Foto: REUTERS

Her er «fremtidens teknologi» – og den fungerer allerede!

«Roboten Pepper», en smart ring og bilen som lar deg bestille og betale for kaffen uten at du må forlate kupeen. Det høres kanskje futuristisk ut? Neida. Nå er «fremtidens teknologi» her.

Produsert av VG Partnerstudio

Under Mastercard Innovation Forum i Stockholm i oktober fikk besøkende se det aller siste når det kommer til teknologiske nyvinninger og betalingsløsninger. Vi var på plass for å finne ut mer om hvordan de nærmeste årene kommer til å bli for deg. Og ifølge Mats Taraldsson vil det skje store omveltninger.

Mats Taraldsson deler sine tanker om teknologien som skal gjøre oss til enda bedre betalere i årene som kommer. Foto: MASTERCARD

– Alt vil bli koblet opp. Og det syns jeg er dritkult, sier Mats Taraldsson, sjef for digital forretningsutvikling i Norden og Baltikum hos Mastercard.

Selv om «Roboten Pepper», en snakkende robot som tar i mot matbestillinger og aksepterer betalinger med Masterpass, den digitale betalingsløsningen fra Mastercard, fikk mange til å dra på smilebåndet, var det andre tekniske løsninger som tok til seg enda flere blikk – som KERV-ringen:

BETAL MED ET DISKRET SMYKKE: Ringen du ser her støtter kontaktløs betaling. Det betyr at du kan la plastkortet ditt ligge igjen hjemme neste gang du er på handletur. Foto: KERV

– Den fungerer veldig bra når man for eksempel er på løpetur og vil kjøpe vann. Da kan du benytte deg av ringen som betalingsløsning på butikken du stikker innom, forklarer Taraldsson.

Betal med bilen din

Mastercard har også utviklet en programvare for bilen. Enkelt sagt; du kan handle direkte fra den. På Mastercard Innovation Forum kunne besøkende kjøre til nærmeste kafé for å kjøpe kaffe. Ved hjelp av Masterpass kan kaffen betales på forhånd.

– Alle internett-tilkoblede enheter kan brukes til nettshopping, slik er det med biler også. Jeg vil for eksempel enkelt kunne betale via bilen min og med Masterpass, sier Taraldsson.

Lei av å taste inn passord?

En annen teknologi som virkelig er på vei opp og frem er biometri: Teknologien der vi identifiserer oss ved hjelp av kroppen. Med andre ord er det kanskje snart slutt på tiden hvor du må huske på og taste inn et av dine mange og lange personlige passord...

KNIPS I VEI: Snart kan du godkjenne betalingen din ved å ta et bilde av deg selv. Foto: VG PARTNERSTUDIO

Allerede er det ID Check Mobile, kjent som «Selfie Pay», hvor brukeren logger på tjenester ved å ta bilder av ansiktet med telefonen. Tjenesten skapte stor nysgjerrighet under Stockholm Innovation Forum.

– Vi ser en verden utover tradisjonelle passord, det vil være tilstrekkelig med et fingeravtrykk, hjertefrekvens eller et bilde på ansiktet ditt, slik at du ikke trenger å huske forskjellige koder. Vi vet at forbrukerne ofte glemmer koder og passord, men med biometri kan vi komme vekk fra det.

BESTILL MAT: Kanskje bestiller du et av dine måltider direkte fra Roboten «Pepper» om ikke så altfor lenge? Teknologien (og Pepper) er her allerede. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Slik bruker du Masterpass

Masterpass fungerer gjennom at man legger inn alle kort- og leveringsdetaljer på samme sted.

Informasjonen lagres trygt i den digitale lommeboken, slik slipper forbrukeren å oppgi kortdetaljene for hvert enkelt kjøp.

I Norge er Masterpass en åpen betalingsløsning. Dermed kan du fortsatt registrere deg som Masterpass-bruker selv om du ikke er kunde i en av de utgivende bankene Eika, Resurs Bank eller Sparebank 1.

Du kan også registrere deg underveis i en kjøpsprosess ved å trykke på Masterpass-knappen i nettbutikken, eller på www.masterpass.com.

Det er kostnadsfritt å registrere seg og bruke Masterpass. For betaling med kort gjelder de alminnelige vilkårene for bruk av kortet, og renter, gebyrer og kostnader kan påløpe i samsvar med din avtale med kortutsteder.

Les også

Dette handler vi på nett – og slik kan du betale for deg

Les også

Prøv Mastercards nye betalingsløsning og få et gratis produkt

Les også

Nå blir det enklere å betale kinobilletten

tracker