VAKKER BY: Hamburg er en skjult storbyperle, bare en kort flytur fra Norge. Foto: FOTO: Pixabay

Oppdag Tyskland i sommer

Mindre enn en halvannen times flytur fra Oslo, ligger de tyske ferieperlene på rad og rekke. Perfekte mål både for helgeturer og ferier. Reiseeksperten viser her sine fem favoritter.

Produsert avProdusert av

Tyskland har alt – fra hvite strender til kultur, historie, eventyr, shopping, god vin og billig øl. Likevel er det mange nordmenn som knapt har vært i hjertet av Europa, annet enn på gjennomreise.

– Tyskland er utrolig spennende og allsidig. Landet har noe å by på for reisende i absolutt alle aldre og med ulike interesser, sier reiseblogger Janicke Hansen.

Det er et av verdens største flyselskaper, Lufthansa, som ønsker at nordmenn skal få øynene opp for mulighetene Tyskland har å by på. Lufthansa har direkteflyvninger fra Norge til en rekke tyske byer, og derfra er det enkelt å ta seg videre til enda flere spennende feriemål. Vi har fått hjelp av reisebloggeren til å plukke ut fem spennende tyske byer for ferieklare nordmenn.

– Det vanskeligste var å plukke ut bare fem, smiler Hansen.

REISEBLOGGER: Janicke Hansen fra Bergen bruker halvparten av tiden sin på å reise og blogge om opplevelsene. Foto: FOTO: PRIVAT

Hun er en av svært få fulltids reisebloggere i Norge. Hun er på reise i inn- og utland i halvparten av årets dager, og driver dessuten Norske Reiseblogger. Dette er Janickes egen blogg, og samtidig en portal for over 400 andre reisebloggere fra hele landet.

– Tyskland er supert både for aktive venneturer og rolige familieferier. Om du er opptatt av historie og kultur, så er Tyskland også ypperlig, sier hun. Bloggeren er storfornøyd med å få æren av å plukke ut tyske ferieperler.

– Jeg elsker å reise i Tyskland. Det er ikke langt å fly, og det er et veldig annerledes reisemål, sier Janicke Hansen.

Her er byene reisebloggeren har valgt ut:

Kühlungsborn: Tysklands riviera

– Denne nordtyske byen minner mer om en fransk eller italiensk by langs rivieraen enn en tysk småby langs Østersjøen, sier reisebloggeren entusiastisk. Hun forteller at området har milevis med lange, hvite sandstrender og er ideelt for en avslappende strandferie, kombinert med turer langs de mange gang- og sykkelstiene i strandsonen. Det er også fint å gå turer i fjellområdet like syd for Kühlungsborn. Er du mer interessert i sjøliv, anbefaler Hansen at du leier en båt eller blir med på en av de mange båtturene som tilbys.

GAMMEL SJARM: En dagstur til Hansabyen Wismar bør definitivt stå på to-do-lista. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

– Bare en tur ut på den 210 meter lange brygga gir en følelse av å være på sjøen.

I Kühlungsborn finner du både store Resort-hoteller og mange små, koselige gjestehus langs strandpromenaden. Hansen mener at Kühlungsborn også er et perfekt utgangspunkt for en rekke dagsutflukter.

– Dra på oppdagelsestur til Hansabyen Wismar, eller besøk Boltenhagen, en annen sjarmerende småby med hvite sandstrender, oppfordrer hun.

STRANDLIV: Lange, hvite sandstrender er et av varemerkene for Kühlungsborn nord i Tyskland. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

Hamburg: Urbant og hipt

Hamburg er Tysklands nest største by og var en av de sentrale Hansabyene i middelalderen.

– Her er det mange spennende bydeler å utforske. Siste skudd på stammen er Speicherstadt, der de gamle lagerhusene var lokalisert. Og Hafen City, hvor du blant annet finner det helt nyåpnede konserthuset Elbphilharmonie, forteller Hansen.

Hun påpeker at Hamburg går for å være inkluderende og liberal på mange måter. Byen er kjent for sin Reperbahn, med tilhørende nattlige aktiviteter. Legger du et besøk innom dette området og bydelen St. Pauli, kan du vandre i små, koselige gater og besøke lokale kafeer, mikrobryggerier og butikker.

URBANT: Skateparker er det mange av i Hamburg, og disse er populære samlingspunkt for unge. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

– Området syder av lokalt entreprenørskap med høy hipsterfaktor i enkelte gater.

Besøker du Hamburg en helg, anbefaler Hansen varmt et besøk på fiskemarkedet i St. Pauli tidlig søndag morgen.

– Markedet åpner i 05-tiden og det er da du bør være der. Her selges en miks av fisk, frukt, grønnsaker, blomster, fast food og kaffe, og har vært en sentral del av Hamburg helt siden starten i 1703, forteller hun.

FISK I SOLOPPGANG: Fiskemarkedet i Hamburg åpner klokken 05.00 søndag morgen. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

Hameln: Eventyrbyen

Mange forbinder denne byen med eventyret «Rottefangeren fra Hameln». Og det med god grunn. Hele sentrum er preget av denne fortellingen – som faktisk har rot i historiske nedtegninger om byen. Den 26. juni 1284 forsvant 130 av byens barn og ble aldri funnet eller hørt fra siden. Hendelsen har skapt grobunn for mange historier og fortellinger, og ett av dem er altså Brødrene Grimm-eventyret om rottefangeren. Byen har også et eget eventyrmuseum for tilreisende som vil lære mer.

GUIDE: Rottefangeren i egen person. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

– Hameln er en del av den såkalte eventyrruten i Tyskland, en rute som slynger seg over 600 kilometer gjennom landet.

– For en virkelig eventyrlig opplevelse i Hameln, ta en guidet bytur med Rottefangeren selv, anbefaler Hansen.

Erfurt: Middelalderbyen

– Erfurt er en spennende by som ligger plassert nesten midt i Tyskland, geografisk sett. Byens historiske sentrum er den best bevarte middelalderbyen i Tyskland og har mange flotte bindingsverkshus, forteller Hansen.

En av de mer spesielle konstruksjonene er en middelalderbro med bindingsverkshus oppå, som tidligere var byens kremmerplass, derav navnet Krämerbrücke.

KRÄMERBRÜCKE: De særegne bindingsverkshusene er bygget oppå en middelalderbro. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

– Husene er fremdeles i bruk som boliger og næringslokaler og er en av hovedattraksjonene i Erfurt, forteller den reisevante bloggeren.

Reiser du med barn til Erfurt kan du også gå på «skattejakt» og finne statuer av gamle barne-tv-figurer, spredt på ti forskjellige steder i sentrum.

JON BLUNDFIE: Figurer av kjente barnetv-figurer er spredt rundt i hele byen. Her inviterer Jon Blund til en selfie. Foto: FOTO: JANICKE HANSEN

– Her finner du blant annet en Jon Blund-statue. Han sitter på en benk, klar for selfies med besøkende fra Norge, sier Hansen.

Hun forklarer dessuten at det er lange tradisjoner rundt pølselaging i distriktet der Erfurt ligger.

– Bratwurst kommer herfra, og i den lille landsbyen Holtzhausen like utenfor Erfurt, finner du også Tysklands første og eneste Bratwurstmuseum.

München: Lang ølkultur

München er for mange selve symbolet på den tyske ølkulturen. I sentrum av byen finner du flere bryggerier, biergartens og brauhaus. Og tilstedeværelsen fremstår, ifølge Hansen, så naturlig som det bare er mulig. Den årlige Oktoberfestivalen står også svært sterkt i denne sydtyske byen.

SLUKKER TØSTEN: Oktoberfest i München trekker rundt fem millioner mennesker. Foto: FOTO: PIXABAY

– Ølkulturen er godt innarbeidet blant innbyggerne. En kuriositet som mange av de store brauhausene i München tilbyr, er ølglass-oppbevaring. Som stamgjest kan man leie et lite låsbart skap som benyttes til å oppbevare sitt eget ølglass i når man ikke er på besøk. Leien er helt symbolsk på noen euro i året, men er en fin tradisjon som knytter stamgjestene tettere til brauhauset, forteller reisebloggeren.

– Og prøv for all del den tradisjonelle helgefrokosten, som er kombinasjonen av weissbier og weisswurst på et av de lokale brauhausene. Husk å bestille bord i forkant, det blir ofte fort fullt i helgene.

Her kan du finne flybilletter som passer dine behov.

GLAD GJENG: Ølkulturen står sterkt i München hele året, men under Oktoberfesten er kostymene i tillegg en viktig faktor. Foto: FOTO: PIXABAY

tracker