ØKONOMISK KONTROLL: Mange nordmenn opplever uforutsette hendelser som gir økonomisk trøbbel. Da kreves det god rådgivning.
ØKONOMISK KONTROLL: Mange nordmenn opplever uforutsette hendelser som gir økonomisk trøbbel. Da kreves det god rådgivning.

Sykdom og skilsmisse gir nordmenn økonomiske vanskeligheter

- Kan vi ikke gi kunden en bedre situasjon, så gir vi ikke tilbud, sier Kraft Bank-direktør.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Kraft Bank startet opp i mai 2018 med en klar målsetning: Å tilby refinansiering til folk med en komplisert eller vanskelig økonomi - på en skikkelig måte.

Etterspørselen har vist seg å være stor.

– De aller fleste familier med to inntekter har egentlig veldig god kontroll over situasjonen. Det er de uforutsette hendelsene som for eksempel gjør at den ene faller vekk, som skaper problemer for folk, sier direktør Sune Madland.

En bedre løsning - eller ingenting

Kraft Bank tilbyr i praksis to ting: Rådgivning og refinansiering.

– Først og fremst hjelper vi folk å få oversikt over situasjonen de er i. Mange kunder har brukt flere kredittkort, og har rett og slett mistet kontrollen. Da må vi bli kvitt gjeldspostene, kartlegge inntekter og utgifter, og samle gjelden, sier direktør Sune Madland.

– I neste omgang handler det om å få refinansiert gjelden i et lån hos oss, der vi tilbyr lavere rente mot sikkerhet i bolig. Kort oppsummert gjennomfører vi en grundig økonomisk rådgivning og lager en bedre økonomisk løsning for kunden, sier han.

Hvis ikke banken klarer å lage en faktisk bedre løsning, så tilbyr de heller ikke noe.

– Vi skal alltid sette kundene i en bedre situasjon, der målet er å friskmelde økonomien. Kundene er økonomisk syke, og vi hjelper dem på veien til på bli friskere – til å komme tilbake til en normal situasjon, sier Kraft Bank-direktøren.

HAR DU FLERE FORBRUKSLÅN DU TRENGER Å HÅNDTERE?

Forbrukslån-fella

Rådgiver i Kraft Bank, Cecilie Lileng, forteller blant annet om en familie der faren i huset ble alvorlig syk, og alt ble snudd på hodet.

I starten tenkte familien kun på å holde hodet over vannet, og brukte kredittkort for å betale. Senere fikk de forbrukslån på dagen for å betale kredittkortregningene.

RÅDGIVER: Cecilie Lileng

– Det er vanvittig enkelt å få forbrukslån i 2019. Det er to tastetrykk, så får du pengene på konto, sier Sune Madland.

– Ikke alle har en like sterk økonomisk kompetanse, og markedsføringen er svært aktiv. En del av våre kunder skjønte ikke hvor dyrt dette egentlig ville bli. Så blir det enda dyrere når du ikke får betalt regningen i tide. Når vi begynner å snakke om inkasso og slike ting, så baller det virkelig på seg, sier han.

– Hvem kan søke om refinansiering?

– For å få refinansering må du være norsk statsborger, ha inntekt og kunne stille sikkerhet i egen eller andres bolig. Kraft Bank gir kun lån til privatpersoner, og gjør alltid en kredittsjekk av deg før vi kan gi deg et lånetilbud, sier Madland.

BEHOV FOR Å SØKE REFINANSIERING? KLIKK HER

Gir en god følelse

Det medarbeiderne i banken ofte ser som årsak til økonomisk krise er nettopp uforutsette livshendelser: Arbeidsledighet, sykdom hos deg selv, sykdom hos barna. Samlivsbrudd.

– Økonomien kommer i andre rekke når en i familien eksempelvis blir syk, og faller fra jobben. Man låner pengene og vil bare ha folk friske. Så kommer regningene, og da må man plutselig forholde seg til det, sier rådgiver Cecilie Lileng.

– Det gir en god følelse når man kan hjelpe fortvilede folk som har gjennomgått en slik hendelse. Tilbyderne av forbrukslån kaster penger etter folk som strengt tatt ikke skulle hatt dem, og mange havner i en uutholdelig situasjon, sier hun.

Vanlige spørsmål om Kraft Banks tilbud:

Les også

  1. De vanligste årsakene til at nordmenn havner i pengetrøbbel

trackertrackertracker