mer slitasje enn et direktelaminert gulv, og kjernen tåler også mer fuktighet.

Se det store utvalget av laminatgulv her

– Høytrykkslaminaten er mye varmere. Jeg pleier å anbefale folk å legge hånden på gulvet og kjenne på det. Da vil du også kjenne strukturen i gulvet, som hjelper til med å gjøre det varmere. Laminaten fra Berry Alloc har også en lyd- og varmeisolerende matte under hvert bord, som gjør underverker for støy hvis barnerommet er i andre etasje, sier han.

Maxbo-eksperten forteller også at du trygt kan legge varmekabler under laminaten, hvis du ønsker et enda lunere rom.

Montere lister? Husk denne regelen!


KLASSISK OG ELEGANT: Det klassiske fiskebeinsgulvet har fått sin renessanse. Denne laminaten fra Berry Alloc heter Chateau Pearl Grey Oak. Foto: BERRYALLOC

Hardere enn parkett

Brattstrøm, som er pappa til to barn på 11 måneder og fem år, har selv lagt høytrykkslaminat i hele huset.

– Barn sitter jo ofte rett på gulvet og leker. Hva tenker du om at noen oppfatter laminaten som hard?

– Laminaten er noe hardere enn parketten, det kommer man seg ikke unna. Den skal være slitesterk og slagfast, og hadde den vært myk ville den vært enklere å ripe opp. Samtidig er det ikke så merkbar forskjell mellom parkett og høytrykkslaminat som mange kanskje tror, og barna sitter gjerne ikke stille så lenge. Jeg vil helt klart anbefale laminat over parkett på et barnerom.

Psst! Nå kan du velge ekstra hvite lister

Brattstrøm trekker frem at laminaten også tåler kjemikalier, dersom barna får for seg at det er en god idé å teste neglelakken rett på gulvet, eller liker å tegne og male der det måtte passe seg.

Tips: Klikkvinyl er også et robust og slitesterkt gulv som passer på barnerommet, og som fås i ulike mønster og utførelser.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
© VG | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Maxbo. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.