Foto: KRY

Symptomene du kan sjekke uten fysisk legebesøk

Utslett, insektbitt, urinveisinfeksjon eller bare fornye en resept? Ikke alle sykdomstegn eller situasjoner krever et fysisk legebesøk.

Produsert av VG Partnerstudio

Thorleif Jansen, medisinsk sjef i KRY Foto: VGPS

– Mange blir overrasket over hvor mange plager som kan behandles over mobilen, sier medisinsk sjef i KRY, Thorleif Jansen.

KRY er en digital helsetjeneste som tilbyr legehjelp, uten at du trenger å oppsøke et legekontor. Du kan få legetime på minuttet via video, rett fra mobilen eller nettbrett..

– Blant de vanligste symptomene våre allmennleger behandler, er hudplager som utslett, akne og hudinfeksjoner, forteller Jansen.

– Mange bruker også KRY for å spørre om luftveisplager, allergi, øyekatarr eller behandling og råd i forbindelse med muskel- og skjelettplager.

Tips: Laste ned appen før du blir syk, så er veien kortere når du først trenger den

På pasientens premisser

I en stadig mer hektisk hverdag, opplever Jansen at nordmenn er nysgjerrige og ønsker å ta i bruk nye digitale løsninger som KRY.

– Selv om de aller fleste av oss er vant til å møte legen sin fysisk, merker vi at flere ser fordelene ved å ta enkelte legebesøk digitalt. Pasienter ønsker helsetjenester av høy kvalitet, men på egne premisser, forteller han.

– Spesielt småbarnsforeldre og yrkesaktive gir oss tilbakemeldinger om hvor deilig det er å kunne snakke med en lege over video, i stedet for å ta med seg et sykt barn på legekontoret eller ta seg fri fra jobben, sier legen.

Klikk på bildet under for å laste ned appen:

Norsk legehjelp i Spania

En annen fordel med den digitale helsetjenesten er at du enkelt kan komme i kontakt med norske leger også når du befinner deg i utlandet. Det fikk Heidi Pedersen og familien erfare da de var på ferie på Gran Canaria.

Datteren Tale (5) hadde hatt feber i forkant, men i løpet av flyturen forverret det hele seg.

– Hun hostet av og på gjennom hele turen, i fem timer. Hun klarte bare å sove i korte perioder og var veldig utmattet da vi kom frem, forteller mamma Heidi.

Hosten sluttet ikke da de landet, men økte tvert imot. Da femåringens allmenntilstand heller ikke bedret seg, bestemte Heidi seg for å kontakte lege.

ANBEFALER VIDERE: Heidi er strålende fornøyd med hjelpen hun fikk hos KRY, og har allerede anbefalt tjenesten videre til venner. Her sammen med mannen Trond og barna Tale og Calvin. Foto: Privat

– Jeg begynte å tenke på hvordan jeg skulle komme i kontakt med helsepersonell som snakket norsk. Det var da jeg kom på at noen tidligere hadde tipset meg om KRY, sier hun.

Heidi lastet ned appen, sendte inn informasjon og beskrev datterens tilstand. Kort tid etter ble hun oppringt av lege Pia Kjempengren Ødegaard, og de hadde en videosamtale om femåringens helse.

– Pia snakket både med meg og Tale, og stilte spørsmål om allmenntilstanden hennes. Vi fikk råd om hvordan vi skulle håndtere og observere, hvilke legemidler vi skulle prøve, samt hva vi skulle gjøre hvis hun ikke ble bedre, sier Heidi.

Småbarnsmoren forteller at samtalen trygget dem, og at det på mange måter reddet ferien, selv om Tale fortsatte å være småsyk noen dager til.

KRY-LEGE: Pia Kjempengren Ødegaard konsulterte Heidi og datteren Tale via en videosamtale. Foto: KRY

Sparte mye tid

Foruten å få konkrete råd om legemidler og en oppsummerende melding i etterkant, satt Heidi igjen med en generell følelse av at legen tok seg god tid til å snakke med henne. Ikke minst var hun strålende fornøyd med den korte tiden det tok å få kontakt.

– Forrige gang Tale var syk, tok jeg henne med til et legekontor. For det første er det tidkrevende å gå tidlig fra jobb, hente i barnehagen og deretter sitte lenge på et venterom. Men når man først kommer inn, er det ikke uvanlig at legen har mange pasienter som venter og dermed dårlig tid, sier hun.

Heidi understreker at hun synes det var fint at legen hos KRY henvendte seg direkte til datteren,
selv om det var en videosamtale.

– Hun tok seg virkelig god tid til å snakke med oss ​​begge. Det var en veldig enkel måte å få hjelp på, enten man er hjemme eller på reise, avslutter hun.

Tips: Laste ned appen KRY nå, og veien til legehjelp er enda kortere den dagen du trenger den!

Les også

Nå kan du få legehjelp hvor som helst – uten å sitte i kø

Les også

Thorleif og legekollegaene hans kan hjelpe deg hvor som helst

tracker